Ivan Ninić foto medija centarFoto: NMedija centar

Advokat Ivan Ninić ocenio je za N1 da francuski predsednik Emanuel Makron nije naivan čovek i da zna da ovdašnja poltička elita servisira narko klanove i narko kartele.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, Ninić ističe:

„Sigurno predsednik Francuske zna da razgovara istovremeno i sa Aleksandrom Vučićem, ali i sa Oskarom. I sigurno da Emanuel Makron nije naivan čovek, da on zna da ovdašnja poltička elita servisira narko klanove, servisira narko kartele i da je naš bezbednosni aparat do te mere kontaminiran da možete da kupite presudu, da pustite čoveka iz pritvora, da u sedištu BIA dogovorite ishod krivičnog postupka, da izvršite pritisak na predsenika suda. Ja sam ubeđen da on to zna i to ga stavlja u povoljniju poziciju da može da ostvari svoje interese.“

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i njihovim suprugama za pranje novca. Na prvom ročištu optuženi su iznosili svoje odbrane.

Njihovu odbranu komentarisao je advokat Ivan Ninić, koji je kazao da je to rezultat finanskijske istrage.

„Ovo je formalno druga optužnica i drugi paralelni postupak uz ovaj primarni postupak. Njima se na teret stavlja kivično delo pranje novca, koje u našem pravnom poretku egzistira od 2001. godine. Ono je rezultat i plod finansijske istrage koju je vodilo Tužilaštvo u saradnji sa Jedinocom za finanskije istrage pri MUP-u“, ističe Ninić, prenosi N1.

U postupku finansijske istrage Belivuk, Marko Miljković, Filip Ivanovski, njihove supruge kao i Belivukova tašta nisu uspeli da dokažu poreklo imovine koje su stekli, navodi.

„Negde zbirno to je oko milion evra u zgradama, stanovima, objektu, zemljištu, automobilima, satovima i nekim uslugama koje su plaćali poput ugradnje video nadzora i opremanja objekata. Tužilaštvo tvrdi da iz njihovih prihoda negde u periodu od 2015. do 2021. do momenta lišenja slobode jednostavno ne proizlazi činjenica da su ti prihodi bili legalni i prošli poreski tretman, a unakrsnom proverom došlo se do zaključka da je ta imovina proizašla iz krivičnih dela. Tužilaštvo tvrdi to na bazi prikupljenih dokaza“, objašnjava advokat.

Kako navodi, odbrana i optuženi imali su pravo da iznesu svoje viđenje i oni su danas u tom kratkom izjašnjenju rekli šta misle o optužnici i na neki način izneli svoj stav.

„Ovo je jedan veoma ozbiljan postupak pred Specijalnim sudom. Rezultat ovog postupka ukoliko se dokaže da je optužnica osnovana treba da bude oduzimanje ove imenovine koja je proistekla, kako tužilac tvrdi, iz niza krivičnih dela, odnosno iz prihoda koji nisu legalni i nisu oporezivi“, naglašava.

Kako ističe, Belivuk je najpre tvrdio da se izdržava od zarade od 60.000 dinara kao radnik u podrumu pića.

„Miljković je rekao da na poslovima obezbeđenja zarađuje od 1.000 do 2.000 evra i praktično to je njihova odbrana. Filip Veljanovski da u JKP u Pančevu zarađuje 300, 400 evra, kasnije je ta zarada prešla 60.000 dinara. To nisu prihodi koji na prvi pogled mogu da opravdaju tu imovinu, zato se pristupilo dubinskoj analazi gde se ustanovilo da nešto tu ne štima“, objašnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari