Tužilaštvo se oglasilo o hapšenjima u Srbiji, Španiji i Grčkoj: Osumnjičeni se terete za ubistva u Atini i na Krfu 1Foto: Pixabay/4711018

U koordinisanoj međunarodnoj zajedničnoj akciji istražnih timova Republike Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva Republike Grčke, MUP, UKP, BIA, grčke i španske policije, EUROPOL-a i EURODžAST-a, noćas je u Srbiji uhapšeno šest lica, a u Republici Španiji i Republici Grčkoj po jedno lice.

Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela i krivično delo teško ubistvo, zbog izvršenja krivičnog dela 19. januara 2020. godine u Atini, u kojoj su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i dana 23.07.2020. godine kada su lišeni života Alan Kožar i Damir Hadžić na Krfu.

Krivičnim prijavama je obuhvaćeno ukupno 19 osumnjičenih, od kojih je u Republici Srbiji lišeno slobode šest lica i to: D.T, V.M, S.V, N.D, V.V i R.S, a koji će biti privedeni i saslušani u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega će biti doneta odluka o pokretanju istražnog postupka, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pored ovih osumnjičenih po jedno lice lišeno je slobode u Republici Španiji i Republici Grčkoj, dok se šest lica nalazi u pritvorima i zatvorima u Republici Srbiji i Crnoj Gori, a šest lica se za sada nalaze u bekstvu.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni državljani Republike Srbije za koje postoje osnovi sumnje da su izvršili ova krivična dela.

Ubistva u Atini i na Krfu: Šta se do sada zna u javnosti?

Podsećamo, treći okrivljeni saradnik na suđenju grupi Veljka Belivuka Nikola Spasojević na jednom od ročišta govorio je, osim o ubistvima koja su predmet optužnice, i o drugim likvidacijama, uključujući i one u Grčkoj, tačnije u Atini i na Krfu.

Spasojević je istakao i da je trebalo da i sam učestvuje u likvidaciji u Atini.

On je opisao dolazak u samu Grčku, ali i da mu je rečeno zbog čega su došli i da treba da bude likvidiran istaknuti član škaljarskog klana.

„Rekli su mi da se zove Lisac, posle se ispostavilo da je u pitanju Igor Dedović. U narednim danima je dolazio Rosi i neki Holanđanin i vozili su me da opserviram po tržnom centru, ako ugledam Dedovića da javim Veljku preko kriptovanog telefona kako bi poslali ubice. Ubice su Lainović, Milinko Brašnjević, neki Matori i Leptir. Ta druga dva čoveka nisam znao ko su. Nisam ga opazio, ali Veljko je rekao da ćemo imati još jednu priliku i da imamo neku dojavu. Na dan ubistva Veljko je išao sa Rosijem, navodno, u tržni centar da opservira. Ja sam bio u stanu. Javio mi je da spakujem stvari i da ga sačekam“, dodao je okrivljeni saradnik.

Kako je objasnio, Veljku je javljeno preko kriptovanog telefona da je izvršeno ubistvo, ali se, tvrdi, nije znalo da su ubijeni Dedović i Stamatović, jer je na vestima rečeno da su u pitanju dva ruska državjlanina. Ipak, posle oko 10 minuta stigla je potvrda, te su se sutradan zaputili ka Solunu.

Okrivljeni saradnik je istakao da je tek kasnije saznao da je Milinko Brašnjević prvi prišao Dedoviću i ubio ga, a potom je Stamatović krenuo na Brašnjevića, nakon čega je Lainović ubio Stamatovića.

Kako je objasnio, Lainović je kasnije ubijen od strane Belivukove grupe.

Spasojević je govorio i o drugoj likvidaciji u Grčkoj, odnosno dvostrukom ubistvu na Krfu i njegovoj logistici, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, ali u kojoj na kraju nije učestvovao.

Beživotna tela Kožara i Hadžića pronađena su na parkingu jedne vile na Krfu 23. jula 2020. godine

Na grčkom ostrvu Krf likvidiran je zajedno sa Damirom Hadžićem, koji je u Srbiji bio osumnjičen za ubistvo visokopozicioniranog člana kavačkog klana Davorina Baltića. Na mestu ubistva pronađeno je gotovo 30 čaura, a obojica muškaraca pogođena su sa po najmanje 10 metaka.

Kožar je robijao zbog iznude, a kriminalnu karijeru započeo je kao maloletnik – tri puta je osuđivan na pojačan nadzor organa socijalnog staranja.

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo donelo je 2022. godine naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, Milana Vujotić i Darka Šarića i njihove kriminalne grupe zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hodžića.

Pored njih, na meti crnogorskog pravosuđa našli su se i Slobodan Kašćelan i Petar Lazović, bivši policajac koji se sumnjiči da je odavao tajne Zviceru i da je bio njegov doušnik, a organizovanu grupu činilo je još sedam pripadnika klana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari