Nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka: Svedočio mladić za kog se veruje da je jedina njihova preživela žrtva 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, svedočenjem I.S, mladića za koga se veruje da je jedina njihova preživela žrtva.

Suđenje grupi Veljka Belivuka počelo je nešto posle 15 časova iako je bilo planirano da počne u 14 i 30.

Budući da I. S. ima status posebno osetljivog svedoka, suđenje je za javnost i danas bilo zatvoreno.

Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je i na današnjem ročištu odlučila da isključi javnost sa glavnog pretresa dok svedoči I.S. zbog, kako je navela, očuvanja privatnosti oštećenog.

Ipak, budući da je suđenju pristupio veći broj studenata prava, ona je nakon kraće pauze i konsultacija sa ostalim članovima veća, odlučila da studenti budu pušteni nazad u sudnicu u svojstvu publike i stručne javnosti.

Svedok oštećeni I. S. je u svom iskazu naveo da ga je više muškaraca na stadionu tuklo, mučilo, a potom i silovalo.

Mladić I. S. inače se vodi kao jedina preživela žrtva grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a na jednom od prethodnih ročišta je do detalja opisao trodnevno mučenje koje je, navodno, doživeo u prostorijama stadiona Partizana.

U svojim dosadašnjim odbranama vođe grupe su osporavale tvrdnje I. S. i na sve načine su pokušavali da ga diskredituju. Pričali kako je I. S. bio mladić koji je sve vreme uzimao novac od navijača, ali i kako je prosio.

Drugooptuženi Marko Miljković je govorio o silovanju I. S. i izneo gnusne tvrdnje pokušavajući da žrtvu ponizi i diskredituje, pa je za mladića rekao da je manipulativan i da je pitanje koliko mu je za verovati.

Zbog svega toga, zatraženo je sudsko veštačenje njegovih sposobnosti, a veštak Branko Mandić je u novembru naveo da su prilikom veštačenja I. S. imali u vidu njegov zdravstveni karton, ali i psihološki profil, kao i da je on sposoban da svedoči.

Procena veštaka Branka Mandića bila je da bi I. S. trebalo da bude tretiran kao bilo koji drugi svedok, kao i da je njegova „njegovana procesna sposobnost je u potpunosti očuvana i ne postoje neke posebne karakteristike.“

Sudski psiholog Ana Najman je tom prilikom u svom nalazu navela da I. S. ima nemogućnost opredeljenja u kom vremenskom periodu se nešto desilo.

Suđenje Belivuku: Procenjeno stanje svedoka

„On ne koristi neka prethodna iskustva, već svaku situaciju procenjuje ispočetka. Kada je u pitanju kratkoročna memorija, svaka osoba može da u kratkoj vremenskoj sekvenci upamti sedam, osam kratkih sadržaja. Ukoliko se oni ponavljaju često, to prelazi u dugoročnu memoriju. Ako neko ponavlja pamćenje telefonskih brojeva, oni mogu da pređu u dugoročnu memoriju. Ja sam procenila na osnovu psiholoških testova. U ovom slučaju zaključak se odnosio na njegovu sposobnost da ponovi seriju brojeva unapred i unazad. To oslikava njegovu sposobnost pamćenja kratkog sadržaja“, rekla je psiholog Najman.

Svedok I.S. je bio pozvan i na jedno od prethodnih ročišta, ali zbog bolesti nije mogao da prisustvuje, usled čega je nastavak njegovog svedočenja pomeren za danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari