N1: Slučaj protiv Belivukovog klana preuzima sudija Zorica Avramović 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Nova predsednica veća koje sudi klanu Veljka Belivuka biće sudija Zorica Avramović, saznaje N1.

Ta informacija potvrđena je za N1 u Višem sudu u Beogradu.

Sudija Avramović je iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Palati pravde danas raspoređena u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine u Specijalnom sudu i naslediće sve predmete sudije Vinke Beraha Nikićević, koja odlazi u penziju 29. aprila.

Ova odluka biće konačna za tri dana kada istekne rok za prigovore Visokom savetu sudstva, na koji pravo imaju samo oni na koje se odluka odnosi.

Veljku Belivuku, Marku Miljković i članovima njihove kriminalne grupe sudi se od oktobra 2022. godine za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

S obzirom na to da je u procesu došlo do promene predsedavajućeg sudskim većem, ovaj postupak će prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP) morati da počne ispočetka, iako je suđenje u poodmakloj fazi izvođenja dokaza, pa će svi ti dokazi morati da budu ponovo izvedeni.

Međutim, ZKP predviđa i izuzetak, da veće sa novim predsednikom, zbog protoka vremena, zaštite svedoka ili drugih važnih razloga može da odluči da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo, nego da se samo izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima ili da predsednik veća ukratko iznese sadržinu tih izjava ili da ih pročita.

Ukoliko bi veće donelo takvu odluku, stranke u postupku imaju pravo žalbe ako nisu saglasne. U tom slučaju o žalbama odlučuje vanpretresno veće koje čini drugih troje sudija, koji nisu članovi veća koje sudi u prvom stepenu.

Inače, u ovom postupku je, tokom više od 70 održanih ročišta, koja su ukupno trajala više od 240 sati, ispitano desetak svedoka, tri okrivljena saradnika koji su priznali krivicu i do detalja svedočili o tome na koji način je klan pripremao otmice i ubijao svoje žrtve. Nekolicina optuženih iznela je svoje odbrane, a već dva meseca unazad izvode se dokazi sa „skaja“ na kojima se optužnica temelji.

Ti „skaj“ dokazi, koje je srpsko tužilaštvo dobilo od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, podrazumevaju tekstualne i glasovne poruke, kao i fotografije koje su članovi Belivukovog klana međusobno razmenjivali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari