"Lekari i medicinske sestre masovno napuštaju Srbiju": Sagovornici Danasa o 6.000 lekara koji su otišli iz Srbije za poslednjih 10 godina 1Foto: Ilustracija canva/Danas

To sam najavila još 2010. godine kada smo naprvili u LKS takozvanu starosnu analizu lekara i kada su počeli da traže sertifikate dobre prakse da idu u inostranstvo, kaže za Danas Tatjana Radosavljević, pulmolog i bivša direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) komentarišući to što je 6.000 lekara u poslednjih 10 godina napustilo Srbiju.

– Sad je 2024. godina i pitanje je da li ih je samo toliko otišlo ili ih je više. Mladi odlaze pre nego što se „upišu“ u Komori i niko nema podatke koliko ih je otišlo. Ta brojka ne odnosi se samo na lekare, već i medicinske sestre. Svi oni ne odlaze samo zbog novca, već svog statusa, uslova za rad, odnosno svega onoga što kod nas nije rešeno kako treba – objašnjava ona.

Miljko Ristić, kardiohirurg, dodaje da naši lekari i medicinske sestre masovno napuštaju Srbiju iz godine u godinu.

Lekari uglavnom odlaze u Nemačku

– Sve ih više odlazi u Nemačku jer je tamo deficit tog kadra zbog odlaska nemačkih lekara u skandinavske zemlje. Kada je reč o našim lekarima koje sam sretao po skupovima u Nemačkoj, kako kažu, bolje su plaćeni nego u Srbiji. Takođe, Nemačka je ovde organizovala pre nekoliko godina kurseve za nemački jezik za medicinske sestre koje su potom odlazile na rad u tu zemlju. Sada Srbiji nedostaju lekari i medicinske sestre – naglašava on.

Hajrija Mujović sa Instituta za društvene nauke i potpredsednica Udruženja pravnika za zdravstveno i medicinsko pravo Srbije (SUPRAM), objašnjava da je taj broj nešto što treba sve da nas zabrine.

– To je deo jednog opšte pojave koja se dešava i u drugim profesijama, ali ovde gde je u pitanju nešto najvrednije, a to je zdravlje, svaki poremećaj u broju kadra, ne samo lekarskog već i drugog, sa stanovišta društva, a pre svega građana, pacijenata, stvara bojazan da će zdravstvena zaštita biti teže dostupna i ostvariva. Isto tako, treba reći da loš utisak ostavlja i to sto se pokazuje da više nije samo finansijski efekat veće zarade razlog odlaska već i bolji uslovi rada i bolji odnosi – ističe naša sagovornica.

Osim novca, problem je…

Prema njenim rečima, taj deo radnog ambijenta i odnosa kod nas je postao takođe problem, sporovi i nezadovoljstva, što pogoduje odlasku.

– Zato bih rekla da se uzroci odlaska velikim delom nalaze se u manjkavostima zdravstvenog sistema, a ne samo ličnim razlozima lekara koji se na to odluče. Na otklanjanju tih manjkavosti treba stalni raditi – kaže ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari