Gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca sa saradnicima boravio je u poseti Požarevcu koja, prema dogovorima i sporazumima, veoma mnogo obećava. U svečanim salonima Gradskog zdanja, čelnik delegacije grada na Jadranskom moru i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, potpisali su poseban Sporazum o sradnji.. Ovaj bi Sporazum, pre svega, trebalo da olakša pristup dva grada fondovima Evropske unije.

Gradonačelnik Milosavljević, istakao je značaj produbljivanja dosadašnje saradnje i dobrih odnosa Požarevca i Trsta:

– Danas potvrđujemo Sporazum koji smo već potpisali u Trstu, prilikom posete naše delegacije, oktobra prošle godine. Time ćemo unaprediti saradnju na kulturnom, prosvetnom, naučno – istraživačkom planu, u privredi i poljoprivredi, a naročito poboljšati naše pozicije prilikom konkurisanja prema evropskim fondovima. Smatram da ćemo na ovaj način poboljšati i kvalitet življenja i u Trstu i u Požarevcu.

Gradonačelnik Dipjaca, ukazao je da Požarevac u Trstu ima velikog prijatelja:

– Imali smo mnogo značajnih susreta koji su još više zbližili italijansku i srpsku zajednicu, koja u Trstu broji oko 20.000 ljudi. Prošle godine smo proslavili 170 godina od posvećenja Srpske pravoslavne crkve. Razvilo se veliko prijateljstvo među nama i to je motiv ove naše uzvratne posete Požarevcu. Podsećam da je Trst jedan od prvih gradova po kvalitetu života u nacionalnim parametrima. Smatram da će ovaj Sporazum, koji smo preliminarno potpisali u Trstu, značajno doprineti daljem razvoju naše saradnje. Takođe, trudiću se da ovde dovedem i naše predstavnike regije kako bismo i na tom nivou što pre ostvarili saradnju.

Nakon potpisivanja usledila je razmena prigodnih poklona, među kojima ističemo status počasnog građanina Trsta, kojim je gradonačelnik Dipjaco takođe darivao svoje domaćine.

Delegacija Trsta posetila je Spomen obeležje “Požarevački mir” gde je zasađeno drvo mira, Etno selo, Galeriju Milene Pavlović Barili, Narodni muzej, Ergelu “Ljubičevo” i antički lokalitet Viminacijum…

Odigrana je utakmica između fudbalskih ekipa Požarevca i Trsta ali, koga je još zanimao rezultat kada je ona glavna već dobijena – prijatelji iz Trsta nisu krili oduševljenje a Požarevac je pronašao izlaz na more.

Pored dvojice gradonačelnika, koji su lično uspostavili prisan, prijateljski kontakt, u delegacijama domaćina i gostiju, pored ostalih, bili su: zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić, načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović, zamenica predsednika Skupštine grada Požarevca Violeta Tomić, narodni poslanik Žarko Pivac i još niz značajnih ličnosti iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede i poljoprivrede. U delegaciji Trsta bili su zamenik gradonačelnika Đilberto Lipi, gradski ministar za sport Gaetano Štraculo, šef kabineta gradonačelnika Trsta Đulio Galeto i fudbalska ekipa ovog grada.

Gospodin Dipjaca je lični prijatelj Silvija Berluskonija i član njegove vladajuće partije. Već devet godina je na čelu svoga grada. Prema njegovim rečima, u regiji Frijuli Venecija Đulija živi i radi oko 20.000 građana Srbije, dok u centru regije, Trstu, stalno boravi više od 10.000. Ogromna većina, oko 90 odsto, došla je iz Braničevskog okruga. Zato šarmantni gradonačelnik ne preteruje kada kaže da je došao u “svoj zavičaj”

Teško je sumnjati u obećanja italijanskog gradonačelnika jer je on svoju reč već dokazao uz predsednika regije Renca Tonda. Trst je iz gradske kase za rekonstrukciju srpske crkve Sveti Spiridon Čudotvorac izdvojio dva miliona evra. „Srpska zajednica se sjajno uklopila i obogatila život Trsta”, napominje Dipjaca, koga Požarevljani na privremenom radu u Italiji jednostavno opisuju kao – lafa, kako je zabeležio jedan novinski izveštač sa ovog druženja.

Predsednik Srpske crkvene opštine u Trstu, Bogoljub Stojićević, kaže da je Dipjaca nekonvencionalni gradonačelnik koji se Trstom vozi u starom fijatu „panda”. Nema vozača iako je veoma bogat i bavi se trgovinom na veliko. Z. Vasić

Hrabrost za Ljubičevo

Obilazeći urušenu ergelu Ljubičevo i posmatrajući jahanje višebojaca, koji su njemu u čast demonstrirali svoje jedinstvene veštine, visoki gost reče: „Ovde bih odmah otvorio tržni centar dok bi Požarevac mogao da podigne golf terene i preuredi ove barake u apartmane”. U knjizi utisaka Ljubičeva upisao je: „Distanca između sna i realnosti zove se hrabrost”. To mu je očigledno veoma važno, jer zna da Trst mnogo duguje našim ljudima. Srbi su u prošlosti podigli 62 palate, a jedna od najistaknutijih, poput velelepne zgrade Gopčević, danas je sedište gradske direkcije za kulturu i uprava svih tršćanskih muzeja.

Plakete grada

Gradonačelnik Trsta je dodelio plaketu grada generalnom konzulu Srbije u Trstu Vladimiru Nikoliću, promovišući ga u počasnog građanina. Dipjaca je posebno zahvalio Nikoliću na njegovom doprinosu razvoju saradnje Srbije sa regijom Frijuli Venecija Đulija. Plaketu grada Trsta dobio je i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Dovezao „rols rojs”

Predsednik društva „Vuk Karadžić”, Vladimir Pržić radi u Trstu od 1985. godine i sada pripada imućnijem sloju Srba. Kupio je nedavno petrolej zeleni „rols rojs” i dovezao ga u seosku garažu u Kisiljevu kod Velikog Gradišta. Ipak, ne odustaje od tradicije. U samom centru Trsta, pored stadiona Triestine, odakle se vidi more, podigao je kuću, a pored kuće baštu. Posadio je ljutu papriku i paradajz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari