Sinu Željka Mitrovića "stavila nanogicu": Ko je Zorica Avramović, nova sudija u slučaju "Belivuk"? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Sudija Zorica Avramović biće nova predsednica veća koje sudi klanu Veljka Belivuka, ona na ovo mesto dolazi nakon odlaska u penziju Vinke Beraha Nikićević.

Zorica Avramović je iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Palati pravde  raspoređena u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine u Specijalnom sudu i naslediće sve predmete sudije Vinke Beraha Nikićević, koja odlazi u penziju 29. aprila.

Avramović je od ranije poznata javnosti jer je kao sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, 2019. godine osudila sina Željka Mitrovića Aleksandra, na kaznu od godinu dana kućnog zatvora jer je 2013. godine, vozeći iznad dozvoljene brzine udario automobilom i usmrtio maloletnu Andreu Bojanić.

U obrazloženju presude kao olakšavajuće okolnosti je navela da je Aleksandar Mitrović u vreme udesa imao 19 godina, zbog čega mu se sudilo kao mlađem punoletnom licu, a ranije nije bio osuđivan, kao i da je Bojanić prelazila ulicu na crveno svetlo „pretrčavajući ili ubrzanim hodom“.

Malo više od godinu dana nakon što je Mitrovića osudila na „nanogicu“, Zorica Avramović je sa položaja sudije Krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu unapređena u sudiju Višeg suda u Beogradu.

Ovu odluku doneo je Visoki savet sudstva na sednici održanoj 11. decembra, prvoj od formiranja tadašnje Vlade Srbije.

Zorica Avramović je na Pravnom fakultetu univerziteta u Beogradu diplomirala 2003. a pravosudni ispit je pložila 2006. godine.

Prema podacima sa sajta Apelacionog suda u Beogradu, godine radila je kao sudijski pomoćnik u Okružnom sudu u Beogradu, sudijski pomoćnik u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu,  sudijski pomoćnik u Krivičnom odeljenju i Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, i sudijski pomoćnik u Krivičnom odeljenju, Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i Odeljenju sudske prakse za Krivično odeljenje Apelacionog suda u Beogradu.

Ovo nije prvi put da se u slučaju koji se vodi protiv klana Veljka Belivuka menja predsedavajući sudija.

Predmet je najpre bio dodeljen sudiji Zorani Trajković, ali suđenje kriminalnoj grupi nije moglo da počne nekoliko meseci, jer je sudija bila na bolovanju.

Zbog toga je na mesto predsednice veća u tom postupku bila raspoređena sudija Vinka Beraha Nikićević, koja je sudila u slučajevima ratnih zločina u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tokom njenog vođenja trenutno najvećeg krivičnog postupka u oblasti organizovanog kriminala bilo je mnogo pokušaja opstrukcije i odugovlačenja suđenja.

Optuženi i njihovi advokati pokušavali su da odlože pojedina ročišta ponekad praveći svojevrsne predstave u sudnici. Sudija Beraha Nikićević znala je da „pročita“ stvarne namere optuženih i nije im to dozvoljavala.

Sa druge strane, dopuštala je gotovo svaki put optuženima, posebno dvojici vođa klana, Belivuku i Miljkoviću, da uđu u sudnicu da iznesu svoje primedbe, poneka zapažanja ili da se tek jave i pokažu za sudskom govornicom

Okrivljeni su često u sudnici iznosili da sumnjaju u objektivnost predsedavajuće navodeći da prema okrivljenim saradnicima ima drugačiji, pristrasan odnos.

Zbog toga su više puta tražili da se ona izuzme iz postupka, ali su umeli i da usmeno, praktično, zabrane svojim advokatima da i oni traže njeno izuzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari