"Treba da se ispoštuju naši navijači malo": Šta i ko se čuje na audio snimcima koji su pušteni na suđenju grupi Veljka Belivuka? 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Početkom nedelje u Specijalnom sudu u Beogradu, u okviru predmeta u kom se sudi Veljku Belivuku i njegovoj grupi za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, preslušavana je audio dokumentacija, odnosno audio snimci razgovora pojedinih pripadnika OKG, a koji su pribavljeni tokom njihovog praćenja.

Audio snimci su puštani tokom dva dana ovonedeljnog suđenja, preslušano je više razgovora okrivljenog Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Miloša Budimira, Nikole Stefanovića, okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, ali i Aleksandra Vučeljića.

Kao dokaz u postupku protiv kriminalne grupe pušteni su razgovori optuženog Aleksandra Vučeljića, koji 12. januara 2021. poziva nekadašnjeg direktora KK Partizan Dejana Kijanovića, međutim, telefon je preuzeo Veljko Belivuk.

“Je*i ga sad imamo neprijatnu situaciju. Treba sa tobom da pričam, brate, umesto sa Ostojom, al’ on je stručnjak”, početak je monologa Belivuka koji je pušten u ponedeljak u sudu.

Audio snimci
foto FoNet Marko Dragoslavić

On je u razgovoru, koji je se zapravo odvijao putem telefona Aleksandra Vučeljića, jednog od okrivljenih u ovom predmetu, u nekoliko minuta izneo svoje nezadovoljstvo što predsednik KK Partizana Ostoja Mijailović, ali i sam vrh uprave, baš briga za navijače.

“Sport se, brate, kao i u fudbalu i svakom drugom sportu i košarka se igra zbog publike i zbog navijača. A ja vidim da Ostoju baš zabole ***** da odgovori na naše zahteve. Ja, brate, nisam tražio ništa nenormalno”, rekao je žustro Belivuk u razgovoru sa Kijanovićem koji je tokom monologa prvooptuženog ćutao.

On je potom pomenuo i nekoliko situacija kada je publika bila dopuštana drugim klubovima, iako to, prema njegovom mišljenju, “nije bila prava publika”.

“I mislim, brat, da treba da se ispoštuju naši navijači malo. Ovde sad imamo situaciju svaki Grobar ti kaže: ‘A igrali su u Čačku, to je Ostojina isto ekipa. Izgubili, namestili utakmicu’. Ja ne znam da li KK vidi da će da dođe do toga da će navijači krenuti da teraju upravu. Ja, sad, tebi pričam otvoreno kako jeste”, kaže Belivuk.

Upravo u okviru ovog razgovora nalazi se i deset sekundi audio zapisa koji je nedugo nakon hapšenja grupe pušten “u etar” u okviru emisije “Hit Tvit” na TV Pink.

“Znači, molim te brate od te priče da se Ostoja ne javlja na telefon. To je gluposot. Da ne idem sad u Britiš motors pa da mu uzmem 20 auta iz radnje pa da mora da se javi”, rekao je Belivuk aludirajući na to da je Mijailović generalni direktor i vlasnik kompanije „British Motors“.


Belivuk je potom zamolio Kijanovića da mu “obezbedi spisak za 20, 30, 40 Grobara da dođu i prisustvuju utakmici”.

“Ne tražimo ništa nenormalno. Biće kulturni momci. Ovo nije devedesetprva gde će oni da dođu tamo da lome, da pale baklje. Samo malo da smirimo Grobare, jer vidim da njega boli ***** za to”, čuje se na snimku.

Kijanović je to gotovo odobrio konstatacijom “i da budu raštrkani”.

“Naravno brate, slušaj onako kako se mi dogovorimo. Ako se dogovorimo da sede na svakoj sedmoj stolici, sedeće tako. Je l’ obavezna maska, rukavice, sve kako se dogovorimo”, rekao je Belivuk, na šta mu je Kijanović rekao da će “javiti Saletu (Aleksandru Vučeljiću, prim.aut.) u toku dana”.

Mijailović je u podkastu „Biznis priče“ pričao o sukobu s delom navijača Partizana koje je predvodio Veljko Belivuk, kao i informacijama koje je dobio tek nakon hapšenja grupe da su planirali da mu tomu sestru.

“Pretrpeo sam ozbiljno teške trenutke. Sukob koji sam imao sa navijačima me ozbiljno vratio, da kažem, u neku mladost. Došao sam u situaciju da brinem za svoj i život svoje porodice. Trajalo je toliko koliko su oni dugo bili jaki. Došli su bili u situaciju da planiraju da mi kidnapuju sestru, koja je porodičnu žena, žena koja živi na selu, koja radi kod mene u kompaniji. Kakav je to stres za moju majku, za celu familiju i tako dalje”, rekao je Mijailović i otkrio da je sve trajalo oko godinu dana.

Na pitanje, šta su Veljko Belivuk i ostali pripadnici njegovog klana, koji su se prema optužnici Partizanovu navijačku grupu „Principi“, koristili kao paravan za vršenje krivičnih dela, želeli od Partizana, Ostojić je odgovorio. Mijailović je istakao i da su Belivuk i njegova grupa hteli da upravljaju košarkaškim klubom Partizan, što im on nije dao.

“Imao sam sastanak sa celom tom grupom koja više nije na slobodi. Na tom sastanku sam im u lice rekao, svim tim ljudima koji su tu bili i Velji (Veljku Belivuku prim.aut.) i svima njima, dok sam ja predsednik u klubu, ja ću se tu pitati. Ja nisam dao ni karte tad besplatno, tražio sam da plate karte ako ih žele, to je pošteno. Svi su mi govorili da sam lud i ‘je l’ ti znaš ko su oni’, ‘kako ti njima da naplatiš karte’. Ja sam rekao, dobro, evo mi da im damo besplatne karte, od čega ćemo mi da živimo? Sutra ćemo onda da dođemo u situaciju da nam uzmu karte, pa da ih oni prodaju navijačima, pa će onda da dođu da nam uzmu automobile, pa će da nam uzmu firme, pa da se usele u naše kuće, da nam uzmu ženu i decu”, rekao je tom prilikom Ostojić.

Vučeljić komunicirao i sa Hrkmanom

Razgovor Belivuka sa Kijanovićem nije jedini razgovor sa potencijalno interesantnom osobom koji je Vučeljić vodio, a tužilaštvo prikupilo tokom nadzora njegovog telefona.

Kratak razgovor Vučeljića pušten je i sa Milošem Hrkmanom, navijačem Partizana, koji je povezivan sa navijačkom frakcijom “Saut gard”, ali i sa nekadašnjim “Alkatrazom”.

U kratkom razgovoru Vučeljića sa Hrkmanom čuje se kako navijač “Saut garda” govori da će se čuti „samo da završe neke provere u Rumi i pozavršavaju posao“.

Vučeljić je potom pred sudskim većem potvrdio da je razogovor autentičan i rekao da su to „neki normalni razgovori oko utakmica, navijanja, automobila“.

Hrkman je u više navrata bio u centru interesovanja javnosti, a poslednji put nakon što je prošle godine u junu osvanuo uznemirujući snimak na kojem nekoliko muškaraca krvnički palicama tuklo mladića na ulici u Sremskoj Mitrovici.

Nedugo nakon što je snimak “ugledao svetlost dana”, policija je uhapsila više osoba, među kojima upravo i Hrkmana, a tada se ispostavilo da je u pitanju navijački sukob, kao i da je prebijeni mladić navijač protivničkog kluba – Crvene zvezde.

Samo nekoliko meseci pre ovog snimka, u martu 2022. godine, Hrkman je već bio hapšen, svega nekoliko meseci pre nego što se snimak pojavio, zajedno sa svojim bratom Vukašinom Hrkmanom, u akciji policije prilikom koje je pokušano razbijanje kriminalnih grupa, a njemu je na teret tada stavljeno krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ni to nije bio prvi put, budući da je Hrkman bio hapšen i 2018. godine zbog sumnje da je sa grupom navijača Partizana demolirao klub „Komitet“ u beogradskoj Beton hali.

Kako je „Blic“ tada ekskluzivno pisao, on je sa grupom mladića upao u lokal i brutalno su pretukli sve koji su im se našli na putu – kako goste, tako i osoblje.

Još jedan u nizu incidenata Hrkmana, koji je blizak navijačkoj grupi „Saut Gard“ dogodio se 2016. godine kada je Hrkman sa svojom grupom izazivao nered u toku izbora u Republici Srpskoj, a nakon tuče koja se dogodila u hotelu oni su proterani iz RS.

Prema pisanju medija, Hrkman je ranije navodno radio kao obezbeđenje po beogradskim klubovima i viđan je u društvu navijača koje je do hapšenja, 4. februara 2021, predvodio Veljko Belivuk.

„Saut Gard“ slovi za navijačku grupu koja je bila bliska grupi „Iz Principa“, a koju je vodio Belivuk i koja je, prema optužnici, bila paravan za ozbiljnu kriminalnu grupu kojoj se danas sudi za sedam teških ubistava, otmicu, silovanje, drogu i oružje.

Za koga iz vlasti pripadnici grupe tvrde da postoje audio snimci razgovori?

Tokom ovonedeljnih pretresa, pušten je najpre razgovor Veljka Belivuka i njegove supruge Bojane, nakon čega je vođa klana rekao da se na snimku čuje da on i njegova supruga ne govore o kriminalnim radnjama, te zatražio da se puste razgovori sa načelnikom PU grada Beograda Veselinom Milićem.

„Evo, ovakav vam je naš predmet, predlažem da sve što je nezakonito izdvojimo i da danas završimo. Ja ne verujem šta smo mi slušali. Govori se da mi prolongiramo, a mi slušamo ovo. Ovo stoji kao jedan od ključnih dokaza. Što je tužilaštvo tražilo? Da li uopšte znaju šta se nama nalazi u predlogu? Ovde se ne radi ni o kakvom kriminalu. Što je tužilaštvo ovo tražilo, jesu oni ovo preslušali? Ja sad lepo preporučujem da se presluša onaj hard disk od 700 giga koji je tražio Miljković, pa da čujemo razgovore Aleksandra Papića, izvesne Mire, Veska Milića“, rekao je Belivuk.

U pitanju je hard disk Mirjane Ranisavljev, za koju su mediji ranije pisali da je bliska saradnica Aleksandra Papića, a na kom se, prema navodima tužilaštva, nalaze i inkriminišuće informacije po grupu Veljka Belivuka – fotografija obezglavljenog tela.

Kako je ranije pisao portal Nova.rs, na hard disku se nalaze prepiske sa ljudima iz politike, a na osnovu kojih se može zaključiti da su Belivuk i Miljković imali određenu podršku godinama za kriminalne radnje.

"Treba da se ispoštuju naši navijači malo": Šta i ko se čuje na audio snimcima koji su pušteni na suđenju grupi Veljka Belivuka? 2
foto-Ministarstvo-odbrane

Navodno se na pomenutom uređaju nalazi i dokazni materijal o saradnji visokopozicioniranog pripadnika policije Nenada Vučkovića Vučka sa pomenutom grupom, kao i materijal koji se odnosi na posredničku vezu između određenih političara i ljudi na visokim pozicijama sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Pušten je u sudnici i razgovor snimljen između Nikole Spasojevića i izvesnog Kize, za koga je Miljković izjavio da je u pitanju policajac Aleksandar Purković kome se sudi da je odavao informacije grupi Veljka Belivuka, a Spasojević je u pomenutom telefonskom razgovoru tražio od njega da mu proveri registarske tablice crvenog „renoa“.

“Čuli ste sada da Spasojević govori o svom životu, da se odvojio od ekipe sa stadiona jer nije znao kad će imati da radi obezbeđenje i to je sasvim jedna normalna priča, a onda se čuje u ragovoru sa Kizom odnosno Purkovićem da je ga je podstrekivao da radi za njega neke stvari, a on je rekao da je Belivuk podstrekivao Purkovića, zato tražim da mu se ukine sporazum”, rekao je Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari