Izmerite pritisak, masnoće i šećer, to je osnovno: Saveti stručnjaka sa Kongresa kardiologa 1Zdravlje srca, foto: Wanuttapong suwannasilp / Alamy / Alamy / Profimedia

Na 24. Kongresu kardiologa Srbije, stručnjaci iz zemlje i inostranstva razmatrali su načine za očuvanje srčanog zdravlja. Ovaj skup okupio je više od 900 lekara, medicinskih sestara, tehničara i drugih stručnjaka, a glavni naglasak bio je na ključnim preventivnim merama.

Istraživanja su pokazala da Srbija spada u vodeće evropske zemlje po oboljenjima kardiovaskularnog sistema. Kako bi se promenila ova slika, kardiolozi ističu značaj preventivnih pregleda.

Ovi pregledi, uključujući merenje krvnog pritiska, proveru nivoa masti i šećera u krvi, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.

Kardiolog Ana Stojšić Milosavljević, predsednica Udruženja kardiologa Srbije, ističe: „Ako ne izvršimo ove osnovne analize, nećemo biti u mogućnosti da identifikujemo povišene nivoe masti u krvi i šećera, niti ćemo znati pritisak u arterijama. Ovo je od suštinskog značaja, posebno zato što su ovi faktori često asimptomatski“, prenosi RTS.

Pored toga, učestali faktori rizika uključuju pušenje, nezdravu ishranu, stres i loše životne navike.

Lekari upozoravaju na važnost promene ovih faktora kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja.

Pored tradicionalnih faktora rizika, medicinska geografija igra sve značajniju ulogu u identifikaciji faktora rizika.

Klimatske promene i zagađenje vazduha takođe mogu uticati na zdravlje srca.

Važno je napomenuti da se područja iznad 500 metara nadmorske visine i planine iznad 1.000 metara nadmorske visine smatraju sigurnim oazama kada je u pitanju srčano zdravlje.

 

Kako bi se očuvalo srce u dobrom stanju, stručnjaci ističu da je ključno osigurati da zemlja ima dovoljno mladih stručnjaka.

Mladim lekarima i naučnicima treba pružiti podršku kako bi ostali u zemlji i doprineli unapređenju zdravstvenog sistema. Osim toga, investicije države u otvaranje najsavremenijih kardioloških centara i nabavku vrhunskih medicinskih uređaja igraju ključnu ulogu u daljem poboljšanju sistema zdravstvene zaštite.

Ukupno gledano, prevencija ostaje ključna kada je u pitanju zdravlje srca, a svi građani su pozvani na redovne preglede i usvajanje zdravih navika kako bi očuvali svoje srce i smanjili rizik od srčanih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari