Kako je izgledala turneja glumice Žanke Stokić? 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Pre tačno 80 godina, list Vreme pisao je o turneji glumice Žanke Stokić, a list Pravda bavio se problemima zanatlija.

List Vreme pratio je turneju glumice Žanke Stokić, koja je tada sa svojom trupom, napravila „krug oko Jugoslavije“.

Poseban doček Žanki je priredila publika u Zagrebu. Prema pisanju lista, popularna glumica se umesto dve, sa ljubiteljima pozorišne umetnosti u ovom gradu družila četiri večeri.

Kako je izgledala turneja glumice Žanke Stokić? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Posle toliko godina umetničkog rada, ja sam imala tremu, pravu tremu. Toliko me je taj prijem dirnuo, prijem publike i kritike“, rekla je Žanka za list Vreme.

Uprkos brojnim gostovanjima, o umoru nije bilo ni reči, jer je tvrdila da je nisu napuštale umetnička snaga i energija.

„Popularnost jedne umetnice ne može se održavati skrštenih ruku. Mora neprekidno umetnički da se dela. To je imperativ koji umetnica ima pred sobom, a to je neizrečeni zahtev publike“, govorila je Žanka.

Glumica je tada Vremenu ispričala i jednu anegdotu sa putovanja.

Naime, dok je boravila u Ljubljani, izgubila je svoj neseser. To je shvatila u vozu, kada se već uputila ka sledećoj destinaciji. Vidno iznerviranu Žanku obradovao je kondukter voza, koji joj je rekao da je neseser pronađen i da će uskoro stići do njenih ruku.

Tako je i bilo, pošto je konobar restorana u kom je Žanka čekala svoj voz, pronašao neseser i odmah ga poslao vlasnici.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda pisao je problemima zanatlija, kao i njihovim zahtevima iznetim na sastanku predstavnika zanatskih udruženja.

Kako je izgledala turneja glumice Žanke Stokić? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Sastanak je održan u Aranđelovcu, a o aktuelnim pitanjima govorili su Života Lazarević, predsednik Saveza zanatskih zadruga, Ilija Kiković, predstavnik krojača, Dragoljub Milošević u ime abadžija, Marko Štajner, blagajnik saveza i Tasa Ganić, stolar.

Najveći problem, prema njihovim rečima, bio je to što u ratnim sukobima zahvaćenoj Evropi, nisu bili u mogućnosti da nabavljaju potrebne sirovine.

„I ukoliko ih ima, one su u rukama krupnog kapitala, čijim cenama mahom diriguju karteli. Zbog ovako kartelisanih cena, dovode se zanatlije u nemogućnost da rade, a ukoliko do poslova dođu, ti poslovi dovode ih do propasti, pošto su oni obavezni prema svojim poslodavcima da izvrše zaključene poslove“, objasnio je tada Života Lazarević.

On je u razgovoru sa dopisnikom Pravde rekao i da „zbog stalne promene cena, zanatlije moraju u svom radu da isplate plaćaju skuplje nego što su cene u kalkulaciji predviđene“.

„Ovakvom teškom stanju ipak se mora stati na put. Lek protiv ove teške situacije bio bi rasturanje kartela i puštanje sirovina u slobodnu prodaju“, kazao je Lazarević.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari