"Je l' bio hrabar do kraja, da ga još više mrzim": Suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno preslušavanjem poruka o otmici i ubistvu Lazara Vukićevića 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, a preslušavane su glasovne poruke sa „Skaj“ telefona koje se tiču otmice i ubistva Lazara Vukićevića.

Na početku ročišta, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević je najavila da materijal koji je bio predviđen da se presluša danas sadrži šest sadržaja za gledanje i više od 200 poruka za slušanje.

Prvo su preslušavane glasovne poruke koje su se ticale samog momenta otmice Vukićevića, a potom i mučenja i ubistva.

Otmica Vukićevića

Kako je u svojoj odbrani okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin ranije rekao, Lazara Vukićevića su navodno, na navedeno mesto u dogovoreno vreme namamili na sastanak, a sve u organizaciji Marka Miljkovića i Veljka Belivuka koji su u tom momentu navodno iz Crne Gore, lažno se predstavljajući, pisali Vukićeviću putem „Skaj“ aparata.

Okrivljeni saradnik je objasnio da je Vukićević namamljen kako bi bio ubijen, a da ga je sačekao optuženi Nemanja Đurić koji se dovezao pikap vozilom marke „Fiat“ bele boje.

U neposrednoj blizini, u vozilu marke Audi A4 teget boje nalazili su se, prema rečima okrivljenog saradnika, upravo on i Marko Budimir.

Kada su uočili da je vozilo Nemanje Đurića u pokretu zajedno sa Vukićevićem, Budimir i Hrvatin krenuli su za njima kako bi ispratili put do mesta gde će Vukićevića lišiti života – do kuće u Ritopeku.

Osim njih, optuženi Dejan Tešić se nalazio kod prodavnice „Ikea“ kod auto-puta Begrad-Niš, kod isključenja za Vrčin kako bi išao vozilom ispred vozila u kom su se nalazili Đurić i Vukićević, te proveravao put do mesta gde je planirano da se izvrši krivično delo.

Sa audio poruka koje su danas puštene u sudnici mogla se čuti navodno komunikacija među optuženima tokom same akcije.

„Braćo, Tajson je krenuo, momčić je u kolima“, čulo se u jednoj od audio poruka koju je navodno poslao Bojan Hrvatin sa „Skaj“ aparata Marka Budimira.

Većina komunikacije odvijala se sa šifrovanim imenima, iako je u par navrata pomenuto ime „Teša“.

U porukama su se mogle čuti i navodne instrukcije Marka Miljkovića, po kojima je trebalo da se sa Vukićevićem čuju kada bude savladan.

Navodno je Miljković davao instrukcije i kako treba svi da se ponašaju kada budu stigli na odredište.

Hrvatin je pred sudom danas objasnio da se nadimci „Teša“ i „Fleš“ koje je koristio u porukama odnose na optuženog Tešića, a objasnio je i kakvu je torbicu za teleofn spominjao u jednoj od glasovnih poruka.

„Pre hvatanja Vukićevića, Lalić je, na sastanku u njegovom stanu, predložio torbicu za telefon zbog predostrožnosti ako ga prate ili zbog baznih stanica. Ta torbica ima aluminijumsku pregradu i ometa signal. Kada ga pokupi, Nemanja Đurić je trebalo da mu kaže da je to šef, tj. pokojni Milo Radulović Kapetan, rekao iz predostrožnosti da obojica stave telefone u tu futrolu“, rekao je Hrvatin tokom današnjeg ročišta.

U okviru samih glasovnih poruka moglo se čuti kako Bojan Hrvatin objašnjava da automobil u kom se nalazi Vukićević ulazi u naselje Livadice i da je u neposrednoj blizini kuće u Ritopeku.

Prethodno su se, sudeći po tvrdnjama tužilaštva, članovi grupe dogovarali o tome da blokiraju određene učesnike u saobraćaju kako bi utvrdili da ih niko ne prati ka kući strave.

„Mi smo imali ove informacije unapred. Svi smo bili u toj grupi i pratili smo informacije uživo. Čekali smo u kući da dovezu Vukićevića. Moj zadatak je bio da dočekam Lazara, a Miloš Budimir je držao „Skaj“ aparat i vršio komunikaciju. Sve vreme smo bili zajedno, do nekih dvadesetak sekundi pred dolazak Vukićevića. Čuli smo i spominjanje nadimaka sa „Skaja“ u porukama, a Hrvatin je greškom u više navrata Tešića pozvao po imenu“, objasnio je danas Lalić.

Dolazak u Ritopek

Kako je dalje navedeno i u optužnici, nakon dolaska u Ritopek, okrivljeni saradnik Srđan Lalić, optuženi Miloš Budimir i Vlade Draganić savladali su i vezali Vukićevića.

Zatim su ga, zajedno sa Nemanjom Đurićem, pretukli i odveli u skrivenu prostoriju.

Iz glasovnih poruka su se mogle čuti i instrukcije koje je navodno Veljko Belivuk davao, a o načinu kako treba postupati prema Vukićeviću.

U glasovnim porukama u više navrata su se pominjali i detalji o seksualnom uznemiravanju Vukićevića.

Sudeći po navodima tužilaštva, Miljković i Belivuk su pretili i bliskim članovima porodice Lazara Vukićevića.

Okrivljeni svedok Srđan Lalić je, odgovarajući danas na pitanja tužilaštva, rekao da se glasovne poruke u potpunosti podudaraju sa onim što se dešavalo u Ritopeku.

„On je bio vezan, na pločicama. U tom trenutku je bio u svesnom stanju, ali je dobio mnogo udaraca u glavu. Nije ga samo Budimir udarao, udarao ga je Tešić i Draganić. Ja sam bio preko njega, pa nisam fizički mogao da ga udarim, ali je zadobio više udaraca“, rekao je Lalić danas u Specijalnom sudu.

Detalji o ubistvu Vukićevića

U nastavku se moglo čuti i detaljnije opisano kako su mučili Vukićevića, te seksualno zlostavljanje koje je Vukićević doživeo pred smrt.

Prema navodima tužilaštva, Belivuk je zatražio putem glasovnih poruka zatražio i da mu se do detalja opiše šta su optuženi učinili Vukićeviću.

„‘Arese’ne preskači mi te sočne detalje, kreni od početka brate, zamisli kreneš knjigu od 500 strana, a čitaš sa 347, nije zanimljivo. Moraš da kreneš od prve, ja znam da je to tebi naporno brate, ali daj malo da uživamo i mi“, jedna je od glasovnih poruka sa koje se čuje glas za koji tužilaštvo i okrivljeni saradnici tvrde da je Belivukov.

Belivuk je u porukama upitao i da li su Vukićeviću „uterali strah u kosti“.

„Je l’ promenio priču bar do kraja? Reci mi samo, je l’ bio hrabar do kraja, da ga još više mrzim“, deo je glasovne poruke Veljka Belivuka.

Čule su se i glasovne poruke u kojima deo optuženih opisuje do detalja načine na koje je Vukićević mučen.

„U nekim porukama ima malo preuveličavanja i hvalisanja, ali oni su ga šutirali u glavu, pao je u nesvest i bio u nesvesti nekoliko minuta… Njemu nije voda bila ubacivan u pluća. Kada smo videli da udarci ne daju rezultate, onda smo ga polivali iz neposredne blizine po licu i na to je reagovao jer se borio za dah“, rekao je Lalić danas u sudu, delimično negirajući navode iz „Skaj“ glasovnih poruka.

Prema tvrdnjama okrivljenog saradnika Lalića koje je danas izneo, Marko Miljković je slao i glasovne poruke kako bi likovao, jer su tog dana „odrađene četiri otmice i tri ubistva“, a koje su prisutni danas imali prilike da čuju.

Više puta drugooptuženi Miljković je pokušao da negira navode okrivljenog svedoka Lalića.

„Loše su montirali sve i ništa se ne uklapa sa onim što je Lalić ovde lagao. Ovo Vam je dokaz da Lalić loše uči tekst koji mu se napiše“, rekao je Marko Miljković.

Nakon poslednjeg seta poruka, punomoćnik porodice Lazara Vukićevića, advokat Aleksandar Šćekić pitao je Srđana Lalića kada je Vukićević shvatio da je otet, a Lalić je odgovorio da je Vukićević postao sumnjičav u momentu kada je izašao iz automobila u kući u Ritopeku.

„Mislim da nije nameravao da puca, već je izvadio pištolj i prekrio ga je rancem, jer ja pištolj nisam video. Posle udarca u glavu od strane Miloša Budimira, ne verujem da je imao ikakvu dilemu o čemu se radi“, rekao je Lalić.

Belivuk se potom pobunio zbog pitanja advokata Šćekića.

„Ovo pitanje advokata Šćekića nije u redu. Pita Lalića šta Vukićević misli i on mu odgovara. Ja tvrdim da se ovo uopšte nije desilo“, rekao je on.

Očekuje se da sutra bude nastavljen uvid u „Skaj“ materijal, kao i da budu prikazane uznemirujuće fotografije.

Primedbe optuženih i advokata Lazarevića

Najveći broj primedbi koje su danas iznete ticao se samih aktera za koje tužilaštvo tvrdi da su vršili komunikaciju putem „Skaja“.

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin je u više navrata govorio o tome čiji se glasovi čuju u okviru poruka, a što su, nakon svakog seta preslušanih poruka, okrivljeni negirali.

Redom su se, svaki put, za reč javljali optuženi Marko Miljković, Marko Budimir, Veljko Belivuk, Vladimir Grek, Aleksandar Vučeljić, Marko Andrić, Nebojša Janković, Milovan Tadić, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Dragan Mitrović, Dejan Tešić i Nemanja Đurić, svaki put negirajući da prepoznaju glasove za koje je okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin objašnjavao čiji su.

Tokom jednog od svojih obraćanja pred sudom, Marko Miljković je ukazao da je Bojan Hrvatin rekao da se u jednom setu poruka čuju glasovi Hrvatina i Tešića, a da je Srđan Lalić dodao i njega na spisak i da „sada ne zna kome treba da veruje“.

„Sad ste videli kako izgleda kada jedan od saradnika zaboravi tekst. Zato je tužilac nastavio da pita i Lalića“, rekao je i Belivuk.

Na te tvrdnje se nadovezao i Lalić.

„Veljko je dobro rekao da je Hrvatin pogrešio, što samo ukazuje na verodostojnost naših iskaza“, rekao je Lalić.

Ovakva izjava okrivljenog svedoka nije ostala bez odgovora prvooptuženog Belivuka.

„Neću praviti cirkus, biću kulturan. Ne može Lalić meni da imputira neke reči. Ja nisam rekao da je Hrvatin pogrešio u tom smislu, nego da je Hrvatin zaboravio šta ga je tužilaštvo podučilo, velika je razlika. Dakle, pošto Lalić ne razume, tužilac je njih trojicu pripremao šta treba da pričaju. Hrvatin je zaboravio šta ga je tužilac podučio, pa je morao da uskoči spasilac Srđan Lalić, takozvani Super Laki“, dodao je izrevoltirano Belivuk.

Advokat Dejan Lazarević u više navrata se danas žalio kako se transkripti tužilaštva i tvrdnje okrivljenih saradnika ne poklapaju.

On je rekao da tužilaštvo u transkriptima razgovora „ni na jednoj stranici nije navelo da u upravo preslušanim razgovorima govori Bojan Hrvatin“, već da je navedeno da to izgovara Marko Budimir.

„U saradnji tužilaštva sa Hrvatinom i Lalićem nešto ne štima“, rekao je advokat Lazarević.

I dalje odsutno dvoje optuženih

Kao i na prethodna dva ročišta, ni danas nije prisustvovala Slađana Sekulić, koja je iz opravdanih razloga, u koje je sud imao uvid, odsutna.

Miloš Budimir, koji se žalio na stomačne probleme već na samom početku nedelje, uprkos činjenici da su pritvorski lekari dostavili izveštaj kojim se tvrdi da je on sposoban da nas prati suđenje, ipak to nije učinio.

Budimir je rekao da se on i dalje oseća loše i da nije u stanju da prati suđenje, a sudija je najpre odlučila da u odnosu na njega ponovo spoji postupak.

Branilac Dejan Lazarević odmah se javio za reč i predložio da postupak bude razdvojen do momenta kada Budimir bude sposoban da učestvuje u postupku.

„Ima grčeve u stomaku, muka mu je i stalno žuri u toalet. Nikakve razlike nema u odnosu na prvi dan“, rekao je Lazarević.

Iako se tužilaštvo usprotivilo razdvajanju postupka, Budimir se još jednom javio za reč.

„Ja znam da su izveštaji kako treba, ali moje stanje nije kako treba. Možda sam dva sata spavao noćas zbog grčeva i dijareje. Na kraju sam i dostavio uzorak stolice, a juče sam otkazao i posetu. Trebalo je da mi dođu žena i deca. Da ne mislite da je ovo neka takstika ili odlaganje. Ja bi trebalo da učestvujem u postupku, a nisam u stanju“, rekao je Miloš Budimir.

Predsedavajuća sudskog veća je potom, ipak, donela odluku da uvaži Budimirove razloge da ne prisustvuje suđenju, nakon čega je vraćen u pritvorsku jedinicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari