Agencija Tanjug javila je 5. februara 2014. da je bivša ministarka pravde i funkcionerka Demokratske stranke (DS) Snežana Malović napustila DS. Navodeći razloge za napuštanje DS, ističe da se borila za demokratsko društvo i vladavinu prava; da je uložila svoju borbenost, energiju, entuzijazam, profesionalno iskustvo i da ih je usmerila tamo gde će biti moguće doprineti izgradnji uređene i sigurne države. U nastavku bivša ministarka saopštava:


„Na listi DS će se naći lica koja su bila protiv oduzimanja imovine kriminalcima i javno se deklarisala protiv toga. Naći će se i oni koji su urušavali svaki reformski korak koji smo preduzeli, napadajući nas da urušavamo demokratiju i demokratsku proceduru.“

U vezi sa saopštenjem bivše ministarke i bivše funkcionerke DS nameće se više refleksija:

1. Izuzimajući ratni period (1991-1995 i 1998-1999) u zemlji Srbiji posle Golog otoka i obračuna sa ibeovcima nikada nije bilo u toj meri ignorisanja i otvorenog nepoštovanja zakona, Ustava i ljudskih prava kao u vreme ministrovanja gospođe Malović.

2. Sprovodeći reformu pravosuđa, suprotno zakonu, Ustavu, Venecijanskoj komisiji i Evropskoj komisiji, sproveden je opšti izbor sudija iako su sudije izabrane u skladu sa ustavnom odredbom koja predviđa stalnost sudijske funkcije.

3. Smenjeno je 800 nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji bez mogućnosti da se izjasne, bez odluke i bez obrazloženja, svi sa etiketom da su nestručni, neobučeni i nedostojni.

4. Ukinut je veliki broj sudova širom Srbije i to onih koji postoje i po više od 100 godina, onih koji su imali veliki broj predmeta, onih koji se nalaze na području gde živi manjinsko stanovništvo i sudova koji su ukinuti a udaljeni su od novog suda 100 kilometara.

5. U vezi sa žalbama sudija vršen je pritisak na članove Visokog saveta sudstva da vrate samo oko 10 odsto razrešenih sudija. U tom smislu uhapšen je i izveden na sud član VSS Jakšić (u međuvremenu nepravosnažno oslobođen), a član VSS Lukić je dao ostavku. Obojica su izjavila da su bili pod žestokim pritiskom izvršne vlasti da odbijaju žalbe.

6. U Krivičnom zakonu godinama je važila odredba o oduzimanju imovinske koristi ostvarene krivičnim delom, a ta mera nije mogla da stupi na snagu pre pravosnažnosti presude. Međutim, u okviru kvazireforme pravosuđa donet je propis da se oduzima imovina od nekog lica čim se protiv njega pokrene krivični postupak. Ne vodi se o računa o presumpciji nevinosti (do pravosnažnosti presude), niti o tome da li je imovina protivpravno pribavljena, da li je nasleđena, da li je u svojini članova porodice, ili zakonito stečena, da li se nanosi šteta nevinoj deci. Oduzeta imovina se otuđuje pre konačne odluke da li je neko izvršio krivično delo ili nije, što neodoljivo podseća na scenu iz kultne knjige Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda“, u kojoj se prvo donosi presuda, a potom počinje suđenje. Dolaskom novih vlasti, uz saglasnost međunarodnog faktora, svi nosioci pravosudnih funkcija vraćeni su na posao, aktivirana su 34 ukinuta suda, a zakon o oduzimanju imovine je znatno ublažen i prilagođen ustavnim odredbama.

Iz saopštenja Snežane Malović vidi se da je deo članstva DS bio protiv reforme, demokratije i vladavine prava kako ih je videla, uvodila i sprovodila bivša ministarka i njeni saradnici na tom poslu. To tim članovima DS služi na čast i dodatno ukazuje da je tzv. reforma pravosuđa sprovedena bahatim i samovoljnim postupanjem pojedinih funkcionera koji su naneli ogromnu političku, moralnu i materijalnu štetu Srbiji, a da za to nisu odgovarali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari