"Ovo Zemunci nisu radili": Suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno burnim raspravama optuženih sa tužilaštvom i sudskim većem 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, a današnje ročište obeležile su rasprave optuženih sa sudskim većem i iznošenje optužbi na račun postupajućeg tužioca Saše Ivanića.

Suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno je obraćanjem Marka Miljkovića, koji je zatražio izuzeće postupajućeg tužioca Saše Ivanića.

„Juče je panično reagovao da mu se hitno daju transkripti. Sad ću da Vam kažem zašto, dok je bio u ćeliji pored moje, Lalić mi je pričao da je bio u kancelariji kod tužioca i da ima najlon, ja mu nisam puno verovao, jer laže, ali mi je rekao da kada je pitao tužioca šta će najlon, rekao mu je ako ne bude govorio šta mu kaže, videće čemu služi najlon. Zato je juče tužilac panično reagovao na slike na kojima je najlon. Pristrasan je i zato tražim izuzeće“, rekao je Miljković.

Belivuk se potom javio za reč i zatražio od veća da tužilaštvo još ne dostavi transkripte, „pošto će danas, u četvrtak i u petak još svašta biti rečeno o njima“, te da im daju sve zajedno.

„Rekao je da sam ometao dokazivanje, ja nisam čuo da to ima kod nas, samo u američkim filmovima. On protiv Lalića ne može da podnese prijavu za falsifikat jer je i on falsifikator“, rekao je Belivuk, a nakon čega je dobio opomenu usled vređanja tužioca.

On se osvrnuo i na reakciju Višeg javnog tužilaštva kada su istakli da neće biti pokrenuta istraga o njegovim navodima da je „rušio u Savamali“.

„Pored svega što mi je nakačio, ovo mi dođe kao kikiriki. Što mi tužilac nije verovao kad sam rekao da sam rušio Savamalu i kad sam pričao o političarima, što nije podneo krivičnu prijavu?Mnogi političari su na televiziji rekli da imamo pravo da lažemo. To nije istina, mi imamo pravo da se branimo i ja to radim onako kako mi je zgodno“, nastavio je Belivuk.

Pošto ga je sudija prekinula on je rekao da ne zna više ni šta je hteo da kaže i da on ne podnosi zahtev za izuzeće.

Sudsko veće odlučilo je da odbije zahtev o izuzeću tužioca Saše Ivanića.

Krivična prijava povodom emitovanja dela spisa u okviru emisije „Hit tvit“

Advokatica Mirjana Vasiljević, koja u predmetu zastupa više okrivljenih, upitala je na početku današnjeg ročišta „šta se događa sa krivičnom prijavom“ koju su ona i kolega Milan Terzić podneli, a povodom objavljivanja delova poverljivih spisa koje je BIA prikupila u okviru emisije „Hit Tvit“ koja je emitovana 7.2.2021. godine.

Kako je ona navela, pomenuti spisi su bili pod oznakom „strogo poverljivo“, a tek 15 dana nakon emitovanja dospeli su najpre u sud u Nišu, 25.2.202. godine.

Prema njenim navodima, pomenuti spisi su do Tužilaštva za organizovani kriminal stigli tek 12.3.2021. godine.

Ona je podsetila da samom predmetu preti zastarevanje, te zatražila da se sud, makar i naknadno, o statusu predmeta izjasni.

Preslušavane poruke o otmici oštećenog svedoka I. S.

Tokom današnjeg pretresar nastavljeno je sa uvidom u materijal sa „Skaja“, a peslušavane su glasovne poruke u vezi sa otmicom oštećenog I. S. Prikazane su fotografije I. S. na stadionu, kao i poruke članova grupe, a u kojima iznose detalje o mučenju I. S.

Prikazana je i fotografija na kojoj se vidi ekran telefona i upis iz imenika sa imenom „Pera Alkatraz“, sa kojim je najpre oštećeni navodno bio u kontaktu i za kog je špijunirao grupi, a koji ga je blokirao nakon što ga je grupa navodno uhvatila.

Advokat Dejan Lazarević predložio je veštačenje glasa okrivljenog Vladimira Greka kako bi se utvdilo da li se njegov klas čuo na snimku, budući da je okrivljeni-svedok Srđan Lalić danas potvrdio da se na pojedinim audio porukama upravo čuje Grek.

Došlo je u sudnici i do polemike kada je prvooptuženi Belivuk pitao da li je fotografija na kojoj se vidi pretučen I. S. nastala 10. avgusta.

„Evo još jedan dokaz da Lalić priča naučen tekst. On je izričito rekao da je na stadionu bio 9. avgusta i navodno opservirao sa Milošem Budimirom, tukao I. S. Nikada nije spomenuo da je 10. avgusta video I. S. Kako može da prepozna fotografiju i zna gde je nastala kad on nije bio tu i nikada nije rekao tako nešto. A ja kažem da se ništa nije desilo. Eto, mala digresija, da kažem da govori neistinu, da ne budem opet opomenut“, rekao je Belivuk.

Pregledan deo dokumentacije za Nikolu Mitića

Na današnjem ročištu pregledan je i deo dokumentacije sa „Skaja“ koja se tiče navodne otmice i ubistva Nikole Mitića, čemu se Marko Miljković usprotivio.

„Protivimo se gledanju ‘Skaj’ komunikacije u vezi sa ovim živim Mitićem. Pošto nismo gledali drugu optužnicu, predlažem da se prvo pregledaju pisani dokazi“, rekao je Marko Miljković.

Prikazane su i preslušane poruke koje je grupa navodno razmenjivala tokom, za vreme i nakon navodne otmice i ubistva Nikole Mitića.

„Ovo danas nema dalje, ovo je nešto što se ne dešava. Rade nas, brate, šest meseci, mi jedan dan uzmemo da ih radimo i oderemo im čoveka i to uzmemo ga. Ovo Zemunci nisu radili. Ova naša braća starija što se kaže, ne rade. Neka, malo nam skače moral, najbitnije da ostane ovako, da ceo grad, svi živi znaju za Kratosa i mene. Nek’ nas rade, mi smo naučili da se pazimo, imamo brate i finansije i logistiku da se pazimo, bitno je da vi ovako ostanete neutralni za javnost, a da kidamo. Prvo što murija onda ne može da vas radi, nema ideju koga treba da rade, a drugo dušmani vas neće čačkati“, deo je glasovne poruke koju je navodno poslao Belivuk nakon ubistva Mitića.

On je svojim saradnicima dao savet da ne pričaju okolo o svemu što se dogodilo jer Miljković i on „ne žele nikog od svojih da sahranjuju“.

Rasprava oko glasovnih poruka, ponovo traženo izuzeće sudskog veća

Okrivljenim saradnicima Bojanu Hrvatinu i Srđanu Laliću danas je puštena svaka glasovna poruka iz jednog seta gde se nalazi njih 36, a kako bi prepoznali čiji su glasovi na njima.

Drugooptuženi Marko Miljković je zatražio da sve poruke budu puštene i njemu.

Sudija mu je odgovorila da će biti puštene poruke ukoliko nekog prepoznaje, a ukoliko želi da kaže da ne prepoznaje nijedan glas, nema potrebe da se puštaju sve poruke.

„Hoću da mi pustite jedan po jedan glas, ravnopravnost oružja. Hoću svaki glas pojedinačno“, rekao je Miljković.

Budući da predsedavajuća sudskog veća nije htela da mu pusti svaku poruku posebno, argumentujući ovakvu odluku, Miljković je tada zatražio njeno izuzeće

On je rekao da treba da ima ista prava kao okrivljeni saradnici, a njegovim rečima pridružio se advokat Dejan Lazarević, koji je rekao da sudsko veće sudi pristrasno.

„Zašto ga ubeđujete? Rekao je da traži izuzeće. Pošto ne dozvoljavate, tražim vaše izuzeće, izražavam sumnju u vašu objektivnost“, rekao je advokat Dejan Lazarević.

Zahtev je odbijen, a predsedavajuća je navela da su sve poruke puštene dva puta i da je u pitanju zloupotreba procesnog prava.

„Zašto ste onda pustili posebno Hrvatinu? Kako ja da prepoznajem đuture? Možda ja ne prepoznajem nijedan glas, a možda neki poznajem. Što se mene tiče, mi ćemo svi tako, Vi nam zabranite, nikakav problem. Tužilac kad je ponovio isto niste mu rekli da ne može, a kad sam ja došao na red onda ne može“, rekao je Miljković.

Sudija je odgovorila da su „okrivljeni saradnici prepoznavali glasove“.

„Vi za sve ovo vreme niste prepoznali nijedan glas, čak ni svoj glas, vratite se na mesto“, rekla je sudija.

Miljković je odgovorio da „neće da se vrati“ i da želi da završi i dodao da su se na prethodne glasovne poruke „svi izražavali đuture“, a sada se pušta jedan po jedan glas.

Posle kraće rasprave, sudija je Miljkovića vratila na mesto.

Veljko Belivuk je potom rekao da nije istina da niko nije prepoznao ničiji glas i da je on prepoznao Srđana Lalića kako priznaje da je seksualno zlostavljao oštećenog svedoka I. S.

„Oni ne mogu da prepoznaju glasove jer nisu tumači. Oni mogu samo da daju svoje mišljenje koje mu je dato od strane tužilaštva. Hrvatin je izgovorio neka imena i propustio da kaže Lalić, a Lalić mu je dobacivao, pa se ispravio“, rekao je Belivuk, aludirajući na situaciju u kojoj je Lazarević danas reagovao tražeći da se svedoci-saradnici razdvoje, jer navodno Lalić dobacuje Hrvatinu šta treba da kaže.

Sudija je rekla da će „sve da bude pušteno ukoliko je prepoznao neki glas“.

On je potom redom, za svaki snimak pojedinačno, govorio da na njima nije njegov glas, glas Marka Miljkovića, Miloša Budimira, Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Dejana Tešića.

I drugi optuženi su pokušali, promenjenom taktikom, da dobiju mogućnost da im se svaki snimak pojedinačno pusti.

Miloš Budimir je rekao da je „možda prepoznao jedan glas i ako mu se puste sve poruke po 10 puta kao Hrvatinu, možda će se seti čiji je glas“.

Njemu su puštene poruke, a on je u više navrata tražio da se ponovi reprodukcija, nakon čega je rekao da ne prepoznaje ni jedan glas.

Drugi optuženi koristili su različite načine, neretko se pozivajući i na loš sluh, međutim sudija ipak nije dozvolila ponovno puštanje poruka.

Okrivljeni Marko Andrić je najpre zatražio da mu bude pušten snimak broj tri, što je i urađeno.

On je potom želeo da čuje i snimke šest i devet, što je sudija odbila, istakavši da je „jasno da okrivljeni zloupotrebljavaju svoja prava“.

Primedbe Miloša Budimira

Okrivljeni Miloš Budimir danas se prvi javio za reč, a predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević je prokomentarisala da je zamenio okrivljenog Marka Miljkovića koji se dosad najčešće javljao.

„Možda ga menjam, možda ne. To je moj brat“, kratko je prokomentarisao.

On je želo da „dopuni“, odnosno da se nadoveže na jučerašnju polemiku oko automobila i papira za isti koji su navodno pripadali pokojnom Zdravku Radojeviću.

„Hteo sam da kažem da je Lalić ranije pričao, kada je govorio o falsifikatu da mu je Miljković rekao da pribavi falsifikat za vozilo Zdravka Radojevića, mercedes S klase, dakle pribavio je falsifikat“. rekao je. Budimir i napomenuo da je isto Lalić, navodno juče i potvrdio.

I okrivljeni Miloš Budimir govorio je i o postupajućem tužiocu Saši Ivaniću.

„Moje mišljenje je da tužilac pokušava da izađe iz ovog predmeta kako bi mogao da podnosi krivične prijave protiv Belivuka. Ja mu savetujem da to ne radi, ima svoje pomoćnike, lažove i marionete, okrivljene saradnike, ima fotošopirane slike i montirane poruke na raznim jezicima. Sve je prevara i falsifikat. Juče je tužilac rekao da Belivuk ometa suđenje i da će da ga tuži za to. Savetujem ga da uradi isto za Lalića, kada je ispitivan, vređao nas je, a niko osim vas sudija ga nije prekinuo“, dodao je Budimir.

Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević prekinula je današnje ročište oko 17 časova, te istakla da će suđenje da bude nastavljeno u četvrtak, a da u petak neće biti suđenja zbog nemogućnosti sudskog veća da prisustvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari