Ovih dana, ministar prosvete Zoran Lončar svečano je predao na upotrebu savremeni Dom učenika u Sremskoj Mitrovici koji je građen sredstvima Ministarstva, lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Prema njegovim rečima ovaj savremeni dom koštao je 1,6 miliona evra i biće jedan od najkomfornijih u Srbiji.

Ovih dana, ministar prosvete Zoran Lončar svečano je predao na upotrebu savremeni Dom učenika u Sremskoj Mitrovici koji je građen sredstvima Ministarstva, lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Prema njegovim rečima ovaj savremeni dom koštao je 1,6 miliona evra i biće jedan od najkomfornijih u Srbiji. On je izrazio uverenje da nova vlada kada se formira neće nikada više dozvoliti da tri puta više sredstava ide za otvaranje žičara, nego što se uloži u obrazovanje.
Direktor Doma Milenko Todić naglasio je da je izgradnjom novog doma poboljšan kvalitet smeštaja učenika pa su tako, primera radi, sve sobe dvokrevetne, malo je trokrevetnih, a najuspešnijim učenicima namenjene su jednokrevetne sobe.
– U novom objektu sve sobe imaju kupatilo. Do sada su bile trokrevetne, četvorokrevetne, pa i šestokrevetne. Trpezarija i kuhinjski blok zadovoljavaju sve standarde, kaže Todić i dodaje da će ove godine prvi put dom na smeštaj primiti i studente i da je za njih planirao 17 mesta od postojećih dvestotinak.
– Osnovni uslov za prijem učenika u dom biće postignuti uspeh. Cena smeštaja je uz participaciju države i roditelja, a roditelji participiraju svega 3.000 dinara za smeštaj i ishranu dece. Uz kvalitet smeštaja tu je i kvalitetna ishrana. Za doručak je švedski sto sa 12 do 14 vrsta jela a za ručak tri vrste jela i sve pod nadzorom Zavoda za zaštitu zdravlja i nutricionista, rekao je Todić.
Od ukupno 56 domova u Srbiji ovo je sigurno najsavremeniji jer ima ispunjene sve standarde od pripreme hrane do drugih oblasti, a na 2.602 kvadrata oprema je tako koncipirana da se kapaciteti brzo mogu povećati jer su naručeni kreveti koji se brzo pretvraju u spratne, pa ako bude potrebe može se proširiti kapacitet o 220 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari