Posle sukoba sa policijom juče je u prestonici Alžira uhapšeno četiri stotine demonstranata među kojima su bila i četiri narodna poslanika. Organizatori demonstracija protiv vlade rekli su da se u centru Alžira juče okupilo 10.000 ljudi, dok su zvaničnici tvrdili da ih je bilo 1.500.



Tokom sukoba je povređeno puno opozicionih aktivista, a u bolnici je završilo njih 20, izvestio je portal Skaj njuz. Na demonstracijama koje su zabranjene na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja uvedene još 1992, tražena je ostavka predsednika Abdelaziza Buteflike koji je na vlasti od 1999. Reporteri navode da je inspiracija za proteste pronađena u događajima u Egiptu.


Protest na Trgu 1. maja u Alžiru počeo je u subotu, a policajci, kojih je na ulicama bilo oko 30.000, sprečili su odlazak demonstranata na Trg mučenika. Reporter Bi-Bi-Sija ocenio je da je vlast odlučila da ne rizikuje i da na svaki pokušaj organizovanja protesta odgovori silom. Proteste je organizovala Nacionalna koordinacija za promene i demokratiju, krovno udruženje koje obuhvata opozicione partije, nevladine organizacije i nedržavne sindikate.

Poslednji protesti održani su posle osam dana pauze u javnom, manje-više masovnom izražavanju nezadovoljstva koje je počelo u decembru. Tokom 2010. u Alžiru se, prema rečima Saida Sadija iz organizacije Protest za kulturu i demokratiju, dogodilo oko 9.700 demonstracija i nereda.

Zahtevi su uglavnom socijalni – zahtevalo se smanjivanje cena osnovnih životnih namirnica, reforme u zdravstvu i školstvu – ali i demokratski, kao što je onaj za ukidanje vanrednog stanja. Buteflika je 3. februara obećao da će vanredno stanje biti ukinuto „u vrlo bliskoj budućnosti“. Tada je najavio i otvaranje državnih medija za opoziciju, te otvaranje novih radnih mesta.

Buteflika je u januaru – tokom protesta širom države – naredio smanjivanje poreza i akciza na šećer i ulje. Policija je razbijala proteste, a pod kontrolu vlasti, kao i ovog vikenda, stavljeni su Fejsbuk i Tviter. U januaru je u više alžirskih gradova zabeleženo najmanje 16 slučajeva samospaljivanja, a tri su se završila smrću. Smatra se da je autodestrukcija kod mnogih bila motivisana samospaljivanjem Tunišanina Mohameda Buazizija čija je smrt pokrenula demonstracije u toj zemlji, okončane svrgavanjem Zina Abidina Ben Alija.

Mohamed Aučija (26) zapalio se 12. januara, pošto lokalna vlast nije odgovorila pozitivno na njegov zahtev da mu reši stambeno pitanje. Od 2003. živeo je u stanu od 30 kvadrata sa još sedam osoba. Za sada je živ.

Mohsen Buterfif (37) je preminuo. On se zapalio pošto gradonačelnik Bukadre nije želeo da ga primi, zajedno sa još dvadesetak mladih demonstranata koji su tražili posao i krov nad glavom, već mu je preporučio upravo to, da krene stopama Mohameda Buazizija „ako sme“.

Na demonstracijama u prestonici Alžira juče i prekjuče deljene su kopije dnevnih novina sa krupnim naslovom: „Mubarak je pao“.

U Jemenu traže revoluciju

Sana – Nekoliko stotina demonstranata u prestonici Jemena, najsiromašnije arapske države, sukobljavalo se juče sa policijom, trećeg dana antivladinih protesta. Demonstranti su tražili političke promene, pre svega ostavku predsednika Alija Abdulaha Saleha koji je na vlasti od 1978. „Jemenska revolucija posle egipatske revolucije“, vikali su juče demonstranti u Sani, izvestio je Bi-Bi-Si. Jemen se, naglašava britanski javni servis, suočava sa pretnjom Al Kaide, separatistima na jugu i šiitskim pobunjenicima na severu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari