Skupština Srbije danas će razmatrati izmene Zakonika o krivičnom postupku, imenovati sekretara parlamenta i njegove zamenike, kao i utvrditi sastave stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.
Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić održao je juče prve konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa o današnjoj sednici i o predsednicima skupštinskih odbora.

Skupština Srbije danas će razmatrati izmene Zakonika o krivičnom postupku, imenovati sekretara parlamenta i njegove zamenike, kao i utvrditi sastave stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.
Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić održao je juče prve konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa o današnjoj sednici i o predsednicima skupštinskih odbora. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici svih poslaničkih grupa, ali iz opravdanih razloga, rekao je Dulić novinarima. Prema njegovim rečima, predsednici odbora koji su već izabrani iz redova SRS, DSS-NS i SPS trebalo bi da podnesu ostavke i da se potom napravi dogovor o predsednicima svih skupštinskih odbora. „Dogovor o predsednicima odbora nikada nije bio problem i imam garancije šefova poslaničkih grupa da tu neće biti problema“, kazao je on i istakao da je važno da odbori što pre počnu da rade.

Izbor delegacija

Parlament treba da izabere i delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS, Parlamentarnoj skupštini NATO, Skupštini Zapadnoevropske unije, Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštini Mediterana i Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative.

Dulić je rekao da očekuje da će današnja sednica biti završena u istom danu, odnosno da će se odmah glasati o tačkama dnevnog reda. Dodao je da će nova sednica biti zakazana naknadno, po proceduri i u dogovoru sa šefovima poslaničkih grupa. Na sednici koja treba da počne u 10 sati, parlament će prvo po hitnom postupku razmatrati izmene Zakonika o krivičnom postupku. Jednim predlogom izmena, vlada je predložila da se primena tog zakona odloži do 31. decembra 2008, a druge se odnose na dužinu pritvora. Predlogom izmena Zakonika o krivičnom postupku o kojima će Skupština Srbije raspravljati, predviđeno je da sudsko veće odlučuje o trajanju pritvora posle podizanja optužnice, odnosno izrečene prvostepene presude. Vlada je predložila da trajanje pritvora više ne bude ograničeno zakonom, kao što je to sada propisano.
Predsednik parlamenta je predložio da se za sekretara Skupštine Srbije imenuje Tamara Stojčević. Administrativni odbor trebalo bi da pre početka sednice predloži da se za zamenike sekretara imenuju Marko Danilović i Miloš Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari