Suđenje grupi Veljka Belivuka: Rasprava o budućnosti postupka, sudija se oglasila o navodima da odlazi u penziju 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno ročište u okviru suđenja grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela.

Današnji pretres počeo je raspravom pokrenutoj od strane advokata odbrane, o budućnosti samog postupka, budući da se u petak 15. marta u medijima pojavila informacija da aktuelna predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević odlazi u penziju krajem aprila, zbog čega će ceo postupak morati da se ponavlja.

„Mi smo čuli da Vam predstoji penzionisanje, mi treba da znamo šta će da se desi. Sva buduća suđenja, dok Vam traje sudijski staž, su nepotrebna. Novi predsednik veća će morati da krene ispočetka, ako ne postoji dogovor da se ispitaju okrivljeni saradnici, da se brzo završi sa ‘Skajem’, pa da sledeći član veća samo to pročita. Izvinjavam se okrivljenima koji su u pritvoru, ali mislim da nam je svim u interesu da je ostvareno načelo neposrednosti. Da niste objavili to, pa da se pravimo da se ništa ne dešava, ali šta Vi možete da završite u ovom predmetu za mesec dana? Jedino ako raspolažete informacijama da ćete ipak suditi i dalje“, rekla je advokatica Miljana Perendija, branilac optuženog Filipa Ivanovskog.

I drugi branioci optuženih su podržali svojevrsni zahtev Perendije da se današnje i sva unapred zakazana ročišta odlože do odluke o izboru novog sudije ili člana veća.

Izjasnili su se i iz Tužilaštva za organizovani kriminal, te istakli da su ispunjeni uslovi za održavanje suđenja, i da tužilaštvo ne bi ni razgovaralo o penzionisanju sudije.

„Ja kao predsednik veća nemam nikakva saznanje. Visoki savet sudstva je doneo odluku o prestanku sudijske funkcije krajem aprila. Ja sam još sudija i smatram da apsolutno diskutovanje o tome da li i kada predsednik veća ide u penziju ne treba da bude predmet diskusije. To ne može da bude smetnja da se suđenje održi. Činjenica da eventualno sudija odlazi u penziju ne može da bude smetnja za neometano suđenje i vođenje postupka, pogotovo kad se radi o pritvorskom predmetu. Okrivljeni saradnici se ne saslušavaju, već se izjašnjavaju na „Skaj“, kao što su to radili i okrivljeni i branioci. Smatram da sam u ovom predmetu i dalje sudija“, rekla je sudija Vinka Beraha Nikićević i donela odluku da se suđenje danas ipak održi.

Na današnjem pretresu nastavljen je pregled dokumentacije u vidu pisanih i audio poruka, kao i fotografija pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći sa „Skaj“ aplikacije.

Prikazana je poruka u kojoj navodno Marko Miljković piše da će „upadati po kućama“, te da želi da pošalje fotografije uznemirujućeg sadržaja da ih sačuvaju, jer ih samo on ima, pa da se „ne obrišu“.

„Sve su krvnici bili, a ne neki civili“, prateća je poruka koju je navodno Miljković poslao, a koja je više puta od hapšenja grupe citirana u medijima.

Prikazane su i fotografije Zdravka Radojevića, kog su prema navodima tužilaštva ubili pripadnici grupe u kući u Ritopeku.

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić potvrdio je da se na forogslikama Radojević u sobi kuće u Ritopeku.

Advokat Dejan Lazarević odgovorio je da su u pitanju fotošopirane fotografije.

„Svaka poruka može da se menja u Eksel tabeli. Ako dozvolite da saradnica brzo klikne na neku poruku, onda će da treperi, ako obrišete, obisaće se, ako ukucate slovo, ostaće to slovo. Ove poruke se lako kreiraju. Izjava tužioca da je ovo izvornik je čista fikcija, naučna fantastika, izmišljotina. Ne može niko da me ubedi da je nešto stajalo u ‘Ekselu’. Bilo je nešto na engleskom, Lalić, Hrvatin i Spasojević nikada nisu rekli da je neko pisalo na engleskom. Što će o tome tužilaštvo da se izjasni naknadno?“, istakao je Veljko Belivuk i rekao da ih „ne interesuje u kojoj državi je menjan tekst“.

Za reč se javio i Marko Miljković nakon seta poruka koje su bile ispisane na engleskom, ali i fotografija dokumenata navodnog ovlašćenja.
„Navodno u porukama ovlašćuje Zdravko Radojević, ovde smo čuli da on nikada nije bio vlasnik tog auta. Kako bi iko mogao ovo da smisli“, rekao je Miljković.

Okrivljeni Miloš Budimir je rekao da je ista situacija sa engleskim bila i 8. marta.

„Ja sam sve izvadio iz transkripta. Ovde smo gledali na engleskom, a u optužnici piše na srpskom. Ko je nama podvalio treba da pitate tužilaštvo. Jasno je da nam se sve podvaljuje i uvaljuje“, rekao je Budimir.

Lalić je rekao da su na engleskom pisali Miloš Budimir i njegova veza preko koje su „kupovali travu u Albaniji“.

„Dokumenta su falsifikovana, ja sam sredio da ih pošalju za Prištinu. Ta dokumenta su urađena nakon ubistva Radojevića“, rekao je Lalić.
Ovakva izjava Lalića izazvala je burne reakcije optuženih.

„Da sam znao da će Lalić ovako da skače da brani tužilaštvo, ostao bih ovde da mu odgovorim. Je l’ Lalić potpisao da odgovara i za falsifikovanje. To da je on nešto sklanjao je budalaština. Prošli put se nije javio kad je bio engleski. I sada je ćutao, pa kad je video da je u tužilaštvo u procepu skočio je da ih brani“, izjavio je Miloš Budimir.

Počelo se danas i sa prikazivanjem poruka u vezi sa otmicom i ubistvom sedme žrtve grupe – Milanom Ljepojom.

Iz poruka okrivljenih moglo se videti kako je planirana cela akcija, detalji same otmice, ali i poruke koje su članovi grupe slali nakon navodnog ubistva.

Okrivljeni su, kao i ranije, jedan po jedan, izlazili pred sudsku govornicu i demantovali da se u danas puštenim glasovnim porukama čuju glasovi pojedinih optuženih.

Prikazane su danas i fotografije Milana Ljepoje, za koje tužilaštvo tvrdi da su sačinjene nakon njegovog ubistva.

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić rekao je da se u jednom kadru nalaze i Belivukove patike.

„Nikada nisam imao ovakve patike. Ovo je fotošopirano, ja znam gde je ova fotografija nastala, nastala je u kancelariji Saše Ivanića, sudeći po ovim najlonima. Ako verujemo Laliću da je prepoznao najlone u Ritopeku, morate da verujete i meni da je u kabinetu Saše Ivanića“, rekao je Belivuk.

Belivukova izjava izazvala je oštru reakciju tužioca Saše Ivanić, koji je zatražio od suda da pošalju zapisnik sa Belivukovom izjavom kao i audio zapis kako bi se odredilo da li se radi o krivičnom delu ometanja dokazivanja.

Okrivljeni Miloš Budimir je rekao da Veljka Belivuka dugo poznaje, a da „patike sa fotografije nikada u životu nije video“ i dodao da „Belivuk nikad nije nosio ‘Najk’ patike, već nosi ‘Luj Viton’, čak i kad trenira“.

Sudija Vinka Beraha Nikićević prekinula je glavni pretres oko 17 časova i rekla da će suđenje biti nastavljeno sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari