Suđenje grupi Veljka Belivuka: Okrivljeni saradnik se plašio za svoj život, advokat Lazarević ponovo u publici 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, preslušavanjem audio snimaka razgovora pojedinih članova grupe.

Pušteni su razgovori svedoka-saradnika Srđana Lalića sa operatorima više firmi za telekomunikacije o postavljanju optičkih kablova na stadionu Partizana, domenima za „Skaj“, a prikazana je i poruka od banke koja je Lalića obavestila o uplati na račun na kom mu je u trenutku stanje bilo 993 hiljade i 379 dinara.

Takođe, domeni za „Skaj“ vode se na Lalićevu majku.

Advokati odbrane i ovaj put su tražili da se dovede Srđan Lalić u sudnicu da se izjasni o svemu, a tražili su da dođe njegova majka da svedoči.

Tužilaštvo se usprotivilo ovim predlozima.

Tokom današnjeg glavnog pretresa preslušani su snimci Vladeta Draganića, čoveka na čije se ime vodi kuća u Ritopeku za koju tužilaštvo sumnja da je korišćena za izvršenje više krivičnih dela.

U sudnici je pušteno i nekoliko telefonskih razgovora između Nikole Spasojevića i njegovog brata Nenada.

Nikola Spasojević je jedan od tri svedoka-saradnika, a njegov brat Nenad, kako su pisali mesiji, se spominje u kontekstu da je grupi na raspolaganje dao kamion sa peskom koji je otišao u Surduk kada je, kako se sumnja, ubijen Goran Mihajlović.

U nekoliko navrata u razgovoru su pomenuli izvesnu Bojanu, najverovatnije suprugu Veljka Belivuka.

Iz razgovora se moglo naslutiti da se Spasojević plašio za svoj život, te da je hteo „da se izvuče“, kao i da „dva čoveka vode sve“ i da ih „gleda kao braću“.

„Ako dođe do toga da moram da branim svoj život, braniću ga“, rekao je Spasojević u razgovoru sa jednom osobom čije se puno ime i prezime ne pominje.

Spasojević je sagovorniku rekao u razgovoru koji se dogodio 6. novembra 2020. godine da ima „sportsko oružje“, kao i da mu je to „jedan od najtežih perioda u životu“.

Već deo Spasojevićevih razgovora odnosio se na probleme koje je imao sa svojom partnerkom.

Nikola Spasojević, dojučerašnji pripadnik organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je u zamenu za blažu kaznu odlučio da svedoči, već je govorio pred sudom, a tom prilikom je i sam istakao da je strahovao za svoj život.

Kako je i sam ispričao u sudnici Specijalnog suda, u više navrata je mislio da je sledeći na listi za odstrel upravo on.

Spasojević je bio jedan od prvih pripadnika grupe koji su odlučili da sklope sporazum o priznanju krivice i otkriju detalje o tome kako je grupa funkcionisala i na koji način su izvršavali krivična dela.

Pored ubistava koja su u optužnici, govorio je i o zločinima za koje optužuje kriminalnu grupu, poput ubistva Vastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Beogradu.

Spasojević tako, recimo, tvrdi da ga je Marko Miljković slao kod Miloševića sa voćem, kada je ovaj bio bolestan, da bi što pre ozdravio, kako bi izašao napolje i da bi ga što pre ubili.

U publici je i danas sedeo advokat Dejan Lazarević, koji se juče prvi put pojavio na suđenju grupi Veljka Belivuka sa konstatacijom da je došao da vidi „neke drage ljude koje nije video 19 meseci“.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak kada su kao svedoci pozvani Ilija Kovačević i Igor Arezanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari