Uvertira pred debi košarkaša Partizana mt:s u ovosezonskom izdanju Evrolige nije imala isključivo sportske obrise. Meč sa Bešiktašom zakazan je za petak od 19.00 u Istanbulu, a osim kvaliteta turskog šampiona Duška Vujoševića najviše brine teška finansijska situacija u klubu.


– Bešiktaš je prekinuo kontinuitet osvajanja trofeja koji su uspostavili Fenerbahče i Efes. Oni su i na startu ove sezone bili bolji od Efesa. Iako su promenili veći deo tima u odnosu na prošlu sezonu, u kvalitativnom smislu ostali su na istom nivou. Igraju bez klasičnog centra, veoma široko u napadu. Često forsiraju igru jedan na jedan ili dva na dva. Veoma su kvalitetni na svim pozicijama, a važan igrač je i Kurtis Džerels koji je nastupao u Partizanu. Podatak da Falker, pojačanje iz francuskog Šolea igra samo u Evroligi, jer Bešiktaš ima više od petorice stranaca, koliko ih može nastupiti u domaćem šampionatu dovoljno govori o namerama i ciljevima ovog tima. Oni su pokušali da Gašpar Vidmar dobije turski pasoš, ali nisu uspeli u toj nameri – istakao je trener Partizana.

Loša finansijska situacija, dugovi prema igračima iz prethodne sezone, nemogućnost da se budžet od nekih 2,5 miliona zatvori na vreme jesu činjenice koje iskusnom stručnjaku u ovom trenutku zadaju najveću glavobolju. Konstantna nesanica, zbog koje deluje veoma umorno, nije prouzrokovana snagom prvog rivala u Evroligi, već ogromnim manjkom novca u klupskoj kasi.

– Uprkos najmanjem budžetu u grupi želimo da budemo ravnopravan rival svakom protivniku. Ostvarićemo veliki uspeh ukoliko se budemo plasirali u Top 16 fazu. Imaćemo dobru sezonu u Evroligi. Dostojno ćemo reprezentovati srpsku košarku, ali ne znam da li i državu. Srbija ne vodi dovoljno računa o Partizanu, shodno rezultatima koje smo ostvarivali u poslednjih jedanaest godina. To je jedna velika misterija – rezignirano je konstatovao trofejni stručnjak, a zatim je nastavio izlaganje u istom tonu.

– Mi smo u velikim finansijskim problemima. Postoje dugovanja prema igračima iz prethodne sezone. Ukupan budžet za sezonu od nekih 2,5 miliona evra još uvek nije zatvoren, a za jednu ozbiljnu državu to ne bi trebalo da bude neki problem. Priča o tome da Dru Gordon ide iz Partizana, plasirana od strane nekih medija takođe nije slučajna, već je objavljena u korist gradskog rivala. Meni nije krivo što ne samo naš rival iz Beograda, već i protivnik iz unutrašnjosti dobijaju novčanu pomoć, ali mi nije jasno zašto mi ne dobijamo novac u skladu sa rezultatima. Mi ne tražimo novac da bismo napravili rezultat, već kao vid podrške ostvarenim dostignućima. Političari se ponašaju kao da su u pitanju njihove privatne pare. Jedna stranka na vlasti i plasira priče o našim dugovanjima u iznosu od 18 miliona evra, umesto da se bavi ovim klincima koji su naše blago. Mi imamo određena dugovanja i to ne krijemo. Kada je porez u pitanju, nas muče kamate, inače glavnica nije velika. Najveću glavobolju zadaju nam dugovanja prema igračima iz prethodne sezone – zaključio je Duško Vujošević.

Priznao sam grešku

– Žao mi je zbog načina na koji sam odreagovao na meču sa Zadrom. Čovek ne može da se ponosi onim što je izgovorio. Zadar je na papiru bio slabiji rival od nas. Gubili smo, hteo sam da proizvedem reakciju kod mojih igrača. Kazna je ipak neutemeljena u pravilniku. Imam kovertiran odgovor koji ću poslati čelnicima lige ukoliko se bude nastavilo sa ovakvom praksom kažnjavanja. Sudije olako donose tehničke greške. Stavljaju sebe u prvi plan. Pravilo da svaki kontakt koji nije na loptu bude sankcionisan tehničkom greškom nije baš najbolje rešenje – obrazložio je, ali i priznao neke svoje poteze trener Partizana mt:s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari