Jedinstvo na temeljima iskrenosti 1Mevlud Dudić Foto: Wikipedia

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić, u intervjuu sarajevskom listu „Preporod“, rekao je da će „vrlo brzo kroz delovanje u Mešihatu i Saboru predložiti plan za vraćanje jedinstva IZ, koji će predočiti i reisu-l-ulemi“, a sve s ciljem da se deluje „kako to dolikuje, kao organizovana zajednica“.

Vrhovni poglavar IZ u Srbiji je ocenio da je muslimanima potrebno „jedinstvo na temeljima iskrenosti, a ne licemerno jedinstvo, jer je bolje imati jasne podele nego trulo i neiskreno jedinstvo u Mešihatu, koji je jedini legalni i legitimni predstavnik muslimana“.

– Treba rešavati probleme. Vrata za razgovore ne smeju biti zatvorena. One koji su se otuđili neće niko pitati ni gde su bili ni šta su radili. Pozivamo ih da se vrate i da nastavimo zajedno da radimo – poručio je muftija Dudić.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji je naglasio da „oni koji bi svojim delovanjem da nam „pomognu“ nanose štetu i ne doprinose jedinstvu“ i označio Dijanet Turske.

– Hteo bih da skrenem pažnju Dijanetu IZ u Turskoj da prestanu da nam „pomažu“. Mi jesmo mala zajednica, ali imamo svoj ponos, dostojanstvo i mi nismo muslimani kakve su nas ostavili 1912. godine. Naše grane su visoko ka nebu, a koreni duboko u zemlji i svako drugo delovanje na području koje pokriva Mešihat, mimo našeg znanja, smatramo neprijateljskim – istakao je muftija Dudić i podsetio na izjavu usvojenu, pre dvadesetak dana, na Saboru IZ BiH u Sarajevu.

Sabor IZ BiH je na inicijativu sabornika sa područja Mešihata u Srbiji usvojio izjavu u kojoj se kaže da je „IZ u Srbiji, sa sedištem u Novom Pazaru, jedina je legalna i legitimna tradicionalna IZ koja predstavlja muslimane tog prostora“, a sve druge pokušaje organizovanja pripadnika islama smatraju „nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji“. Mešihat IZ u Srbiji i ulema pozvani su „da ulože dodatne napore“ radi vraćanja punog jedinstva, a od državnih organa u Srbiji očekuje se da se uzdrže „od mešanja u poslove verske zajednice, da poštuje međunarodne demokratske standarde i da prestanu da daju podršku pojedincima i grupama koji nemaju verskog i džamtskog legitimiteta i deluju na štetu islama, muslimana i legitimnih organa IZ“.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve IZ – u Srbiji i Srbije. Od tada traje njihovo međusobno nepriznavanje. Iz obe upravljačke strukture izdvojila se grupa zaposlenika i formirala Inicijativu za stvaranje jedinstvene IZ, čiji su članovi na spisku novčane pomoći Dijaneta Turske. Turska je pre nekoliko godina pokrenula inicijativu za pomirenje dva upravljačke strukture i vraćanje jedinstva IZ, ali ona nije dala rezultate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari