Očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja, Šumadije, Istočne Srbije, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, ove godine svoj doprinos dalo je više od 500 izvođača na ovogodišnjoj 43 Smotri Izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ održanoj proteklog vikenda u Kučevu. Odeveni u narodne nošnje područja na kom žive, svirkom, igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.

Na dan manifestacije najpre je, rano ujutro, počeo narodni vašar, zatim prodajna izložba sira i meda, a nekoliko entuzijasta je započelo na Peku potragu za zlatom. Na platou ispred hotela „Rudnik’’ održano je takmičenje u spravljanju starih narodnih jela „Zlatne ruke’’.

Učesnici ovogodišnjih „Homoljskih motiva’’ iz 15 krajeva Srbije u veličanstvenom defileu predvođeni v rhovnim pastirom Tihomirem Arsićem, glavnom ulicom prenosili su uz svirku, pesmu i igru, običaje svojih predaka. Hiljade građana i gostiju mogli su da vide, po originalnosti, šarenilu i neobičnoj odeći učesnike defilea, neobičan karneval.

Plato ispred Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ bio je pretesan za zaljubljenike u narodne običaje izvođača programa iz Žagubice, Petrovca na Mlavi, Boljevca, Bora, Majdanpeka, Zaječara, Rače, Kragujevca.Negotina, Malog Crnića i Kučeva.

Učesnike i mnogobrojne goste pozdravili su prvi čovek opštine Kučevo Zoran Milekić koji je rekao da se ovde susrećemo sa najstarijom manifestacijom izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i direktor JUESTIL-a krečane u Kučevu, Matej Perkins rekavši da mu je drago što već drugu godinu prisustvuje smotri koja postaje iz godine u godinu sve bolja i masovnija,

Smotru je otvorio vrhovni pastir Tihomir Arsić a zatim je održan koncert izvornih grupa i Kulturno-umetničkih društava koja su predstavljala šarenilo boja, nošnji i običaja kraja iz kojeg dolaze, pa sve do njihove mladosti i lepote.

A, imalo je šta i da se vidi. Od trogodišnjih mališana do sedih starina koji su pregazili osamdesetu.

Bilo je i narodnih običaja koji se samo na „Motivima’’ mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica, do zdravica… Četrnaest devojaka defilovalo je pozornicom i mamilo uzdahe momaka u publici, nadajući se laskavoj tituli „Najlepše pastirice’’, ali i nagradi zlatare Majdanpek. Tročlani žiri imao je pune ruke posla ali ipak se odlučio za sedamnestogodišnju Tanju Činkić iz Kobilja, opština Malo Crniće.Njene pratilje su Slađana Blagojević iz Neresnice, opština Kučevo i Anita Trailović iz Šarbanovca, opština Bor.

 

Guča i u Kučevu

Dobrošlicu na peti festival truba Miroslava Matušića u Kučevu poželelo je dvadesetak trubača- učesnika programa himnom sabora u Guči „Sa Ovčara i Kablara’’. Pre pola veka jedan trubač Kučeva usklađivao je zvuk svoje trube sa harmonijom Kučevskih brda. Ovde na Peku, sanjao je i dosanjao jedan san i proteklo je isto toliko vremena kako se Srbijom čula truba Miroslava-Mileta Matušića. Iz te čudesne trube krenula je jedna čudesna magija Istočne Srbije koja mnoge i danas opčinjava. Mnogi su svirali trubu, Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan, bio je stvarno najveći. Sami trubači su ga života prozvali „Car trube’’. Svojom trubom, Ovaj Bogom dani narodni umetnik pozlatio je pesmu ovoga kraja. Po oceni žirija pobednik Petog festivala trube „Miroslav Matušić’’ u Kučevu je Saša Krstić ispred Janka Jovanovića i Demirana Ćerimovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari