Nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka u Specijalnom sudu 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava, otmicu, silovanje i druga krivična dela, danas se nastavlja u Specijalnom sudu u Beogradu, a prema ranijim najavama, trebalo bi da svedoče Igor Arizanović i Petar I, koji je bio pozvan i na pretodno ročište, ali se nije pojavio.

Petar I. iz Vršca pozvan je u svojstvu svedoka na suđenje grupi Veljka Belivuka budući da je u njegovom vlasništvu, kako je objasnila predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha, bio određeni „mercedes“ u momentu kada je nestao Zdravko Radojević.

Arizanović se pred sudom pojavio i 23. novembra, ali je zbog neplaniranog odlaganja ročišta tog dana, njegovo svedočenje pomereno.

Iako je bilo mogućnosti da pred sudskim većem govori već sledećeg dana, na molbu advokata Dalibora Katančevića njegovo svedočenje pomereno je za decembar, budući da advokat nije bio u mogućnosti da prisustvuje ročištu 24. novembra, a Arizanovićev iskaz se direktno tiče slučaja njegovog branjenika Nemanje Lakićevića.

Kako se i ranije moglo čuti na suđenju, Arizanović je bio je poslovni saradnik Zdravka Radojevića iz Koteža, koga su, prema optužnici, ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka.

Prema ranijim svedočenjima, Arizanović je sa Radojevićem držao auto-plac sa kog je posle Radojevićevog nestanka i ubistva grupa muškaraca, za koju se sumnja da su pripadnici Belivukove grupe, odvezla više skupocenih automobila.

Nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka u Specijalnom sudu 2
Foto: Stefan Tomašević/ATAImages

Na suđenju su o detaljima ubistva Radojevića govorili okrivljeni svedoci Srđan Lalić i Bojan Hrvatin.

Srđan Lalić je tvrdio da su Miljković i Belivuk neposredno pre ubistva Radojevića koristili Skaj nalog otetog „škaljarca“ Mileta Radulovića i da su tako, saznali da Radojević priprema njihovo ubistvo.

Okrivljeni svedok Bojan Hrvatin priznao je svoje učešće u ubistvu Radojevića.

„Za Zdravka Radojevića sam prvi put čuo na izdržavanju kazne od Miloša Budimira, jer je prodavao drogu za Radojevića, ali da nije ispao korektan prema njemu. Braća Budimir su prodavala drogu za njega, on je bio navijač Zvezde, i planirao je da mu se revanšira. Posle ubistva Vukićevića, braća, Miljković i Belivuk odlaze u Tursku, i Miloš me je pitao da li hoću da odem da pogledam da li oko Radojevićeve kuće ima kamera, da mu se postavi eksploziv. Poslao mi je sliku njegovog ‘mercedesa’, ali mi je posle pisao da se odustaje. Kada su se vratili sa mora, rekli su mi da su saznali da se Zdravko povezao sa Crnogorcima, da se promangupirao, da juri Marka Budimira i da ne može da ga nađe, ali da će se revanširati ženi i deci i to je nas iznerviralo, jer smo radili profesionalno, između sebe, nismo dirali porodice“, ispričao je Hrvatin tokom svog svedočenja.

Za učešće u ovom ubistvu i uklanjanju dokaza, prema njegovim rečima, Hrvatin je dobio 10.000 evra.

Suđenje grupi Veljka Belivuka: Šta smo saznali tokom prethodnih ročišta?

Prethodnu nedelju suđenja više je obeležilo prisustvo advokata Dejana Lazarevića u svojstvu publike iza debelog stakla, nego sami iskazi svedoka.

Dejan Lazarević je bio i dugogodišnji advokat Darka Šarića, a prvobitno je uhapšen zajedno sa njim 14. aprila 2022. godine, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe optužene za niz krivičnih dela.

Advokat je u pritvoru proveo deset meseci, a Apelacioni sud mu je u februaru ukinuo pritvor i odredio blažu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, da bi ta mera posle skoro devet meseci bila ukinuta.

Lazarević je više puta u sudnici tokom ovog postupka pominjan i to u veoma negativnom kontekstu, najčešće kao osoba koja je bila vrlo bliska Belivuku i Miljkoviću, a prilikom njegovog prvog pojavljivanja u publici većina optuženih pozdravila ga je ustajanjem, osmesima, mahanjem i poljupcima.

Tokom prethodne nedelje suđenja, sudski veštaci psihijatar Branko Mandić i specijalista kliničke psihologije Ana Najman objasnili su da je tokom veštačenja svedoka I. S. utvrđeno da ne postoje razlozi za njegovo neometano praćenje postupka, ali i ocenili da je prisutna “normalna tupavost”, te da je ispod prosečne inteligencije.

Branioci optuženih pokušali su propitivanjem sudskih veštaka da diskredituju svedoka, pokušavajući da pokažu da je I. S. u više navrata bio protivrečan u svojim iskazima.

I S. je već ranije svedočio, a potom je zatraženo njegovo psihijatrijsko veštačenje, a tom prilikom je trebalo da mu branioci i optuženi postavljaju pitanja uz prisustvo veštaka, do čega nije došlo usled njegove nemogućnosti da se pojavi pred sudom zbog bolesti.

On u ovom postupku ima status posebno osetljivog svedoka, usled čega je suđenje tokom njegovih iskaza zatvoreno za javnost.

Pušteni su i audio snimci razgovora različitih članova grupe koji su pribavljeni tokom njihovog praćenja.

Među njima su se našli razgovori Veljka Belivuka sa suprugom, Marka Miljkovića, Vladeta Draganića, čoveka na čije se ime vodi kuća u Ritopeku za koju tužilaštvo sumnja da je korišćena za izvršenje više krivičnih dela, ali i od dvojice okrivljenih svedoka – Srđana Lalića i Nikole Spasojevića.

U četvrtak je pretres odmah na početku bio odložen, a u petak se pred sudom pojavio Ilija Kovačević, jedan od poslovnih partnera okrivljenog svedoka Srđana Lalića na poslovima prodaje i održavanja „Skaj“ telefona.

Kovačević je u više navrata u sudnici bio na ivici da mu pozli, teško disao, govorio drhtavim glasom i pognut preko govrnice, ali ni u jednom momentu nije želeo pauzu.

Kako je naveo u istrazi, Miljković i Belivuk nisu imali posebne zahteve vezano za „Skaj“, već da je za njih „kao i za sve klijente važilo pravilo da im ugasi telefon ako im se nešto desi“, odnosno „sprži“, što je i danas ponovio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari