Sedmi po redu Međunarodni festival proze Prosefest u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada biće održan od 17. do 19. aprila ove godine i tim povodom je juče održana konferencija za novinare na kojoj je ova institucija, u saradnji sa izdavačima, poklonila knjige srednjoškolcima i profesorima četiri novosadske gimnazije.

Koncepcija ovog festivala je da profesori književnosti mesec i po dana pre Festivala rade sa svojim učenicima, pripremaju ih za pisce koji dolaze na ovaj festival jer tokom njegovog trajanja upravo đaci vode programe, književne večeri i promocije sa autorima. Pored gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“, ove godine će sa Prosefestom sarađivati i gimnazije „Isidora Sekulić“ i „Svetozar Marković“.

– Jako malo sa đacima radimo savremenu književnost u samom školskom program, tako da je meni izuzetno drago što nas je Kulturni centar ove godine prihvatio za saradnika na Festivalu jer je izuzetno važno da đaci imaju prilike da čitaju dobre pisce. Važno je i da se s njima susreću i razgovaraju, a škole, naravno, nemaju sredstva da ugoste ovako velika imena iz svetske i domaće književnosti, istakla je juče Dragana Bošković, profesorica književnosti iz Gimnazije „Svetozar Marković“.

Nedeljko Mamula, jedan od urednika Prosefesta najavio je da će ove godine učesnici biti: Aleksandar Gatalica, Đorđe Pisarev, Uglješa Šajtinac, Soe Valdes, Bekim Sejranović, Olga Tokarčuk, Nedim Gursel i David Albahari.

Direktor dr Andrej Fajgelj uručio je srednjoškolcima knjige ovogodišnjih učesnika Festivala, a koje im je Kulturni centar Novog Sada obezbedio u saradnji sa izdavačima. „Vulkan“, „Agora“, „Geopoetika“, „Paideia“, „Službeni glasnik“, „Arhipelag“, „Dnevnik – Novine i časopisi“, „Akademska knjiga“, „Samizdat B92“, „Book“ – izdavači su koji su poklonili knjige novosadskim srednjoškolcima za pripremu za njihovo učešće na Festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari