Kuburović: Saveti za međunarodne odnose korak ka EU 1Foto: Ministarstvo pravde

„Funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose predstavlja još jedan korak u ispunjenju obaveza koje je Srbija preuzela u okviru evropskih integracija, a posebno pregovaračkih poglavlja posvećenih vladavini prava“, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović na predstavljanju Posebnog izveštaja zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose.

Ministarka je naglasila da su dobrosusedski međunacionalni odnosi osnova za razvoj tolerancije, jedne od osnovnih vrednosti modernih društava. Ona je navela da je zato bitno da na lokalnom nivou postoji telo koje će svim nacionalnim zajednicama omogućiti da zajedno razmatraju pitanja međuetničkih odnosa i ostvarivanja prava nacionalnih manjina. Kuburović je dodala da to, međutim, nije u dovoljnoj meri zaživelo, na šta ukazuje i izveštaj zaštitnika građana.

Kuburović je istakla da se Vlada Srbije kroz Akcioni plan za Poglavlje 23 i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina obavezala da će preduzeti mere za uspostavljanje i delotvorno funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose na lokalnom nivou i da je tim dokumentima predviđeno niz zakonodavnih i institucionalnih promena i mera za unapređenje tolerancije, razumevanja i saradnje.

Ministarka pravde je posebno istakla značaj Zaštitnika građana, koji je uz druge nezavisne državne organe zauzeo važno mesto u Poglavlju 23.

Kuburović je rekla da su tim poglavljem predviđene mere za jačanje kapaciteta Zaštitnika građana i ostalih nezavisnih državnih organa, koje se već sada realizuju u praksi. Te mere se odnose i na jačanje kapaciteta kroz kontinuirano popunjavanje radnih, kao i na izmene Zakona o Zaštitniku građana u cilju jačanja nezavisnosti i unapređenja efikasnosti njegovog rada.

Kuburović je ukazala i na važnost ispunjavanja preporuka Zaštitnika građana i da je Ministarstvo pravde postupajući po preporukama pokrajinskog ombudsmana izmenilo Javnobeležničku tarifu, čime su stranke u postupku pred javnim beležnikom koji ne poznaje jezik manjine oslobođene plaćanja troškova prevođenja i naknade za angažovanje tumača.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je nadu da će Izveštaj doprineti prevazilaženju problema kada su u pitanju saveti za međunacionalne odnose na nivou nacionalno mešovitih optina i gradova, budući da ta radna tela nisu zaživela u potpunosti u praksi.

„Akcionim planom za Poglavlje 23 Srbija je preuzela obavezu da promoviše uspostavljanje i delotvorno funkcionisanje tih saveta na lokalnom niovu u svim opštinama sa etnički mešovitim stanovništvom. Imamo i preporuku Komiteta ministara Saveta Evrope u pogledu podsticanja osnivanja i delotvornog funkcionisanja saveta“, rekao je Pašalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari