"Aleksandar Šapić je grobar naše kulture": Nakon 50 godina iznenadno iseljena novobeogradska biblioteka "Fontana" 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ danas je saopštio da je u toku iseljenje gradske biblioteke „Fontana“, koja je već više od 50 godina u sklopu istoimenog kulturno-trgovačkog centra na Novom Beogradu.

Kako navode, novobeogradskoj biblioteci se uzima prostor za rad bez ikakve dokumentacije. Ističu da je direktiva o iseljenju došla iznenada, usmeno, bez obrazloženja, bez obezbeđenog alternativnog smeštaja za knjige.

Rok za napuštanje prostora je minimalan, tri dana, a niko ne zna zašto se biblioteka iseljava.

Tatjana Brebanović iz Sindikata „Nezavisnost“ kaže da biblioteka nije dobila nikakav papir, niti dopis o iseljenju, već da je načelnici biblioteke samo usmeno rečeno da se biblioteka iseljava. Zaposleni su u ponedeljak, kada su došli na posao, čuli da se biblioteka pakuje i mislili su da će doći samo do preseljenja za nekih mesec dana.

– Njihovo je bilo da samo pakuju knjige u kutije. Došla je transportna služba i počeli su da odnose kutije, pretpostavljam da će isto uraditi i sa nameštajem, navodi Brebanović.

Podseća da je sam centar pre par meseci ostao bez bioskopa, koji je 2012. renoviran i u kom su se održavali Dani frankofonog filma. Bioskop je funkcionisao normalno godinama nakon toga.

– Bio je to odličan i fantastičan bioskop, u sklopu Euro bioskopa. Samo je iseljen, nalazio se u prostorijama pored nas. Takođe je iseljena i mesna zajednica, juče i danas je i biblioteka došla na red. Mislim da kolege ni ne znaju gde su knjige, ali je definitivno da je biblioteka na usmenu reč ubrzano iseljena, ističe Brebanović.

Objašnjava da je znak na vratima biblioteke u potpunosti netačan, jer na njemu piše da je u toku preseljenje, a to ne može da bude tačno jer novog prostora za biblioteku nema.

"Aleksandar Šapić je grobar naše kulture": Nakon 50 godina iznenadno iseljena novobeogradska biblioteka "Fontana" 2
Privatna arhiva

Njihova krovna organizacija je Biblioteke grada Beograda, zbog čega Brebanović kaže da će ona u ime sindikata uputiti dopis Upravnom odboru i direktorki biblioteke, kako bi ostao trag da su oni reagovali, ali da je definitivno da odgovor neće dobiti, jer se sve desilo „preko noći“.

Do objavljivanja ovog teksta, Danas nije dobio odgovor od Biblioteke grada Beograda.

Komentarišući iznenadno iseljenje biblioteke „Fontana“, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić, kaže da je Aleksandar Šapić grobar naše kulture.

– Zloupotrebom privremenog organa on sistematski radi na uništavanju grada i svega što je Beograd bio. Upravo zbog toga što su njegove odluke štetne i nenadoknadive mi se moramo boriti. Na svakom mestu. U svakoj opštini, navodi Pajić.

Ističe da iz dana u dan gubimo ono najvrednije što imamo, a to je kultura i duh grada. Od Kalemegdana, preko Vračara, Mladenovca, Sopota pa do Novog Beograda.

– Ne smemo mu dati još četiri godine mandata. To bi bilo samoubistvo, kaže Pajić.

Centar „Fontana“ je pravljen 60-ih godina prošlog veka i od početka je bio zamišljen i osmišljen kao multifunkcionalni centar koji stanovnicima tog dela grada zadovoljava kulturne potrebe. Bioskop, biblioteka, prostori za amatersku delatnost nalazili su se unutar ovog objekta.

Sama zgrada je delo arhitekte Uroša Martinovića koji je objekat „Fontana“, uz svesrdnu podršku tadašnjih gradskih struktura, namenio pre svega kulturi. Zbog toga, od otvaranja objekta, od 1968. godine, u centru radi biblioteka “Fontana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari