Islamska zajednica Srbije sudskim putem traži vraćanje svoje imovine 1Sead Nasufović Foto: Privatna arhiva

Islamska zajednica (IZ) Srbije slučajno je saznala da je ostala bez svoje imovine na teritoriji opštine Tutin. Prema izvodima iz Republičkog geodetskog zavoda ta imovina je prešla u vlasništvo Islamske zajednice u Srbiji.

Informaciju je objavio portal blizak IZ u Srbiji, kao još jedan uspeh u vraćanju imovine kojom nezakonito raspolaže „paraverska tvorevina“.

Tutinski odbor, koji se nalazi u sistemu IZ Srbije, je potvrdio vest da su tri džamije, na području te opštine, prešle u vlasništvo IZ u Srbiji, jer su „određeni službenici katastra u Tutinu ili Novom Pazaru zloupotrebili službeni položaj i protivno zakonu i odlukama Vlade, postupali na štetu imovine Odbora IZ Tutina“.

Najavljeno je i pokretanje krivične odgovornosti protiv onih „koji su protivzakonito postupali“.

Vrhovni poglavar IZ Srbije, reisu-l-ulema Sead Nasufović, za Danas, je potvrdio da su angažovani advokati iz Beograda i Novog Pazara da pred nadležnim institucijama pokrenu postupak vraćanja oduzete imovine.

– Naši advokati su podneli zahteve. Dobio sam uveravanja da će to biti lako, jer postoje svi dokumentovani dokazi da je to naša imovina. Reč je o velikoj imovini, tridesetak džamija i parcela na kojima su izgrađene, u opštini Tutin – ističe reisu-l-ulema Nasufović.

On objašnjava da njihov odbor u Tutinu „ima veoma pedantnu dokumentaciju o imovini koju poseduje“. Vrhovni poglavar IZ Srbije naglašava da će pokrenuti postupci „utvrditi celu istoriju događaja, načinu prenošenja imovine sa jedne IZ na drugu, ko je sve umešan u kriminalne radnje…“.

– Ovo nije obična priča o razlikama u jednom slovu u nazivu islamskih zajednica ili u podelama unutar IZ, već krupna priča o imovinsko-pravnim odnosima – ocenjuje reis Nasufović i dodaje da traže odgovor na pitanje „ko je omogućio da se, na vlasničkim dokumentima, zamene matični brojevi i PIB, jer je Medžlis u Tutinu „stariji“ od IZ u Srbiji.

Tutinski Medčis ima matični broj od 2001. Kao deo IZ Srbije, a IZ u Srbiji je tek 2007. dobila prvi put svoj PIB“.

Vrhovni poglavar IZ Srbije poručuje da ova priča mora do kraja da se rasvetli, u suprotnom „nema potpune pravne sigurnosti.

Odbor IZ Tutina pozvao je pripadnike IZ u Srbiji „da se klone protivzakonitih radnji koje se tiču imovine IZ“ i da pronađu načine da dođe do pomirenja, jer „ne postoji nijedan opravdani razlog da na teritoriji Sandžaka i Srbije organizacioni postoje dve ili više islamskih zajednica“.

Do raskola unutar IZ došlo je u jesen 2007.godine. Od tada, zvanično, paralelno deluju dve IZ – u Srbiji na čelu sa muftijom Mevludom Dudićem i Srbije čiji je poglavar reisu-l-ulema Sead Nasufović.

Sve godine od raskola opterećene su međusobnim nepriznavanjem i razmenjivanjem optužbi.

Pokušaji pomirenja, poznati pod imenom „turska inicijativa“, i stvaranje jedinstvene IZ ostali su neuspešni. IZ u Srbiji za raskol je optuživala zvanične državne vlasti i njihovog tadašnjeg koalicionog partnera u Sandžaku Sulejmana Ugljanina.

Organizaciono je vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića. Protivničku IZ naziva „paraverskom tvorevinom“.IZ Srbije deluje samostalno, ima svog poglavara nreisu-l-ulemu i ima dobre odnose sa Dijanetom Turske, odakle su prethodnih godina stizale inicijative za pomirenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari