Na poziv katalonskog predsednika Artura Masa, više od dva miliona birača ove severoistočne pokrajine odgovorilo je potvrdno na neobavezujućem referendumu na dva pitanja: Da li želite da Katalonija postane država? Ako želite, da li želite da bude nezavisna država? Tako je ovaj katalonski nacionalista bacio „rukavice“ zvaničnom Madridu, istrajan u nameri da jednog dana povede ovu špansku pokrajinu u nezavisnost.


Mas je izabran za predsednika Katalonije 2012, kada je, uprkos negodovanju vlade u Madridu, obećao da će raspisati referendum o nezavisnosti pod izgovorom da simbolično glasanje nije protivzakonito. Pre političkog angažmana, obavljao je funkcije u privatnom i javnom sektoru, naročito vezane za internacionalizaciju katalonskih preduzeća. Bio je član Gradskog saveta Barselone od 1987. do 1995. Njegova prva veća odgovornost u katalonskoj vladi bila je u vreme vlade Jordija Pujola. Bio je ministar rada, potom ministar ekonomije i finansija, zamenik premijera, ali i portparol vlade. Na izborima 2003. osvojio je većinu u parlamentu, ali mu je zahvaljujući izbornom zakonu i postizbornim koalicijama vlast izmakla. Nova kandidatura, tri godine kasnije, opet mu nije osigurala mesto predsednika, jer njegova partija nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Ovaj 58-godišnji umereni nacionalist praunuk je pomorca i najstariji od četvoro dece bogatog preduzetnika iz građanske klase Katalonije. Kao pravi zaljubljenik u more i jedrenje, Artur Mas na svojem stolu drži očevo kormilo s natpisom „Hladna glava, vruće srce, čvrsta ruka i noge čvrsto na zemlji“, a njegova biografkinja Pilar Rahola zaključuje da on „predstavlja savršenu dualnost između zdravog razuma i strasti“. Realan je, mnogo razmišlja, ali je ipak moguće da stvori veliki sukob između Španije i Katalonije“.

Ekonomista je po obrazovanju sa diplomom Univerziteta Barselone. Tečno govori engleski, francuski, katalonski i španski. Zagovornik je ideologije koja se smatra liberalnom sa ekonomske tačke gledišta. Međutim, sa socijalnog stanovišta, uglavnom podržava umereni program u brojnim pitanjima, kao što su prava gej populacije, ali ne i istopolni brakovi. Suverenitet Katalonije, koji propagira još od 2010, postao je centralni deo njegove političke agende.

Helenom Rakosnik oženio se 1982. i imaju Patriciju, Alberta i Artura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari