Danas saznaje: Novici Antiću i Predragu Jevtiću ponovo produžen pritvor 1Novica Antić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Bivšem predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću i njegovom sarardniku Predragu Jevtiću Viši sud u Novom Sadu drugi put produžio pritvor, saznaje Danas.

Ovo konkretno znači da je sindikalcima otpočeo i treći mesec u pritvoru, jer im je do sada isteklo već dva meseca pritvora.

Pritvor im je produžen na inicijativu postupajućeg tužioca na osnovu istog osnova zbog kojih im je inicijalno određen pritvor i prvi put, a to je uticaj na svedoke.

Iako je do sada saslušano svih devet svedoka, zbog kojih je Viši sud u Novom Sadu odredio pritvor Novici Antću i Predragu Jevtiću, danas je tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije zatražio od sudije za prethodni pstupak produženje pritvora, jer je naveo dodatnih 16 svedoka na koje bi, po njegovom mišljenju, osumnjičeni mogli da vrše uticaj.

Sudija za prethodni postupak je prihvatio ovaj predlog tužioca i po drugi put produžio pritvor Novici Antiću i Predragu Jevtiću.

Ovu informaciju je za Danas potvrdio advokat Novice Antuića, Vuk Tufegdžić, koji je rekao da će protiv ove odluke uložiti žalbu, jer smatra da je ponovno određivanje pritvora neosnovano.

„Danas očekivao da će moji branjenici biti pušteni na slobodu, jer su saslušani svi svedoci zbog kojih im je prvobitno određen pritvor. Umesto da se to dogodi, tužilac je naveo  novih 16 svedoka, za koje smatra da bi Antić i Jevtić mogli da učestvuju. Ovo što se radi je nezabeleženo u sudskoj praksi. Pošto je u predmetu naveden veliki broj svedoka, na ovaj način tužilac svakog meseca može da izdvaja određeni broj njih zbog kojih će iznova i iznova produžavati pritvor mojim branjenicima“, kaže Tufegdžić

Danas saznaje: Novici Antiću i Predragu Jevtiću ponovo produžen pritvor 2
foto privatna arhiva

On dalje navodi da bi tužilaštvo, koristeći ovakve metode, moglo da zadrži u pritvoru Antića i Jevtića šest meseci, kada je rok da se podigne optužnica.

„Čak i kada se podigne optužnica, ne bi me čudilo da tužilaštvo izmisli nove razloge za određivanje pritvora, iako je to i prvobitno pokušano, ali je tada sud te razloge odbio. Sada, posle ovoga danas, više nisam siguran da je i tako nešto nemoguće“, zaključuje Tufegdžić.

Novica Antić, tadašnji predsednik VSS-a i njegovi saradnici Predrag Jevtović i Dušan Tolmač, uhapšeni su 27. februara zbog sumnje da su izvršili krivično dele pronevera. Policija je tada izvršila pretres njihovih stanova i prostorija sindikata, a svoj trojici je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega su izvedeni pred Više javno tužilaštvo u Novom Sadu koje je tražilo pritvor za svu trojicu do 30 dana.

Sudija za prethodni postupak je odbio zahtev tužilaštva i pustio sindikalce da se brane sa slobode. Međutim tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku sudije i sudsko veće je delimično usvojilo žalbu, te odredilo pritvor do 30 dana Antiću i Jevtiću dok je Tolmač ipak nastavio da se brani sa slobode.

Sredinom marta, dok se Antić nalazio u pritvoru, Vojni sindikat Srbije je smenio Novicu Antića sa mesta predsednika sindikata kao i celo rukovodstvo sindikata i imenovao novog predsednika i upravu sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari