Izbor i kupovina školskih i fakultetskih udžbenika godinama su kamen spoticanja i izvor korupcije u Srbiji, čak i nakon reformi, objavljeno je u izveštaju „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u obrazovanju“, koji je objavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kako se navodi, u školama ima nastavnika koji primaju mito od izdavača da bi izabrali određene udžbenike, a na fakultetima neki profesori i dalje traže da se ispit sprema samo iz udžbenika koji su sami napisali.

Takođe, u izveštaju koji je urađen na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja piše da se izbor udžbenika vrši u zamenu za pomoć koju izdavač daje za školu i školsku infrastrukturu. Prema navodima OECD-a, na osnovu zakona o udžbenicima izdavači su odgovorni za distribuciju udžbenika i nastavnih sredstava školama, ali u praksi taj posao obavljaju treća lica, preduzeća, čiji rad nije regulisan, a nastavnici nabavljaju i neodgovarajuće udžbenike i taj propust se može više pripisati „prilikama koje postoje za sabotažu nameravanih promena i administrativnim slabostima“ nego stvarnom pritisku tražnje.

Zabrinjavajuće na univerzitetu

Na nivou univerziteta, kako se navodi u izveštaju OECD-a, ima mnogo prijavljenih slučajeva gde nastavnici koriste samo udžbenike koje su sami napisali, prilagođavajući ispite tim tekstovima i kažnjavajući studente koji ih nisu kupili. Tako je 2003. oko 40 odsto studenata izjavilo da su kupili udžbenik koji je napisao njihov profesor da bi položili ispit, pri čemu je oko jedna četvrtina tih studenata kupila knjigu direktno od profesora. „Novije ankete ukazuju da je ovaj problem i dalje aktuelan, mada rezultati pokazuju primetno smanjenje“, zaključuje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari