Suđenje grupi Veljka Belivuka: Prikazane uznemirujuće fotografije Vukićevića, pregledana dokumentacija sa "Skaja" i za Radojevića 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela, pregledom materijala sa „Skaja“, a koji se tiču tiču otmica i ubistva Lazara Vukićevića i Zdravka Radojevića.

Suđenje grupi Veljka Belivuka danas je obeležilo prikazivanje uznemirujućih fotografija pretučenog Lazara Vukićevića, a koje iz razumljivih razloga nećemo ni rečima opisivati.

Prikazana su dva seta fotografija, u prvom se nalazilo šest i prema tvrdnjama okrivljenog saradnika Lalića one su nastale neposredno pre nego što je Vukićević preminuo, dok se u drugom delu nalazilo 17 fotografija izuzetno uznemirujućeg sadržaja.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić potvrdio je da se na pojedinim fotografijama izmučenog Vukićevića vide upravo njegove noge, budući da ga je držao.

U pozadini nekoliko fotografija videlo se i crevo za koje je okrivljeni saradnik Lalić rekao da je korišćeno za mučenje Vukićevića, ali i za čišćenje skrivene prostorije.

Takođe, kako je i sam Lalić posvedočio, pripadnici grupe su namerno skrnavili telo ubijenog Vukićevića, te premeštali delove njegovog tela i nameštali ih pokušavajući dodatno da ga ponize.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko je fotografisao, mislim da je Miloš Budimir, svakako jedan od braće Budimir, po nalogu Veljka i Marka (Belivuka i Miljkovića, prim.aut.), koji su zahtevali posebnu brutalnost. Verujem da su poslate fotografije, ali ja ih nisam poslao“, rekao je Lalić o spornim fotografijama.

Tužilac Saša Ivanić upitao je ko je konkretno smislio na koji način će biti postavljano i slikano telo Lazara Vukićevića, a Lalić nije znao tačno da se opredeli odgovarajući na pitanje.

„Prvi put je to bilo kog Gorana Veličkovića i to je činio lično i samo Veljko Belivuk. Čuli ste njegove zahteve da se pokaže brutalnost. Ostrašćenost u ratu (klanova, prim.aut.) je bila velika. Dominirala je takva atmosfera ostrašćenosti i nasilja“, rekao je Lalić.

Na jednog od prikazanih fotografija mogli su se videti i Veljko Belivuk i Marko Miljković koji su nasmejani pozirali i fotografisali se u ogledalu, a prema tvrdnjama Lalića, u tom momentu su se nalazili u Crnoj Gori, vršeći druga krivična dela, o čemu je više reči bilo na prethodnom ročištu.

Na još jednoj fotografiji, kako je rekao Lalić, mogao se videti Marko Budimir, ali je okrivljeni saradnik istakao da mu ta fotografija nije poznata.

Odgovarajući na pitanje punomoćnika Vukićevićevog oca, advokata Aleksandra Šćekića, ko je najviše tukao Lazara Vukićevića, Lalić je rekao da, ako se misli na rane od kabla, „slobodno može da kaže da ga je on najviše tukao“.

Advokat Dejan Lazarević je rekao da je „očigledno da su fotografije fotošopirane“ jer se vidi „disproporcija tela“.

On je u više navrata danas ponavljao iste stvari, te isticao da su fotografije fotošopirane i da bi veštačenje potkrepilo njegove navode.

„Čujem da Lalić kaže da je slikao neko od braće Budimir, ja samo da kažem da ja ništa nisam slikao, ni ja, ni moj brat“, negirao je Miloš Budimir.

Prikazan deo fotografija Zdravka Radojevića

Tokom današnjeg pretresa prisutni su imali prilike da vide i deo dokumentacije koja se tiče otmice Zdravka Radojevića, te pripreme iste.

Najpre je prikazana prepiska Zdravka Radojevića na kojoj se vidi da piše nekom NN licu kako je išaran mural njegovog pokojnog brata.

U nekim od poruka moglo se videti i kako aludira na Veljka Belivuka i braću Budimir, ali i kako je napisao da će „pobiti pseta javno“.

„Ma brate, oni mene mrze, pa mrze. Očima ne mogu da me vide“, pisalo je u jednoj poruci.

Iz prikazanih poruka moglo se videti kako Radojević najavljuje da će „doći dole“, kao i da ih je zvao da im poruči „šta će im za ovo raditi“.

Pomenute fotografije prepiske Radojevića sa NN osobom okrivljeni saradnik Lalić potvrdio je da ih je lično video.

„Ja sam bio prisutan kad su stigle ove poruke. Tada smo bili u Turskoj. Braća Budimir su tražila da se prešara grafit i on je na to reagovao. Poruke su razmenili Radojević i jedan pripadnik škaljarskog klana. Preziva se Đukić ili Vukadinović, ne mogu da se setim, navodno je istaknuti pripadnik škaljarskog klana. Radojević se njemu požalio, a mi smo dobili te poruke. Često smo nailazili na ovakve poruke od suprostavljenih klanova i tu može da se vidi kolika je ostrašćenost vladala“, rekao je okrivljeni saradnik Srđan Lalić što je izazvalo smeh kod Veljka Belivuka.

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin potom je pojasnio da je čuo da je Zdravko Radojević nameravao da „udari na ženu i dete“ Marka Budimir, ali da ga je prvi put video kada je otet.

U sudnici su prikazane i fotorgafije Radojevića koje je, prema navodima optužnice, Marko Miljković poslao pripadnicima grupe, kao i fotografije njegovih automobila, a Hrvatin je rekao da je jedan od planova, od kog se ipak odustalo, bio da se pod Radojevićev automobil stavi eksploziv i da je to trebalo da uradi upravo on.

Prikazane su i fotografije koje upućuju na to gde Zdravko Radojević parkira svoj automobil, a potom i fotografije samog automobila na parkingu, a koje su nastajale u toku opservacije.

Srđan Lalić je rekao da je materijal iz faze kada su pokušavali da lociraju Radojevića i dodao je da su automobil tražili optuženi Dragan Mitrović i jedan mlađi momak čije je ime na „Skaju“ bilo „Veks“.

„Pokušali su da lociraju njegovo vozilo da vide koja mu je dnevna rutina jer se tada još govorilo o tom eksplozivu ispod automobila“, rekao je Lalić.

Kako se i u samoj optužnici navodi, prilikom slanja fotografija Radojevićevog automobila, drugooptuženi Miljković je navodno poslao poruku da je Radojević sakrio „s klasu“, te da sada vozi „pasata“.

„Kaniđu imamo na dugme, kad se dogovorimo“, poruka je koju su prisutni imali prilike danas da vide, a koju je navodno poslao Miljković.

Na to je stigao odgovor NN lica koje je poslalo fotografiju „pasata“ uz poruku: „Kući je svinja“.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić rekao je da je vozio jedan od automobila Zdravka Radojevića u Košutnjak, kao i da ga je preuzeo optuženi Nemanja Lakićević.

Istakao je da bi se tokom pregledanja vozila lako moglo utvrditi o kom je automobilu reč budući da je imao skrivenu pregradu iza radija.

Prikazane su i fotorgafije Zdravka Radojevića neposredno pre ubistva, a na kojima se vidi kako sedi u prostoriji za koju okrivljeni saradnik Lalić tvrdi da se nalazi u kući u Ritopeku.

Objasnio je Lalić fotografije, te istakao da je Radojeviću stavljena maska na lice da bi ostao njegov DNK materijal, kao i da je bio nateran da kašlje u masku.

Istakao je i da je Radojević nateran da prvo ispipa pištolj kako bi ostali njegovi otisci na njemu.

„Potom mu je dat okvir da ga napuni. Sve to je spakovano u kesu da se izbegne kontakt sa vazduhom i to je posle trebalo da se koristi za fingiranu pucnjavu na kuću Marka Budimira“, rekao je Lalić.

U sudnici je puštena i navodna prepiska sa „Skaja“ razmenjena nakon ubistva Zdravka Radojevića.

Rekao je Lalić i da je dopisivanje u vezi sa Radojevićem oslikavalo na koji način su se šalili pripadnici grupe.

Još jednom je advokat Dejan Lazarević naveo da su fotgrafije fotošopirane i da osoba na njima nije osoba koja se nalazi na drugom setu fotografija na kojima je Radojević.

On je ponovio, kao i za Vukićevića, da Radojevićev „oblik glave ne odgovara onome kako je izgledao“.

Prilikom prikaza jednog seta poruka, na ekranu su se pojavile i navodne prepiske sa „Skaja“, ali na engleskom jeziku.

Marko Miljković je prokomentarisao da „tužilaštvo hvata panika, pa da su zaboravili da prevedu poruke sa engleskog“.

Prikazana je i službena beleška Odeljenja za potrage primljene od Nemanje Lakićevića koju je u grupu poslao Marko Miljković, a potom i glasovne poruke koje su navodno razmenili Marko Miljković, Nemanja Lakićević i izvesni Pile, a za kog se tokom ranijeg dela suđenja moglo čuti da je izvesni Igor Arizanović.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić istu tvrdnju je i danas potvrdio, te dodao da je Arizanović vlasnik autoplaca, koji je dolazio u sud kao svedok.

Lalić je, odgovarajući na pitanja Lakićevićevog branioca, rekao da nije ranije pričao sa njegovim branjenikom, ali da zna da on komunicira u preslušanim porukama jer je „sedeo sa Miljkovićem kada su poruke razmenjivane“.

„Ja neću da se izjašnjavam u vezi sa „Skaj“ komunikacijom u dogovoru sa svojim advokatom. Ove prepiske su mesec dana posle ubistva, ne znam kako sam ja to učestvovao u ubistvu svog najboljeg druga. Ovo je sramota, tri godine sam u pritvoru, stavljate me ovde sa ljudima koje nisam video u životu“, rekao je Nemanja Lakićević.

Dodatno pojašnjavane dve glasovne poruke od juče

Na samom početku današnjeg ročišta predsedavajuća sudskog veća se vratila na dve juče puštene glasovne poruke, tražeći pojašnjenje od okrivljenog saradnika Srđana Lalića na kojima se navodno čuje Vlade Draganić koji izgovara da „mali pegla“, te upitala da li je on, kako je navedeno u optužnici, „peglao telo Lazara Vukićevića“.

Lalić je objasnio da je Draganić mislio žargonski, te odgovorio i na drugo pitanje o tome na šta je navodno Belivuk u drugoj glasovnoj poruci mislio kada je upitao „ko se setio te gadosti, to još nismo radili“, a u kontekstu načina na koje je Vukićević mučen.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da Lalićevi odgovori na pitanja nisu bili logični i čestitao sudiji što je „propisno zbunila Lalića“.

„Moram ponovo da naglasim da ovo nije moj glas i da ne prepoznajem glas Vlada Draganića. Lalića ste pitali dva puta istu stvar, dao je dva odgovora. Vidite, kakav je odgovor dao kad nije očekivao pitanje i kad mu ga nije postavio tužilac, nego Vi. Da li ćete mu verovati išta posle ovoga“, upitao je Belivuk.

Za reč se javio i drugooptuženi Marko Miljković, koji je rekao da je Lalić na pitanje u vezi sa peglom odgovorio šta je Draganić mislio.

„On zna šta je mislio Draganić, a nije Draganić. On piše neke svoje naučne tekstove. Ako mi to nikada nismo radili, onda se niko nije ni tukao, ništa od ovoga se nije desilo. On ponavlja isti tekst na sva pitanja, pa i na ovo“, rekao je Miljković.

Okrivljeni Draganić takođe je pokušao da negira navode Lalića, ali je posle kraćeg repliciranja Laliću vraćen na mesto.

Lazarević ponovo tražio izuzeće sudije

Optuženi Miloš Budimir prvi put ove nedelje prisustvovao je ročištu, iako se kao i juče, uprkos izveštaju lekara, nije osećao sposobno da prati suđenje.

„Ja delujem dobro, prvi put sam spavao noćas od nedelje. Ja sam možda sposoban da sedim, ali da pratim nisam“, rekao je Budimir navodeći koje tegobe ima.

Sudija je rekla da Budimir izgleda dobro, a da ona „u ostalo ne ulazi“.

Beraha Nikićević je u odnosu na Budimira spojila sudski postupak, a advokat Dejan Lazarević je potom rekao da nije vreme da se spaja postupak, te da, ukoliko ipak bude spojen, moraće se ponovo preslušavati sve što je protekla tri dana pušteno u sudnici, a što se tiče okrivljenog Miloša Budimira.

Predsedavajuća sudskog veća je ipak odlučila da se postupak spoji, a advokat Lazarević podneo je zahtev za izuzeće sudije, jer Miloš Budimir nije upoznat sa dokaznim materijalom koji je izveden, „nije imao pravo da sluša, ni da se izjašnjava na okolnosti“, te izrazio sumnju u objektivnost suda.

Lazarević je naveo da se na taj način „narušava osnovno pravo na odbranu“, a predlog svog advokata podržao je i okrivljeni.

Nakon kraćeg povlačenja, sudsko veće je saopštilo da je odbilo zahtev advokata Lazarevića uz obrazloženje da je „nedozvoljen“, te saopštilo da će se u nekom momentu svakako vratiti kako bi i Miloš Budimir mogao da se izjasni na do sada pregledane dokaze sa „Skaj“ aplikacije.

Kao i tokom cele nedelje, ni danas nije prisustvovala optužena Slađana Sekulić, ali je na samom kraju današnjeg ročišta postupak u odnosu na nju ponovo spojen.

Branioci su zatražili ukidanje pritvora, odnosno zamenu blažom merom za više optuženih, a za šta je, nakon kraće pauze, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević saopštila da se u potpunosti odbija.

Sledeće ročište je zakazano za 25. mart.

Podsećamo, Belivuku i njegovoj grupi se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

U junu je potvrđena nova optužnicu, druga po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari