Na suđenju Dijani Hrkalović svedočio bivši načelnik UKP: Ko je naložio praćenje Darka Eleza? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Saslušanjem svedoka u Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović za trgovinu uticajem.

Danas je svedočio bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević, koji je danas glavni inspektor u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije u MUP-u, prenosi N1.

S obzirom na to da je Kovačević ranije u istrazi rekao da nije naložio otvaranje operativne obrade, odnosno praćenje i prisluškivanje kriminalca Darka Eleza, tužilac Milenko Mandić ga je pitao da opiše kako je do toga došlo i da li je on bio konsultovan u vezi sa tim.

Dejan Kovačević je ispričao da je tokom 2017. godine bio načelnik SBPOK-a, kada je Darko Elez prvi put stavljen na mere, da nije imao saznanja o tome i da je operativnu obradu otvorila Policijska uprava Novi Sad. Kazao je da oni, po hijerarhiji, nisu bili u obavezi da obaveštavaju njega, jer ni kao načelnik SBPOK-a, ni kasnije UKP-a, nije bio nadređen tadašnjem novosadskom načelniku Miloradu Šušnjiću.

„Darka Eleza ja nisam stavio na NIK listu (lista za nadzor i kontrolu), pretpostavljam da je to uradila PU Novi Sad, jer je on bezbednosno-interesantno lice, ali je Eleza i UKP stavio na mere praćenja krajem 2019. ili početkom 2020, međutim Elez policijski službenici su primetili da ih je Elez otkrio pa je obrada stopirana“, kazao je Kovačević.

Vladimir Đukanović, advokat optužene Dijane Hrkalović, pitao je Kovačevića da li je njegova klijentkinja ikada njemu nešto nezakonito naložila u slučajevima u kojima je optužena u ovom postupku, a Kovačević je odgovorio da nije. Odgovarajući na pitanja odbrane u vezi sa načinom otvaranja operativne obrade, Kovačević je objasnio da kada neko hoće da otvori obradu, mora da se obrati analitici odnosno Službi za specijalne istražne metode da proveri da li je osoba slobodna.

Dodao je i da je taj sektor koji je otvara u stvari nosilac obrade, a u slučaju da neko drugi iz policije želi da nad istim licem otvori obradu, oni mogu da sarađuju, ali nosilac obrade može da je drži zatvorenom za druge.

Podsetimo, Dijani Hrkalović se i sudi između ostalog i zbog toga što je, kako Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi, naložila tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću da fiktivno stavi na mere praćenja kriminalca Darka Eleza, kako ga ne bi istraživale druge policijske uprave. Osim ovoga, Tužilaštvo za organizovani kriminal je tereti da je naredila tadašnjem načelniku Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću da izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u postupku za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića ne dostavi tužilaštvu na vreme.

Ali i da je naložila Milenkoviću da se obriše skoro 40 minuta snimka prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je vodio sa kriminalcem Dragoslavom Miloradovićem u jednom beogradskom restoranu na Vračaru. Advokat je tada govorio o njenim navodnim vezama sa kriminalcima, ali i o njenom privatnom životu. Ognjanović je ubijen pre nešto više od pet godina u julu 2018. godine pod i dalje nerasvetljenim okolnostima, prenosi N1.

Sredinom prošle godine portal KRIK je otkrio da je Dijana Hrkalović koristila telefon sa „skaj“ aplikacijom, skrivajući se iza nadimaka Nike, Rina, Arona i Vila. Inače, ovu aplikaciju za zaštićenu komunikaciju koristile su kriminalne grupe širom sveta, a na osnovu dešifrovanog sadržaja poruka iz te aplikacije pokrenuta su tri velika sudska postupka u Srbiji – protiv Belivukovog klana, Šarićeve i „vračarske“ grupe.

Iako je Tužilaštvo u okviru istrage o „vračarcima“ od francuskih organa tražilo sve „skaj“ poruke svih ljudi za koje su sumnjali da su deo šire grupe, koja je odgovorna za nekoliko ubistava i pokušaja ubistava, a među njima je bila i Dijana Hrkalović, ona do danas nije optužena da je sarađivala sa nekom kriminalnom grupom

Na današnjem ročištu saslušano je još troje policijskih službenika iz policijske uprave Novi Sad. Time je završeno ispitivanje svih svedoka koje je predložilo tužilaštvo u ovom postupku, a nastavak suđenja zakazan je za 8. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari