Na suđenju Dijani Hrkalović prikazana presuda za "ubistvo na šinama" 1foto: M.M./ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović za trgovinu uticajem uvidom u pisanu dokumentaciju.

Današnje ročište u slučaju Dijane Hrkalović trajalo je nešto manje od pola sata, a za to vreme izvršen je uvid u nekoliko dokumenata, pre svega u dve presude, kao i potvrdu o preuzetom materijalu od strane policijske službe Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, a u slučajevima operativnih obrata kodnih naziva „Kroše“ i „Mangusta“.

Na samom početku današnjeg ročišta izvršen je uvid u presudu Višeg suda u Beogradu i Apelacionog suda za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, inače kuma Marka Miljkovića, koji je ubijen na tramvajskim šinama pre nešto više od sedam godina u centru Beograda u blizini zgrade u kojoj je živeo sa porodicom.

Za ovo ubistvo teretili su se upravo Veljko Belivuk, Marko Miljković i njegov drugi kum Mirko Kojić, ali ih je u martu 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio, što su danas prikazane presude i pokazale.

Podsećamo, Dijani Hrkalović se i sudi između ostalog i zbog toga što je, kako Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi, naredila tadašnjem načelniku Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću da izveštaj o veštačenju tri Belivukova telefona i oduzetih SIM kartica u postupku za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića ne dostavi tužilaštvu na vreme.

Advokat Vladimir Đukanović, pravni zastupnik Dijane Hrkalović, kratko je danas ocenio da se iz prikazanih presuda ne vidi da je bilo šta od dokaza falilo.

„Iz presude se vidi da je u tom predmetu sve dostavljeno, da je sud prilikom donošenja presude cenio i te dokaze“, rekao je Đukanović.

Mirko Kojić, treća osoba optužena za „ubistvo na šinama“ vodi se kao nestao, dok su okrivljeni saradnici, u slučaju koji se trenutno vodi protiv Belivukove grupe pred Specijalnim sudom, ispričali da su Miloševića, kao i Kojića ubili Belivuk i Miljković.

S obzirom na to da su oni pravosnažno oslobođeni za to krivično delo, njima ne može više da se sudi.

Osim ovoga, Tužilaštvo za organizovani kriminal Hrkalović tereti i da je naložila Dejanu Milenkoviću da se obriše gotovo 40 minuta snimka prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je vodio sa kriminalcem Dragoslavom Miloradovićem u jednom beogradskom restoranu na Vračaru.

Advokat je tada govorio o Hrkalovićkinim navodnim vezama sa kriminalcima, ali i o njenom privatnom životu.

Prikazana je tokom današnjeg ročišta i dokumentacija koja se odnosi na primenu posebne dokazne radnje prisluškivanja pomenutog advokata i kriminalca, a u kojima su se mogla videti i imena Miloradovićevog kuma Luke Bojovića i njegove sestre.

Miša Ognjanović je ubijen u julu 2018. godine pod i dalje nerasvetljenim okolnostima.

Hrkalović se, između ostalog sudi i zato što je naložila tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću da fiktivno stavi na mere praćenja kriminalca Darka Eleza, kako ga ne bi istraživale druge policijske uprave.

Sredinom prošle godine portal KRIK je otkrio da je Dijana Hrkalović koristila telefon sa „Skaj“ aplikacijom, skrivajući se iza nadimaka „Nika“, „Rina“, „Arona“ i „Vila“.

Aplikaciju za zaštićenu komunikaciju koristile su kriminalne grupe širom sveta, a na osnovu dešifrovanog sadržaja poruka iz te aplikacije pokrenuta su tri sudska postupka u Srbiji – protiv Belivukove grupe, Šarićeve i „Vračarske“ grupe.

Iako je Tužilaštvo u okviru istrage o „Vračarcima“ od francuskih organa tražilo „Skaj“ poruke svih ljudi za koje su sumnjali da su deo šire grupe, koja je odgovorna za nekoliko ubistava i pokušaja ubistava, a među njima je bila i Dijana Hrkalović, ona do danas nije optužena da je sarađivala sa nekom kriminalnom grupom.

Sledeće ročište u postupku protiv Dijane Hrkalović zakazano je za 16. april kada je planirano da bude izvršena reprodukcija materijala koji je dobijen tajnim nadzorom ubijenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i pokojnog Dragoslava Miloradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari