Kad krenu mladi iz komšiluka 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Formalne i neformalna, sa imenom i bezimene, volonterske grupe. Bio bi veliki posao za onog ko bi hteo da ih prebroji. Iznedrilo ih je vreme „koronizacije“.

Želju da pomognu u teškom vremenu „obnaroduju“ na društvenim mrežama. Dovoljno da im se pridruže vršnjaci humanisti.

Pravili su maske i delili ih sugrađanima na ulici, slali zdravstvenim radnicima, starim i bolesnim su pomagali u kupovini, plaćanju računa i drugih obaveza, podizanju penzija, ali i u dostavljanju paketa sa prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu.

Nisu se štedeli ni poslova kada je formirana i opremana kovid bolnica.

„Išle“ su maske iz Novog Pazara i u susedne opštine, kao što tamo putuju i paketi sa hranom i sredstvima za higijenu.

U podacima gradskog Kol centra zapisano je, da je, na teritoriji grada, podeljeno više od 10.000 humanitarnih paketa. Obezbeđivao ih je grad, ali i humanitarne organizacije, koje su deo Operativnog tima za pomoć starim i bolesnim. Nisu uračunati paketi koje samoinicijativno obezbeđuju neformalne grupe. Među njima je petnaestak devojaka i momaka, koji su se okupili na „poziv“ preko Instagram profila Muša Mašovića.

Njemu su se, odmah, priključili Rešad Hanić, Armin Plojović, Ibrahim Elfić, Miljan Marić, Faris Kamešničanin, Adin Melić i Jasmin Župljanin, a onda još desetak drugarica i drugova. I krenulo je. Za nepunih mesec dana, podelili su 1.200 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu Stigli su do starih, bolesnih i siromašnih u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Priboju, Prijepolju, Raški, Baljevcu i Kraljevu.

– Mi smo tu, u vašem komšiluku – rečeno mi je u telefonskom razgovoru. Au komšiluku veliko dvorište porodice Plojović, pretrpano namirnicama i paketima. Momci pakuju novih hiljadu paketa i vode računa da u svakom bude sve isto. Deo namirnica dobijaju od novopazarskih preduzetnika, koji ne žele da im se pominju imena, deo kupuju novcem dobijenim od anonimnih donatora, a najčešće iz dijaspore. Odgovaraju na sve pozive. Ime i prezime, nacija i vera, nisu im bitni. Kažu da im je najbitnije da za što više ljudi obezbede pomoć i stignu gde treba automobilima koje im, najčešće, daju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari