INTERVJU Marija Mitrović: Saradnja svih aktera u društvu doprinosi izgradnji održive filantropije 1Foto: Jakov Simović/Trag fondacija

„Trag fondacija se, kroz dodelu VIRTUS nagrade i predstavljanje dobitnika široj javnosti, bavi promocijom filantropije kao ključnim instrumentom pozitivnih promena, ukazujući na važnost razvoja filantropske kulture u društvu,“ izjavila je Marija Mitrović, direktorka programa filantropije Trag fondacije, koja ove godine 17. put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju.

„Pored edukacije javnosti o različitim oblicima podrške, podsticanja solidarnosti i isticanja pozitivnog uticaja koji pojedinci i kompanije mogu imati na zajednicu kroz svoje filantropske napore, Trag fondacija podržava i neprofitne organizacije, težeći da doprinese ostvarivanju njihovih ciljeva. Na taj način se stvara spona između donatora i korisnika filantropskih sredstava, što doprinosi izgradnji održive filantropije koja može imati dugoročan društveni uticaj”, dodala je ona.

Ko može da bude predložen za nagradu?

Za nagradu se mogu nominovati sve domaće i strane kompanije, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondacije i pojedinci. Njih mogu da nominuju svi zainteresovani građani, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije, ali se mogu nominovati i oni sami. Poslovni sektor se može prijaviti za više kategorija nagrade istovremeno i mi ih ohrabrujemo da tu priliku iskoriste, jer se na taj način ističe više aspekata njihovog filantropskog delovanja. Za pojedinačne dobročinitelje su predviđene kategorije nagrade za individualnu filantropiju za sve one starije od 30 godina i nagrade za mlade filantrope, koja je rezervisana za osobe mlađe od 30, uključujući i one najmlađe. Takođe, ove godine i poslovni sektor i fizička lica se mogu nominovati i za nagradu za korporativnu, odnosno individualnu podršku osnaživanju žena u devojčica.

Da li je u Srbiji više zastupljena korporativna ili individualna filantropija?

Već nekoliko godina, masovna davanja građana su dominantan izvor podrške, a ona su bila najzastupljenija i u 2022. godini. Posmatrajući strukturu svih realizovanih davanja za opšte dobro, svaka treća akcija i oko dve trećine ukupne donirane sume činila su davanja građana. Kada je u pitanju visina darovane sume, na prvom mestu su građani sa 68,5 odsto učešća, dok je udeo poslovnog sektora iznosio malo više od 22 odsto. Prema broju akcija, građani su, takođe, na prvom mestu realizujući 36,5 odsto od ukupnog broja akcija, a sledi ih poslovni sektor sa 25,6 odsto.

Ono što je sasvim izvesno jeste da najveći odjek u javnosti imaju filantropske akcije koje zajednički podržavaju i građani i kompanije. Takve inicijative Trag fondacija uvek bezrezervno podržava i nastaviće da ih ističe i u budućnosti.

Pitanje rodne ravnopravnosti je jedno od najvažnijih za razvoj jednog društva. Kakva je saradnja poslovnog sektora i neprofitnog sektora u podršci osnaživanju žena?

U svojoj praksi društveno odgovornog poslovanja, kompanije najčešće doprinose zajednici u kojoj posluju doniranjem javnim institucijama. No, kada je reč o osnaživanju žena, kompanije čak 2/3 svojih donacija usmeravaju preko neprofitnih organizacija. Glavna karakteristika ove saradnje ogleda se u činjenici da poslovni sektor poseduje finansijske i logističke kapacitete, dok organizacije civilnog društva, posebno one koje se bave osnaživanjem žena i devojčica, poseduju znanje i infrastrukturu na terenu. Na ovakav zaključak upućuju predstavnici oba sektora, koji prepoznaju značaj međusektorske saradnje.
No ipak, čini se da se ova saradnja još uvek ne ostvaruje u punom potencijalu. Za to postoji nekoliko razloga, od kojih su najznačajniji: nedovoljna upoznatost poslovnog sektora sa radom udruženja žena i za žene, kao i nedovoljno razvijeni kapaciteti ovih udruženja u oblasti korporativne komunikacije i strategija prikupljanja korporativnih sredstava. Zainteresovanost za međusektorski dijalog postoji, ali je više na deklarativnom nego na praktičnom nivou. Ispostavlja se da je potrebno naći odgovarajući model koji bi zainteresovao, a potom i okupio aktere iz oba sektora, jer, kako praksa pokazuje, jednom kada se saradnja uspostavi, ona često traje dugo i otvara prostor za  povezivanje i sa drugim akterima u zajednici.

Na koji način Trag fondacija podržava građanski aktivizam?

Trag je regionalna fondacija koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Već 25 godina podržava i podstiče građane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili rade. Trag osnažuje ljude koji veruju da zajedničke inicijative mogu imati veliki uticaj i koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u svom okruženju. Tokom prethodne dve i po decenije rada, Trag fondacija je kroz brojne programe podržala više od 1.200 organizacija civilnog društva, sa preko 24 miliona dolara uloženih širom Srbije i regiona.

Trag organizuje, podržava ili osnažuje građanski aktivizam u lokalnim zajednicama, ženske organizacije i pokrete za borbu protiv porodičnog i partnerskog nasilja, trgovine ljudima i eksploatacije. Trag podstiče održivi razvoj i korišćenje uspešnih poslovnih praksi, tehnologija i znanja u rešavanju društvenih problema u okviru lokalnih zajednica i podstiče javno zastupanje u lokalnim zajednicama.

Osim promocije filantropije kroz VIRTUS nagradu, Trag fondacija se aktivno bavi i razvojem lokalne filantropije i pružanjem podrške organizacijama da prikupljaju sredstva od pojedinaca i preduzeća u svojoj lokalnoj zajednici, izgradnjom poverenja i uspostavljanjem multisektorske saradnje. Trag aktivno radi na izgradnji filantropske infrastrukture kroz osnivanje i razvoj lokalnih fondacija. Takođe, zalaže se za unapređenje zakonodavnog okvira i uvođenje poreskih olakšica za donatore, jednostavnije poreske procedure i bolji sistem prikupljanja podataka o davanjima.

Cilj VIRTUS nagrade je da istakne kompanije, preduzeća, građane i građanke, koje su podsticale pozitivne promene u društvu kroz različite filantropske inicijative tokom 2023. godine. Konkurs je otvoren do 9. februara 2024. godine, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade:  www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari