Reakcija Biblioteke grada Beograda na tekst Danasa 1foto biblioteka grada beograda

Biblioteka grada Beograda reagovala je na tekst Danasa „Aleksandar Šapić je grobar naše kulture“: Nakon 50 godina iznenadno iseljena novobeogradska biblioteka „Fontana“, negirajući reči naše sagovornice Tatjane Brebanović da se biblioteka seli „bez ikakve dokumentacije“ kao i da za nju nije obezbeđen prostor“.

„U predmetnom tekstu navedeno je da se novobeogradskoj biblioteci uzima prostor za rad bez ikakve dokumentacije. Naime, Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu je pre iseljenja dostavio Biblioteci grada Beograda akt kojim je ponuđen alternativni prostor za obavljanje bibliotečke delatnosti. Promena lokacije ogranka Biblioteke grada Beograda realizuje se na osnovu saglasnosti osnivača i Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda i u saradnji sa Sekretarijatom za imovinske i pravne poslove“, navodi se u reakciji Biblioteke grada Beograda.

Dodaju da je netačno da nije obezbeđen alternativni smeštaj za knjige i da je sav bibliotečki fond i nameštaj smešten je u adekvatan prostor Biblioteke grada Beograda.

„Neistiniti su navodi vaše sagovornice Tatjane Brebanović da je „znak na vratima biblioteke u potpunosti netačan, jer na njemu piše da je u toku preseljenuje, a to ne može da bude tačno jer novog prostora za biblioteku nema“. Naime, ogranak Biblioteke grada Beograda
„Fontana“ iz dosadašnjeg prostora koji se nalazi u okviru Tržnog centra Fontana na Novom Beogradu (Pariske komune 13/1), seli u novi prostor u ulici Narodnih heroja 13 na Novom Beogradu, dakle u neposrednoj blizini dosadašnje lokacije. U toku su aktivnosti prilagođavanja novog prostora obavljanju bibliotečke delatnosti. Novi prostor se nalazi u neposrednoj blizini, u prizemlju sa direktnim prilazom sa ulice što je prednost za prostor u kojima biblioteke obavljaju delatnost (pristup korisnika (deca, starija lica, invalidna lica, transport i smeštaj knjiga i dr. ))“, ističu u reakciji.

Dodaju da nisu tačni navodi Tatjane Brebanović „da je definitivno da odgovor direktorke Biblioteke grada Beograda i Upravnog odbora neće dobiti „jer se sve desilo preko noći““ te da je dopis koji je Tatjana Brebanović uputila u ime sindikata Nezavisnost Biblioteka dostavila Upravnom odboru.

„Takođe Tatjana Brebanović je dana 26.04.2024. godine pozvana da dođe u Biblioteku grada Beograda radi preuzimanja odgovora na predmetni dopis, naveli su u reakciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari