Institut „Dedinje” i Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu potpisali ugovor o saradnji 1Foto: Grad Kragujevac

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” potpisali su danas Ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji, kojim se poseban akcenat stavlja na saradnju u oblasti edukacije, prevencije bolesti i saradnju u stručnim i naučnim projektima.

Ugovor kojim se stvaraju uslovi da Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” postane nastavna baza Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca, potpisali su direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić i dekan fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević.

– Saradnje između ove dve naučne institucije će omogućiti da studenti Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu vežbaju i uče kardiovaskularnu medicinu u svetskim uslovima – na Institutu „Dedinje” gde će moći da vide sve ono što se izvodi u Americi i zemljama Evrope, što mogu da čine i njihovi nastavnici i da im pokazuju i uče, rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta.

Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu od Dedinja može da dobije kompletnu logistiku i pomoć u razvoju i širenju kardiovaskularne medicine uključujući i kardio vaskularnu hirurgiju, što je budućnost koja se ne može izbeći.
Dedinje ima ogromno iskustvo, vrhunske rezultate i veliku volju da pomogne i ponudiće sve raspoložive resurse.

Zahvaljujući vrhunskoj građi i materijalu prof. dr Bojić očekuje da će medicinski fakultet u Kragujevcu imati bezbroj doktorskih disertacija, specijalizacija i užih specijalizacija, koji će biti konkurentni najrenomiranijim stručnim i naučnim radovima u inostranstvu.

– Sa druge strane Dedinje će od Fakulteta medicinskih nauka dobiti veliku pomoć i iskustvo u sferi fundamentalne nauke. Imajući u vidu da je Dedinje akreditovana naučna ustanova, koja ima izvanredan prodor u evropskim i svetskim razmerama i pod budnim je okom Svetske banke, dve naučne ustanove će, mimo stručnog aspekta, istakao je prof. dr Bojić, dodajući da je cilj ovako „združene moći” da uključe i stručnjake iz Kragujevca u buduće domaće i internacionalne projekte i studije.

Institut „Dedinje” i Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu potpisali ugovor o saradnji 2
Foto: Grad Kragujevac

– Ugovor koji smo potpisali podrazumeva saradnju u oblasti naučno istraživačkog rada, nastave, edukacije svih vrsta i aplikacija za međunarodne projekte, odnosno nastupe prema trećim licima, kazao je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević.

On je istakao da je, kada je reč o tretmanu i broju pacijenata koji gravitiraju prema njemu i broju izlečenih pacijenata Dedinje je brend broj jedan naše kardiovaskularne medicine.

– U oblasti kardiovaskularne fiziologije i drugih primenjenih grana Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu u prethodnom periodu pokazao je sjajne rezultate i napravio iskorak koji je prepoznat prvo u inostranstvu, a potom i od strane Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje koji nam je i ponudio ovakav vid saradnje. Kao naša glavna nastavna baza, veliki benefit imaće i naš UKC, jer će u specifičnim delovima kardiovaskularne kliničke medicine moći da školuje svoje kadrove, kazao je prof. dr Jakovljević, dodajući da se nada da zbog velikog broja pacijenata koji gravitiraju ka njemu, Klinički centar u Kragujevcu moći da formira i kardio hirurgiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari