Suđenje grupi Veljka Belivuka: Pregledan deo slika i audio snimaka sa "Skaja", u više navrata došlo do okršaja između optuženih i okrivljenih svedoka 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela, a na današnjem ročištu pregledane su fotografije sa „Skaja“ na kojima su se mogli videti uznemiravajući prizori iz Ritopeka, kako tvrdi tužilaštvo u optužnici.

Na samom početku, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević saopštila je da je ponovljeni predlog odbrane da se izdvoji kompletan materijal dobijen putem međunarodne pravne pomoći od Repblike Francuske, odnosno prepiske sa „Skaj“ aplikacije“, odbijen kao neosnovan.

Suđenje grupi Veljka Belivuka danas je nastavljeno uvidom u Skaj dokumentaciju, a prvo su prikazani dokazi koji se tiču Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana Belivukove orgnizacije sa tribina „Principi“ i vođa lokalne navijačke grupe crno-belih u Odžacima.

Kako se pretpostavlja, grupa Veljka Belivuka ga je ubila zbog Belivukove sumnje da hoće da ga ubije, kao i to da je za njegovu likvidaciju nabavio i snajper.

Predsedavajuća sudskog veća je pozvala trojicu okrivljenih saradnika, Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića, koji su i danas prisutni, da se jave za reč ukoliko imaju informacije o bilo čemu iz dokumentacije koja se pregleda.

U sudu su, pored prepiski, prikazane i uznemirujuće fotografije ubijenog Gligorijevića, koje iz razumljivih razloga nećemo ni rečima opisivati.

Kako se vidi iz prepiske, dve neimenovane osobe razgovarale su o Gligorijeviću, kao i o planu kako da ga namame.

„Brate, ovaj me namestio. Ako sve bude ok za par dana ide u klanicu“, piše u jednoj od poruka od 15. juna 2020. godine, što je bilo dan pre otmice Gligorijevića.

O tome da se zaista radi o Gligorijeviću rekao je više okrivljeni saradnik Nikola Spasojević.

„To je pokojni Gliga. Ja sam rekao da sam Marku doneo telefon da slika. Ima ona fotografija na kojoj piše ‘Izdaja’. To sam zatekao po ulasku u tajnu prostoriju“, rekao je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević.

Srđan Lalić je rekao da je prikazane fotografije već video na „Skaj“ aparatu Marka Miljkovića, ali i na drugim aparatima.

Na pitanje tužioca ko je Ronin, koji se spominje u pregledanoj „Skaj“ komunikaciji, Lalić je potvrdio da je to bio nadimak upravo ubijenog Gligorijevića.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da okrivljeni saradnici više nisu to, već „tumači tužilaštva“ i tvrdio da ne postoje dokazi da su telefone sa kojih je vršena prepiska koristili njegovi klijenti.

U sudnici su prikazane i fotografije koje se tiču ubistva Gorana Veličkovića, kao i audio snimci.

Bojan Hrvatin, okrivljeni saradnik istakao je da se on sa Veličkovićem dopisivao i da su se dogovarali oko kupovine pištolja, što je bio način da ga namame i otmu.

Potvrdio je i da je danas prikazana „Skaj“ prepiska razgovor između Veličkovića i njega.

Prikazane su i poruke u kojima neimenovana osoba navodi da je Veličković „najčvršći dosad kog smo odrali, iskreno“.

Bilo je moguće videti i čuvenu izjavu po kojoj je javnost za grupu najpre i čula.

„Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda“, piše u prepiskama.

Potom je pušten audio snimak, na kom se, navodno, čuje glas Veljka Belivuka.

„Braćo nije realno danas, ja upravo ulazim. Imamo dva, tri sata posla, posle čiščenje, kupanje. Do pet sati neću da završim, braćo, nije realno“, čuje se na snimku.

Lalić je potvrdio da se na snimku čuje glas Veljka Belivuka, što je prvooptuženi potom negirao.

„Ovo nije moj glas, nemam pojma o čemu Srđan Lalić priča, hvala“, kratko je rekao Belivuk.

Prikazana je i poruka na „Skaju“ koju je poslala neimenovana osoba, a u kojoj piše: „Moram na put malo da odmorim, odlepiću brate, samo sa leševima blejim, čudno mi kad vidim živog čoveka.“

Srđan Lalić je dodao da je on bio prisutan kada je fotografisano telo Gorana Veličkovića.

„Na jednoj od fotografija smo Veljko Belivuk i ja sa pokojnim Goranom Veličkovićem“, rekao je Lalić, aludirajući na fotografiju koju je javnost imala prilike već da vidi, a na kojoj su Belivuk i Lalić koji drže prebijenog Veličkovića i osmehuju se.

Okršaj Lalića i Belivuka

U drugom delu današnjeg rošišta došlo je i do manjeg verbalnog sukoba između okrivljenog saradnika Lalića i prvooptuženog Belivuka.

„Gledali smo set nekih fotografija ili kako to već tužilac naziva i ni na jednoj fotografiji nisam video Srđana Lalića. Iz toga može da se zaključi da su se dogovarali i spremali. On je rekao da je na fotografiji on i Veljko Belivuk. Na kojoj fotografiji? Mi tu fotografiju nismo izveli. Ovo je sudija, moja poštovana, cirkus“, rekao je Belivuk ukazujući da pomenuta fotografija nije zvanično izvedena kao dokaz.

Okrivljeni saradnik je objasnio da je video sliku na ekranu, da ne može da se seti da li je bila uveličana ili ne, ali da ju je video u folderu još jednom dodajući da je bio pristan kada je fotografija nastala.

Advokat Lazarević istakao je da je „tužilac pročitao, ali da fotografija nije izvedena kao dokaz“.

Sudija je rekla da je „činjenica da fotografija nije bila uveličana“, te je potom naknadno otvorena.

„Pogledajte oblik glave Veljka Belivuka, ne odgovara fotografiji. Ovo je veoma loše fotošopirana fotografija“, rekao je Lazarević komentarišući fotografiju koja je od ranije poznata javnosti.

Lalić se javio i kako bi dodao da bi on bio „najsrećniji da je advokat Lazarević u pravu“.

„Ova fotografija je stvarna, ovo smo Veljko Belivuk, pokojni Veličković i ja“, rekao je još jednom Lalić.

Prvooptuženi je potom ponovo izašao za govornicu i rekao da na fotografiji nije on, već je u pitanju fotomontaža.

„Možete da vidite konstituciju. Kroz medije možete da vidite da sam ja godinama ovako kršan, a ja sam na ovoj fotorgafiji manji od Srđana Lalića“, rekao je Belivuk.

Optuženi izlazili za govornicu i negirali da prepoznaju glasove sa audio poruka

Tokom današnjeg pretresa prikazane su i poruke sa „Skaja“  koje se tiču ubistva Lazara Vukićevića, a za šta se tereti grupa Veljka Belivuka.

Prve na redu bile su poruke u kojima se spominje osoba koju nazivaju „Vepar“, a o čemu je i ranije bilo reči, te je objašnjeno da se radi o Belivuku.

„Poznate su mi ove poruke, fotografisane su sa telefona pokojnog Mila Radulovića Kapetana, on je imao ‘blekberi’. Ovo su njegove poruke sa Lazarom Vukićevićem, oni su u nekoj svojoj komunikaciji Veljka zvali Vepar“, rekao je Lalić.

Advokat Lazarević istakao je da nije jasno kako Lalić zna da je telefon pripadao Miletu Raduloviću, jer ga ne poznaje.

„Ovakva strategija i ovakvo pokazivanje fotografija, predočavanja nekom tumaču, odnosno okrivljenom saradniku, da on protumači čiji je telefon. Zna da je neko nekog nazvao nekim imenom, a nije bio u kontaktu sa njima. Ovo je strategija, dogovor, sporazum između tužioca i Lalića da ovako nešto radi“, naveo je Lazarević.

U sudnici je puštena i audio poruka na kojoj se, kako je i sam potvrdio, čuje glas Srđana Lalića koji neposredno uoči navodnog ubistva Lazara Vukićevića daje instrukcije da se obrati pažnja kako se piše, odnosno da se koristi „ijekavica“.

Takođe, u audio porukama se moglo čuti i da nekoga treba „pokupiti i dovesti u klanicu“, a okrivljeni saradnici Lalić i Hrvatin rekli su da se radi o glasu drugooptuženog Marka Miljkovića.

U pratnji velikog broja sudskih stražara za govornicu je pristupio i sam Miljković.

„Nije moj glas, niti prepoznajem bilo čiji glas. Sa stopostotnom sigurnošću mogu da kažem da ni ono nije glas Srđana Lalića, on laže“, rekao je Miljković.

Čule su se u sudnci i poruke koje se tiču navodnog neuspelog pokušaja da se namame i Lazar Vukićević i Aleksandar Šarac, a u kojima je Srđan Lalić davao instrukcije.

„Šarac stiže u 18.30, Laza u 20.30, budite tu, vodite ih u klanicu, šurite ih, mučite ih, al’ nemojte da ih ubijete to moramo mi. Šarac će sam da dođe, sešće u „pikapa“, vozite ga u klanicu, namučite ga. Laza dolazi na istu adresu. Isto ga vozite tamo, da muči Veljka. Sve normalno, ništa, oni dolaze kod prijatelja… Šarac ne sme da dođe, usr*o se, pazi kad ne veruje Kapetanu. Sve vam je jasno“, čuje se u audio porukama, a za koje tužilaštvo tvrdi da je glas Marka Miljkovića.

Lalić je rekao da ovo nije prvi put da čuje puštene audio poruke, te da su one bile poslate u grupu u kojoj je i sam bio.

Došlo je i do manje rasprave kada je advokat Lazarević istakao da je u dokumentaciji navedeno da je poruku o pravljenju grupe poslao Srđan Lalić, a ne Miloš Budimir, kako je okrivljeni saradnik danas rekao.

„Ne mogu da garantujem da nije poslao sa mog telefona, ali ovo je glas Miloša Budimira“, rekao je Lalić.

Drugooptuženi Miljković je istakao da nije u pitanju njegov glas, a ni Miloša Budimira, ni Srđana Lalića, dok se na njegovo kratko izlaganje nadovezao i Veljko Belivuk.

„Ja bih Vas zamolio da se izjasnite i da nam ne zabranite da izlazimo i komentarišemo. Da li mi kao odbrana možemo da radimo iste stvari kao tužilaštvo? Ako možemo, neka svaki okrivljeni, u svojstvu veštaka, izađe kao Srđan Lalić, da bismo bili ravnopravni u postupku. Nijedan od glasova mi nije poznat, a molim Vas da donesete odluku, jer ljudi će se javljati. Neću da Vam vređam inteligenciju, pa da kažem da ću da kažem nešto drugačije. Nisam lagao od početka, pa neću ni sada. Ali, onda nam zabranite da se izjašnjavamo“, rekao je Belivuk.

Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević reagovala je i istakla da nema potrebe da se svi pojedinačno izjašnjavaju da li je na snimku ili nije glas nekog od optuženih.

Okrivljeni su potom počeli jedan po jedan izlaze za govornicu i govore da na snimcima nije njihov glas, kao ni glas Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Miloša Budimira, ni Srđana Lalića, iako za većinu nije bilo ni upitno da se radi o njihovim glasovima.

Sudsko veće se potom povuklo na kratko kako bi donelo odluku, nakon čega su saopštili da će svim okrivljenima biti omogućeno da se izjasne za svaki pojedinačni snimak, sa čim je kasnije i nastavljeno.

Miljković je rekao da su okrivljeni pitali da sede u sudnici, ali da im je on savetovao da to ne rade, „jer ne treba da sede sa ovom trojicom u istoj prostoriji“, misleći na okrivljene saradnike.

Sukob Miljkovića i saradnika Spasojevića, Belivuk pretio Laliću

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević javio se u jednom momentu za reč i zatražio zaštitu od sudskog veća budući da mu je, navodno, drugooptuženi Marko Miljković u prolazu dobacio „pi*kice“.

Spasojević je podsetio da ovo nije prvi put, te da mu je i tokom ranijih ročišta kada je prisustvovao Miljković gestikulirao povlačeći palac preko vrata.

„Kao što sve laže, laže i ovo. Nisam mu to rekao. Da, ja to mislim, ali nisam to rekao“, rekao je Miljković, a predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević je istakla da ne može tako da se ponaša i da vređa ugled suda.

Miljković je upitao sudiju da li je čula da je to rekao Spasojeviću, a potom ga je opomenula da ne upućuje pogrdne reči.

Miljković je potom ušao u raspravu sa sudskim većem, ističući da mu sud ne dozvoljava da se izjasni i zatražio da se vrate kamere da se vidi da li je zaista bilo šta rekao Spasojeviću.

To, ipak, nije bio kraj neprimerenim dobacivanjima, sudeći prema rečima Nikole Spasojevića.

On se ponovo javio za reč i istakao da mu je, ovog puta, Miloš Budimir dobacio, te rekao “ e pi*kice jedna“, što su navodno čuli i sudski stražari.

Zamolio je sud da upozori Miljkovića i Budimira, što je, još jednom, učinjeno.

Prilikom svog sledećeg izlaska za govornicu, Veljko Belivuk je zamolio sudsko veće da opomenu i okrivljene saradnike jer mu se, navodno, Srđan Lalić sve vreme „smeška“, te da će u suprotnom biti primoran sam „da mu skine osmeh s lica“.

„Ja sam siguran da Budimir i Miljković nisu vređali Spasojevića, a vas bih zamolio da obratite pažnju kako se Lalić ponaša od kako je ušao u sudnicu. Ako nastavi ovako da se smeška, stvarno ću da mu skinem taj osmeh sa lica“, rekao je Belivuk.

Predsedavajuća sudskog veća je još jednom upozorila i optužene, ali i okrivljene saradnike.

Okrivljeni saradnici smešteni su u delu sudnice u kom su zastupnici oštećenih, vrlo blizu dela u kom sede optuženi, a razdvaja ih samo staklo.

Bilo reči i o Papiću

Nakon preslušane jedne od mnogih grupa glasovnih poruka, a u kojoj se čuje kako neimenovana osoba izgovara da je „pustio već Papić priču da je Soprano (Veljko Belivuk, prim. aut) otet“.

Advokat Ivan Ninić, koji u ovom slučaju zastupa jednu od porodica oštećenih, upitao je ko je Papić.

Lalić nije znao da odgovori na ovo pitanje, rekavši da „nije bio predmet mog interesovanja“.

Isto pitanje postavio je i Miljković, samo okrivljenom saradniku Hrvatinu.

„Moja saznanja u vezi Papića su da je bio pri vrhu policije, ja sam smatrao da je on Šerif na skaju, ispravio sam se pogrešio sam. Dolazio je na stadion, komunicirao je isključivo sa Miljkovićem, Belivuk ga nije voleo“, rekao je Hrvatin ne znajući da se opredeli koje je tačno ime Papića.

Kako se navodi u optužnici, prvobitni plan grupe bio je da namame Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca u kuću u Ritopeku tako što su im rekli da je Belivuk otet , te da mogu da dođu da ga muče.

Opet pokušaji da se ospori „Skaj“

Za reč se na početku pretresa javio i advokat Dalibor Katančević, pokušavajući da objasni još jednom zašto dokumentacija sa „Skaja“ ne bi trebalo da bude prihvaćena.

„Nije tajna da je kamen temeljac ovih i drugih optužnica Skaj komunikacija, ali nije nam jasno, Francuska je tu dokumentaciju proglasila „tajnom“ uz obrazloženje da se proglašava tajnom zbog bezbednosti Republike Francuske i trebalo je da je vratite, a ne da se izvodi kao dokaz. Vi ako dozvolite da ovo bude dokaz, vi sečete granu na kojoj sedite. Ponavljam, predlažem da sve izdvojite kao nezakonit dokaz. Predlažem da ne radimo ono što ste planirali“, rekao je Katančević.

Predsedavajuća sudskog veća je saslušala ceo govor advokata Katančevića, a potom nastavila sa pregledom dokumentacije dobijene putem međunarodne pravne pomoći.

Izveštaj lekara doktorke Okružnog zatvora i za danas je pokazao da Miloš Budimir „i dalje nije sposoban da prati suđenje“.

Ni na današnje ročište nije došla okrivljena Slađana Sekulić, uz opravdanje koje je dostavila i njena punomoćnica, a kako je navela, neće ni do kraja nedelje pristupiti.

Krivični postupak je u odnosu na Budimira i Sekulić razdvojen.

Sledeće ročište zakazano je za četvrtak 7. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari