„Prošla poslovna godina bila je izuzetno uspešna, tačnije jedna je od uspešnijih od osnivanja Rudnika do danas: finansijski rezultati iz tekućeg poslovanja su pozitivni; završili smo izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline kao najveći investicioni objekat u Srbiji i južnoj Evropi; pokazali smo izuzetnu društvenu odgovornost, posebno u poplavama kada smo odustali od brzog ispumpavanja vode sa naših površinskih kopova i pozajmili pumpe Kolubari kako bi što pre počela proizvodnju uglja za termoelektrane i za grejanje stanovništva.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Kada je reč o društvenoj odgovornosti, ne smemo zaboraviti i uređenje grada i sela u opštini Bor i prošle i ranijih godina – ovim je rečima generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski počeo tradicionalnu konferenciju za novinare povodom Dana rudara Srbije i Dana kompanije koja postoji već 112 godina.

Iako jedna od uspešnijih godina na borski basen, RTB Bor je minule 2015. nije sve teklo baš glatko. Velike poplave u maju i avgustu uslovile su dva velika prekida proizvodnje na svim kopovima, a treći je nastao prošle zime zbog velike hladnoće i leda koji su doveli do prekida snabdevanja električnom energijom.

– Tada smo spasili jamu i brzo osposobili površinske kopove „Veliki Krivelj“ i „Cerovo“, ali je Rudnik bakra Majdanpek čak sedam meseci imao otežanu proizvodnju – kazao je Spaskovski, dodajući da su nepredviđeni problemi nastali kao posledica elementarnih nepogoda uticali na proizvodnju i finansijske rezultate,

– Ostvarili smo pozitivne finansijske rezultate iz tekućeg poslovanja – završili smo godinu sa dva miliona dinara u plusu. Ako ovo uporedimo sa 2008. godinom, prošle godine je data ista količina rudarskih iskopina, 36,1 odsto više rude bakra, 25,1 odsto više katodnog bakra, 63 kilograma više zlata, ali je cena bakra bila 22,2 procenta i zlata skoro 20 procenata manja nego 2008. Mi smo 2008. godinu završili sa gubitkom od 48 miliona dolara, a 2014. prešli nulu za dva miliona dinara. Izgubili smo čistih 4.500 tona bakra. Pokrili sve troškove, a nismo dali 4.500 tona bakra. Po toj ceni ostvareni prihod, a time i dobit, manji je za 30 i nešto miliona dolara – komentariše Spaskovski.

Zahvaljujući novoj topionici i fabrici sumporne kiseline smanjeno je zagađenje iznad Bora i okoline i poboljšani finansijski efekti koji će, kako je naglasio Spaskovski, biti još bolji u narednom periodu:

– Bili smo hrabri jer smo izgradnju topionice i fabrike sumporne kiseline počeli u vreme ekonomske krize. Ali, preovladala je društvena odgovornost i prema gradu i prema selima da se smanji aerozagađenje. Kada smo bili u krizi, došla je neophodna pomoć Vlade Srbije od 30 miliona evra i uspeli smo da završimo projekat. Tehnologija je vrhunska, deset puta je bolja od one koju smo decenijama koristili, i potpuno sam zadovoljan kako napreduje njeno uhodavanje. – rekao je Spaskovski i zamolio žitelje Bora i okolnih sela za strpljenje dok se tehnološki proces uhoda kako bi se povećala proizvodnja i smanjilo aerozagađenje.

Prema rečima prvog čoveka RTB Bor do sada je u novoj topionici prerađeno 113 hiljada tona domaćeg i 21.500 tona uvoznog koncentrata bakra. Dnevno se proizvodi od 150 do 330 tona anoda i hiljadu tona sumporne kiseline.

– Kupujemo najčistiji koncentrat i zato imamo najmanju zaradu. Prerađujemo toliko kvalitetan i domaći i uvozni koncentrat bakra da možemo da zaustavimo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje smo sami izgradili uloživši minimalna sredstva – 1,3 miliona evra – naglasio je Spaskovski.

Konferenciji su, osim članova menadžmenta Basena, prisustvovali i sajt-menadžer finskog „Ototeka“ Toni Korkan i sajt-menadžer kanadskog „SNC Lavalina“ Adel Šidijak. Toni Korkan je ovom prilikom istakao da nova fleš-peć, koju je RTB kupio od „Ototeka“, funkcioniše onako kako je predviđeno projektom i daje dobre rezultate, naglašavajući da na osnovu zasebnog ugovora o licenci, ova investicija nije jednokratna i dobar je okvir za svaku buduću saradnju.

– I za pet godina RTB Bor će moći da kaže da ima najmoderniju tehnologiju – ocenio je sajt-menadžer „Ototeka“ Toni Korkan.

Sajt-menadžer „SNC Lavalina“ Adel Šidijak kazao je da je blizu dostizanje punog kapaciteta i toga da do kraja godine dovedu tehnologiju na maksimum.

– „SNC Lavalin“ je posvećen tome da pomogne RTB-u i narednih godina jer želimo da ova fabrika postane referentna za nas i da ovde dovodimo naše buduće poslovne partnere – rekao je sajt-menadžer „SNC Lavalina“ Adel Šidijak.



Rudarska budilica

Proslava Dana rudara Srbije i Dana kompanije počeće tradicionalnom rudarskom budilicom koja će proći glavnim gradskim ulicama i naseljima. U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru će, potom, biti upriličen prijem za visoke goste iz zemlje i inostranstva. U oficijelnom delu najboljim basenskim radnicima će i ove godine biti uručena Šistekova nagrada, najviše priznanje koje RTB Bor uručuje za doprinos razvoju kompanije. Dosad je najprestižnije basensko priznanje dobilo 345 „Šistekovca“, a ove godine plejadi će se pridružiti još četiri nova čoveka. Odlukom organa upravljanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor i njegovog poslovodstva, premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi je dobitnik nagrade „Inženjer Šistek“ za 2015. godinu. Prestižno priznanje ove godine dobiće i Trajča Tončić (RBB), Zoran Aleksov (TIR) i Ivanka Stančić (RBM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari