Nije novost da je kriza zahvatila srpske bioskope i da se svakodnevno zatvaraju, posebno oni koji se finansiraju iz budžeta. Glavni razlog gašenja bioskopa je sve manji broj gledalaca koji posećuju bioskopske predstave. Ljubitelji filmske umetnosti filmove pretežno gledaju putem televizije, sa dividija ili ih skidaju sa interneta. Drugi razlog je i taj što postojeći bioskopi, koji rade pretežno pri raznim Ustanovama kulture, je taj što oni svoje filmove prikazuju za zastarelom opremom iz osamdesetih godina prošlog veka i koji se nisu prilagodili savremenoj tehnologiji prikazivanja filma.

Savremeni „filmofili“ su razmaženi i žele da projekcije gledaju u potpuno konfornim salama, što podrazumeva maksimalnu udobnost, i sa sa svim tehnološkim inovacijama i efektima koje nude savremeni bioskopi. Takvih modernih bioskopa u Srbiji ima veoma malo, uglavnom privatnih, koji uspešno posluju u surovim uslovima tržišnog poslovanja. Ostali koji nisu mogli da prate savremene tokove prikazivanja bioskopskih projekcija osuđeni su na tavorenje ili na zatvaranje, što je i najčešći slučaj. Ovih dana, tu sudbinu doživeo je i jedini bioskop u Požarevcu i celom Braničevskom okrugu. Odlukom Upravnog odbora požarevačkog Centra za kulturu, kome bioskop pripada, do daljneg prestao je da radi.

U Odluci Upravnog odbora kaže se da je bioskop morao da prestane sa radom i pored izuzetno kvalitetne ponude, zbog nezainterovanosti publike koja se okreće filmovima sa interneta ili drugim načinima praćenja dešavanja u kinematrografiji.

-To se ogleda u sve manjoj poseti bioskopskim predstavama i prikazivanju filmova za par gledalaca, uz angažovanje radnika i tehnike, što predstavlja veliki trošak za budžet Grada i samu Ustanovu – navodi se u Odluci i dodaje, da se dva radnika koja su radila na prikazivanju filmova ne proglase tehnološkim viškom, već da im se uradi nova sistemazacija i prebace da rade u tehničku službu. Što se tiče bioskopske opreme odlučeno je da se ona popiše, očisti i konzervira, kako bi bila spremna za upotrebu, ako dođu neka, za bioskope, bolja vremena.

Aleksandar Lukić, direktor Centra za kulturu, kaže da mu je veoma žao što je bioskop prestao da radi i da je njemu sada najvažnije to što je našao posao za dva radnika bioskopa, u okviru kuće, te da oni neće kao tehnološki višak dobiti otkaze.

-Šteta je što se bioskopi po Srbiji gase, jer je film, kao sedma umetnost, značajan deo sveopšte kulture. Država bi morala da nađe načina da se obračuna sa svim vrstama filmske piraterije i da nekim subvencijama pomogne da bioskopi prežive, a samim tim da se na taj oproban način film još više popularizuje – predlaže rešenje za spas bioskopa, Milisav Milenković, predsednik Upravnog odbora požarevačkog Centra za kulturu i dodaje da je gledati film putem televizije ili dividija jedan, a da je sasvim drugačiji doživljaj pratiti ga u bioskopu.

Najrealističniju sliku stanja filma i bioskopa u Srbiji i Požarevcu daje doskora urednik filmskog programa, Goran Jovanović.

-Entuzijazam koji sam kao urednik pokazivao da se u Požarevcu očuva bioskopski život ponekad je išao do mazohizma, ali suočavanje sa stvarnim stanjem je moralo da usledi kad-tad. Postoji čitava paleta uzroka koji su po Srbiji pogasili bioskope, od kojih je najnovija internet-piraterija zadala bioskopu konačni udarac. Bioskop se uselio u kuće, konzument više ne mora ni da izlazi iz nje da bi gledao najnovije hitove ( u vreme sveopšteg osiromašenja, nije ga briga da li je taj način legalan ili ilegalan), ako ga to uopšte zanima, pošto gro stanovništva potrebu za kulturom i umetnošću nadomešćuje glađu za rialiti-šouima- kaže Jovanović i dodaje:

-Biraju se lakši putevi, nema kulturne svesti o razlici u doživljaju, vlada lenjost duha. Nije više toliko bilo sporno što ćemo fiksno platiti iznajmljivanje filma, već nemate kome da ga prikazujete. Kad zakoni u ovoj oblasti budu doslovce poštovani, kad se bude zaštitio najoštećeniji u celom kinematografskom lancu – prikazivač, eto bioskopa ponovo u Požarevcu -, zaključio je Jovanović!

Jovanović poručuje da filmski programi neće potpuno stati u Centru za kulturu i da će tokom leta, sa DVD formata, na velikom platnu, na prostoru letnje scene, biti prikazano pet vrlo zanimljivih i atraktivnih naslova.

Ljubiteljima filma u Požarevcu jedino preostaje nada da se u skorije vreme u Požarevcu pojavi neki novi „Đenka“, kultni lik iz našeg legendarnog filma „Maratonci trče počasni krug“, koga je maestralno odigrao proslavljeni glumac Bora Todorović, i ponoviti čuvenu repliku: „LJUDI! PONOVO RADI BIOSKOP!“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari