„Gezoba grupa“ iz Kine počela je pripreme za studiju izvodljivosti plovnog kanala na Moravi a prvo su obavljena istraživanja od delte gde se reka uliva u Dunav do Ljubičevskog mosta nadomak Požarevca. Inače, Prostorni plan za kanal će, prema najavama iz Vlade, biti završen do kraja jula.

Kineski inženjeri snimaju priobalje i reku, istražuju dubinu, vodostaj i hidrološki režim. Kineski partneri ovih dana prikupljaju dokumentaciju potrebnu za izradu prostornog plana za Kanal Morava koji će, prema najavama iz Vlade, do kraja jula biti završen. Studiju opravdanosti tog projekta Srbiji besplatno radi kineska „Gezoba grupa“. Kineske inženjere interesuje svaki detalj na Moravi a tamo gde je nepristupačno za brod, koriste male čamce. Snimaju priobalje i reku, i uzvodno, i nizvodno, i popreko. Istražuju dubinu, vodostaj, hidrološki režim.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić kaže da je to prvi put da se na takav način, u maloj ekspediciji koja ima istraživački karakter, sagledava Morava i mogućnost plovidbe na njoj. Posebno treba istražiti objekte koji mogu da doprinesu funkcionalnosti kanala, ali i obratiti pažnju na moguće smetnje u funkcionisanju. Milan Punišić iz Ministarstva prirodnih resursa, rudastva i prostornog planiranja kaže da je potrebno da se na tom plovnom putu identifikuju svi oni objekti koji mogu biti potecijal, a kako kaže, pogotovu oni koji mogu biti ograničenja za buduće plovne objekte koji bi koristili taj plovni put.

Narednih dana kineski partneri će pretražiti Grdeličku klisuru i prostor oko nje. Završili su pregled prve deonice Velike Morave, od Smedereva do Ljubičevskog mosta kod Požarevca. Predsednik kineskog radnog tima za projekat Kanal Morava Huang Lin kaže da su zadovoljni prvom posetom i da su se uverili u plovnost prve deonice Velike Morave u dužini od 30 kilometara.

-Gradnja Kanala Morava bila bi veoma značajna za to područje, ali i za celu Srbiju“, ocenjuje Lin.

Kako je ranije najavio resorni ministar Milan Bačević, Kanal Morava-Vardar-Solun trebalo bi da omogući plovni put do Egejskog mora, ali i gradnju hidroelektrana i razvoj turizma. Ako studija izvodljivosti ne pokaže opravdanost gradnje tog plovnog puta, Srbiji će, kažu, ostati veoma važan prostorni plan. Pomoravski kraj može ga koristiti za navodnjavanje i odbranu od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari