Igor Jurić govorio u Kragujevcu deci o bezbednosti na internetu 1Foto: Grad Kragujevac

Bezbednost dece na internetu kroz projekat „Tijana klik” koji realizuje Centar za nestalu i zlostavljanu decu, tema je tribina o kojoj je Igor Jurić govorio prethodna dva dana u osnovnim školama na seoskom području grada Kragujevca i danas srednjoškolcima, roditeljima i prosvetnim radnicima.

Učenici kragujevačkih škola pokazali su ogromno veliko interesovanje za ovu temu na tribinama.

– Deca su veoma inteligentna, razumna i informisana ali su i dalje nesvesna opasnosti koje im prete sa društvenih mreža i u realnom životu, preneo je svoja zapažanja Igor Jurić i najavio da će se u narednom periodu preorjentisati na manje sredine i seoske škole, jer je statistika pokazala da su ta deca ugroženija nego deca u gradskim sredinama.

Po njemu ljudi koji ih napadaju preko interneta svesni su da se ta deca osećaju sigurnije i bezbednije u svom okruženju, zbog čega su i podložnija za određene kriminalne radnje.

– Opasnosti i pretnje na društvenim mrežama i tokom igranja najpopularnijih video igrica teme su o kojima se govori na „Tijana klik” tribinama, ali najveću pažnju deci privuku primeri i kratki istiniti, životni filmovi zasnovani na sudskim procesima koje vodimo i zastupamo žrtve. To je najbolji način da se dođe do dece, smatra Jurić.

On ističe da priče i prezentacije nisu dovoljne da deca budu zainteresovana i da veruju.

– Osnova naših priča je iskrenost pre svega, zbog čega nam se posle svakog predavanja mnoga deca javljaju jer su se prepoznali u situacijama koje smo im navodili, kaže Jurić.

Jurić ističe da su deca koje je posetio i sa kojom je razgovarao u kragujevačkim školama bila veoma iskrena, posebno kada je njihov odnos i otvorenost prema roditeljima u pitanju.

– Svesni su da su zavisni od interneta ali i da nemaju dovoljno prisan odnos sa svojim porodicama. To nam govori da su svesni svojih mana i da ima jako puno prostora za napredak u odnosu roditelj – dete, a to je ono zbog čega bi svaki roditelj trebalo da se zamisli, poručio je Jurić sa tribine u Skupštni grada Kragujevca.

Igor Jurić govorio u Kragujevcu deci o bezbednosti na internetu 2
Foto: Grad Kragujevac

Neposredno pre tribine Igor Jurić i Ivona Šišmanović, predstavnica ambasade SAD, koja je predstavila Amber alert, sastali su se sa Gordanom Damnjanović, članicom Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, lokalnom ombudsmankom Jelenom Milivojević i koordinatorkom Kancelarije za mlade Marijom Đoković.

– U prethodnih nekoliko godina sa Igorom Jurićom imamo jako dobro saradnju, a današnje predavanje, pored ostalog u fokus stavlja jedan potpuno novi sistem i mogućnost koja postoji u Evropi i u svetu od 1996. godine Amber alert za koji se Jurić zalaže za koji je na nacionalnom nivou došlo do potpisivanja memoranduma o saradnji, podsetila je Damnjanović.

Ona je istakla da je reč o sistemu brzog prijavljivanja i mogućnosti pronalaženja nestale dece u roku od 72 sata.

– Ali pre nego što dođe do nestanka deteta, otmice ili trgovine ljudima, moramo biti svesni da imamo instrumente i alate za prevenciju, a to je sveobuhvatni pristup i roditeljima i deci. Njega čine informacije, predavanja, edukacije za najšire stanovništvo i do najudaljenijih prostora gde se najmanje čuje i priča o ovoj temi, kazala je Damnjanović.

Lokalni ombudman grada Kragujevca će po prirodi svoje funkcije, u svako doba stajati na raspolaganju za promociju ovakvih sistema i programa.

– Smatramo da je naša profesionalna i ljudska obaveza da svaki sistem, program ili kampanju koje se odnose na zaštitu života i prava dece podržimo, pomognemo, ili u njoj učestvujemo sa svim svojim raspoloživim resursima, rekla je na današnjem sastanku Jelena Milivojević, lokalni ombudsman grada Kragujevca i najavila potpisivanje protokola kojim će se Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca truditi da bude predstavnik i zagovornik ideje uspostavljanja sistema Amber alerta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari