Istraživanje: Blizu 40 odsto studenata probalo neku drogu

Ostavite komentar


  1. Iako ispitivanje samo po sebi ima smisla, ceo narativ o „zabludama“ vezanim za korišćenje opojnih supstanci je malo naporna, nametljiva i prevashodno subjektivna.
    Zloupotreba supstanci je u Srbiji veliki kulturološki problem i ne može se pričati o kanabisu i ostalim drogama popularnim medju mladima bez da se priča i o zloupotrebi alkohola i lekova na recept (prevashodno benzodiazepinima).
    Takodje se mora govoriti o sistemu koji nastaje i koji se podržava kriminalizacijom droga jer većina omladine lakše nalazi posao prodajom trave prijateljima nego u zvaničnim granama privrede.

    Što se lakih i teških droga tiče, neke supstance su toksičnije od drugih i to je objektivna stvar. Neke supstance se pak čine socijalno opasnijim od drugih i o tome treba da se povede društveni razgovor. Struka ne prepoznaje nužno „lake“ i „teške“ droge, ali ih isto tako ne trpa sve u kategoriju teških kao što ovaj članak sugeriše.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.