Kim Džong Un: Vladar izolovanog carstva 1Foto: EPA-EFE/KCNA

Deset godina pošto je Kim Džong Un preuzeo vlast, Severna Koreja je bolje naoružana, ali duboko izolovana i više zavisna od Kine, dok pojedini izveštaji ukazuju na ozbiljne nestašice hrane što bi, uz sankcije i ekonomske probleme, moglo da ugrozi njegovu vladavinu u budućnosti, pišu svetski mediji povodom decenije Kimove vladavine.

Za 10 godina na čelu Severne Koreje, Kim Džong Un je obezbedio istu apsolutnu vlast koju su imali njegov otac Kim Džong Il i deda Kim Il Sung, koji je bio osnivač države.

S druge strane, politikolozi ukazuju da je on prihvatio drugačiji stil od svog ekscentričnog oca, nastojeći da „normalizuje“ Severnu Koreju.

Uprkos ekonomskim šokovima izazvanim strogim merama zbog kovida 19 i već dugo napetim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Severna Koreja pod Kim Džong Unom ne pokazuje znake političke nestabilnosti, ali, s druge strane, zemlja je izolovanija nego ikad, dok noviji izveštaji ukazuju na ozbiljne nestašice hrane i političke čistke.

Njegovih prvih deset godina na vlasti najviše je obeleženo razvojem nuklearnog naoružanja, a analitičari kažu da je zbog toga izolovan i suočen sa možda najvećim izazovima do sada.

Kim Džong Un, rođen 8. januara 1983. godine u Pjongjangu, najmlađi je od tri sina nekadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Ila.

Školovao se do 2000. godine u Švajcarskoj pod raznim pseudonimima. Diplomirao je na Univerzitetu Kim Il Sung.

Postao je zvanični naslednik za mesto predsednika nakon što je njegov najstariji brat Kim Džong Nam uhvaćen sa lažnim dokumentima pri pokušaju da uđe u Japan 2011.

Pred kraj očeve vladavine 2010. godine, postao je general u severnokorejskoj vojsci i potpredsednik Centralne vojne komisije. Po objavljivanju smrti njegovog oca, državna televizija ga je proglasila za „velikog naslednika“.

Iako se u početku smatralo da je neiskusan, Kim je ubrzo pokazao nemilosrdnu spremnost da učvrsti vlast tako što je pogubio ili uklonio svoje moćne rođake i druge potencijalne rivale.

Zvanične funkcije Kim Džong Una su: Prvi predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije i Prvi sekretar Radničke partije Koreje.

U poslednje vreme se u javnosti spekuliše o njegovom zdravstvenom stanju, a glasine su kružile svaki put kada Kim nije bio viđen po nekoliko nedelja.

Govorilo se da je bolestan, pa čak i da je preminuo, ali se on svaki put ponovo pojavio vidno mršaviji, zbog čega je u medijima dobio nadimak „Slim Kim“ (Vitki Kim).

Kao Kimova potencijalna naslednica navodi se njegova sestra Kim Jo Džong. U braku je sa Ri Sol Ju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari