Kakva je budućnost postupka protiv grupe Veljka Belivuka: Advokat porodica oštećenih Aleksandar Šćekić za Danas 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Suđenje grupi Veljka Belivuka moraće da krene iz početka jer predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević odlazi u penziju, objavio je KRIK, a kako za Danas kaže advokat Aleksandar Šćekić, koji u ovom predmetu pred Specijalnim sudom zastupa porodice oštećenih Lazara Vukićevića i Nikole Mitića, za čija ubistva se tereti upravo Belivukova grupa, do ponavljanja postupka ne mora da dođe.

Kako se navodi u tekstu redakcije KRIK, Visoki savet sudstva juče je doneo odluku o tome da Berahi Nikićević prestaje sudijska funkcija krajem aprila jer tada odlazi u starosnu penziju, a advokat Šćekić ističe da trenutno o budućnosti postupka može samo da se nagađa.

„Postoje dve opcije šta bi moglo da se desi. Prva je da sudija Beraha Nikićević stvarno ode u penziju. Što se tiče druge opcije, po zakonu može da bude upućena u Vrhovni kasacioni sud, pa da je potom delegiraju, odnosno „vrate“ u predmet i da nastavi sa radom. To je sve do nje i njene odluke“, kaže Šćekić.

U tom slučaju, ističe advokat, do ponavljanja ne bi došlo.

„Ukoliko ode u penziju, onda suđenje mora da se ponovi, s tim što, u većini predmeta, sve stranke su saglasne da se spisi predmeta ne čitaju, nego da se smatraju pročitanim. U ovom slučaju, odbrana može da traži da sve krene doslovno iz početka“, objašnjava Šćekić.

Kako objašnjava Šćekić, u slučaju da dođe novi predsedavajući sudija i član veća, a odbrana nije saglasna da se konstatuje da su pročitani spisi predmeta, ceo dosadašnji deo postupka će morati da se ponovi.

„Ako bi sud bez saglasnosti stranaka odlučio da se ranije izvedeni dokazi ne izvode ponovo, to bi mogla biti povreda postupka, ali relativna i na nju bi stranke mogle da ukažu u žalbi protiv presude, jer nemaju pravo na posebnu žalbu. U tom slučaju bi u žalbi morali da ukažu zbog čega je takva odluka uticala na zakonitost postpka. Ne bi drugostepeni sud vodio računa, po službenoj dužnosti, na tu povredu, ako stranke na to ne ukažu. U takvom predmetu, sudu ne bi bilo pametno da se ‘kocka’ sa tim“, pojašnjava Šćekić.

Zbog svega navedenog, zaključuje Šćekić, dokazi bi morali ponovo da se izvode jer bi, u protivnom, učinili povredu postupka, „ali samo ako neka stranka na to ukaže, a ukazaće svakako onaj ko nije dao saglasnost“.

Podsećamo, Belivukova grupa se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.ž

Suđenje Belivuku i njegovoj grupi traje već gotovo dve godine. Do sada su optuženi izneli odbrane, saslušano je više od 10 svedoka, a počelo je i prikazivanje fotografija i drugih dokaza iz prepiski sa aplikacije za tajnu komunikaciju „Skaj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari