Nakon dva i po meseca nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka: Dokle se do sada stiglo u slučaju? (INFOGRAFIKA) 1Veljko Belivuk - Foto: Danas/ATAImages/Stefan Tomasevic

Nakon pauze od 11 nedelja, odnosno oko dva i po meseca, zbog promene predsedavajuće sudskog veća, suđenje grupi Veljka Belivuka nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Poslednji pretres u okviru suđenja grupi koja se tereti za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju drogu i nedozvoljeno držanje oružja, održan je 28. marta 2024. godine.

Pred početak poslednje grupe suđenja, u petak 15. marta u medijima se pojavila informacija da aktuelna predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević odlazi u penziju krajem aprila, zbog čega će ceo postupak morati da se ponavlja.

Vest o promeni sudije bila je predmet rasprave i u samoj sudnici.

Tako su, tokom pretresa održanog 25. marta koji je ujedno bio i prvi održani dan suđenja nakon informacije o promeni sudije, advokati odbrane postavili pitanja o budućnosti samog postupka.

„Sva buduća suđenja, dok Vam traje sudijski staž, su nepotrebna. Novi predsednik veća će morati da krene ispočetka, ako ne postoji dogovor da se ispitaju okrivljeni saradnici, da se brzo završi sa ‘Skajem’, pa da sledeći član veća samo to pročita. Da niste objavili to, pa da se pravimo da se ništa ne dešava, ali šta Vi možete da završite u ovom predmetu za mesec dana? Jedino ako raspolažete informacijama da ćete ipak suditi i dalje“, rekla je tom prilikom advokatica Miljana Perendija, branilac optuženog Filipa Ivanovskog.

I drugi branioci optuženih su podržali zahtev Perendije da se tadašnje i sva unapred zakazana ročišta odlože do odluke o izboru novog sudije ili člana veća.

Beraha Nikićević je tad istakla da smatra da je u ovom predmetu “i dalje sudija”, te da činjenica da eventualno sudija odlazi u penziju ne može da bude smetnja za neometano suđenje i vođenje postupka, pogotovo kad se radi o pritvorskom predmetu.

Održana su još dva pretresa nakon toga, a svi zakazani za početak aprila, otkazani su naknadno.

Ime nove predesednice sudskog veća u medijima se pojavilo 15. aprila, a u pitanju je sudija Zorica Avramović, koja je u pomenuti slučaj, kao i u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine u Specijalnom sudu, došla iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Palati pravde.

Avramović je od ranije poznata javnosti jer je kao sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, 2019. godine osudila sina Željka Mitrovića Aleksandra, na kaznu od godinu dana kućnog zatvora jer je 2013. godine, vozeći iznad dozvoljene brzine udario automobilom i usmrtio maloletnu Andreu Bojanić.

Malo više od godinu dana nakon što je Mitrovića osudila na „nanogicu“, Zorica Avramović je sa položaja sudije Krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu unapređena u sudiju Višeg suda u Beogradu.

Kakva je budućnost procesa?

Nakon dva i po meseca nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka: Dokle se do sada stiglo u slučaju? (INFOGRAFIKA) 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Odlaskom sudije Vinke Berahe Nikićević u penziju i dolaskom sudije Zorice Avramović u postupak, ovaj slučaj bi, u teoriji, mogao da krene ispočetka.

Prema zakonu, kada se promeni sudija, suđenje počinje iz početka, kako bi novi sudija mogao da se uputi u sve dokaze do tada predstavljene u sudnici. To znači da će postupak da traje duže.

Suđenje bi moglo da se nastavi tamo gde je prekinuto, ukoliko se svi usaglase da žele da tako bude.

Ipak, postoji mogućnost da će okrivljeni i njihovi advokati tražiti da sudski proces krene ispočetka, sudeći po celokupnom toku suđenja tokom kog su neretko iznosili niz primedbi, te više više puta tražili izuzeće tužilaca, predsedavajuće sudije, kao i celog sudskog veća.

Umeli su optuženi i da prekinu pretrese jer se nisu osećali dobro, ali i tako što su jedan po jedan otkazivali punomoćja svojim braniocima, zbog čega je u jednom trenutku napravljena pauza od 5 nedelja.

Suđenje grupi Veljka Belivuka: Kako je tekao proces do sada?

Suđenje grupi Veljka Belivuka – pregled slučaja – Autor: Danas/Nina Čolić

Pripadnici grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a do podizanja prve optužnice, za pet ubistava i druga krivična dela, došlo je već 30 jula iste godine. U septembru, optužnica je potvrđena.

Ipak, već u aprilu 2022. godine podignuta je još jedna optužnica, za još dva ubistva, a koja je potvrđena 2. juna.

Početak suđenja Belivuku obeležili su problemi, odnosno teškoće u pronalaženju sudije koji bi vodio ovaj slučaj.

Predmet je prvobitno dodeljen sudiji Zorani Trajković, ali se ona žalila na ovu odluku. Tvrdila je da nije trebalo da ona dobije taj predmet, te da joj je dodeljen mimo procedure i preko reda.

Pošto joj je žalba odbijena, ona je otišla na višemesečno bolovanje. Tek nakon toga slučaj je dat sudiji Beraha Nikićević. Već tada se znalo da će ona za manje od dve godine od početka suđenja otići u penziju.

Nakon brojnih odlaganja, usled čekanja da dođe do potvrđivanja druge optužnice, prvo pripremno ročište održano je 13. juna 2022. godine.

Suđenje grupi Veljka Belivuka počelo je 17. oktobra 2022. godine.

Do sada su se optuženi izjasnili o krivici, okrivljeni saradnici, koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora govore o svojim saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti, a oni su dali iscrpne iskaze, odgovarali na pitanja suda, tužilaštva, odbrane, kao i pripadnika grupe.

Ispitani su i svedoci, sudski veštaci, a prikazan je i veliki broj dokaza u vidu zapisnika, fotografija i audio snimaka presretnutih razgovora.

U više navrata suđenje je bilo zatvoreno za javnost i to kada bi svedočio I.S, mladić za kog se veruje da je jedina preživela žrtva grupe.

Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević isključivala je javnost sa glavnog pretresa dok svedoči I.S. zbog, kako je neretko navodila, očuvanja privatnosti oštećenog.

Svedok oštećeni I. S. je u svom iskazu naveo da ga je više muškaraca na stadionu tuklo, mučilo, a potom i silovalo.

Na jednom od pretresa I. S. je do detalja opisao trodnevno mučenje koje je, navodno, doživeo u prostorijama stadiona Partizana.

U svojim dosadašnjim odbranama vođe grupe su osporavale tvrdnje I. S. i na sve načine su pokušavali da ga diskredituju.

Krajem januara, u postupak se vratio i prvobitni advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Dejan Lazarević, koji pored navodnih vođa grupe brani i više drugih optuženih.

Lazarević je već bio u ulozi advokata odbrane u ovom postupku, sve dok nije uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića.

Na suđenju, koje je održano 14. februara, sud je doneo odluku da su materijali, odnosno poruke, glasovne poruke, fotografije i snimci dobijeni sa kriptovane aplikacije „Skaj“, koju su članovi grupe navodno koristili za međusobnu komunikaciju i dogovore, usvojeni kao dokaz, a većina istih prikazana je na poslednjim pretresima.

Od 27 pripadnika grupe, njih 12 je pušteno iz pritvora i trenutno se brane sa slobode, uz određene zabrane – napuštanje boravišta, napuštanje teritorije grada ili države ili uz meru boravak u kućnom pritvoru.

Tokom poslednjeg pretresa, sudija Vinka Beraha Nikićević pritvor je ukinula i Aleksi Stošiću i Nemanji Lakićeviću. Ipak, Apelacioni sud osporio je ovu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje, nakon čega je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se Stošić i Lakićević vrate u pritvor.

Nakon uloženih žalbi, Apelacioni sud ukinuo je tu odluku.

Stošić je pušten da se brani sa slobode, dok je Lakićeviću određena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari