Na groblju u Nišu nađeni leševi više od 10 ptica različitih, a zaštićenih vrsta, ornitolozi strahuju da je broj veći od zatečenog 1Novo groblje Niš: Foto Z. Miladinović/ Danas

Ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Marković pronašao je na teritoriji Novog groblja u Nišu više od deset ptica različitih, a zaštićenih vrsta koje su stradale od strujnog udara, saopštilo je danas DZPPS.

U saopštenju se navodi da su usmrćene ptice pronađene nakon dojave građana da na Novom groblju u Nišu, sa srednjenaponskog stuba dalekovoda, nekoliko dana visi leš nastradale bele rode.

“Ornitolog DZPPS je izašao na teren i ustanovio da je situacija mnogo tragičnija: na teritoriji groblja pronašao je više od deset ptica, različitih vrsta, koje su stradale od posledica strujnog udara. Iako su službe Elektrodistribucije Srbije uklonile prijavljene leševe, na teritoriji groblja, ispod stubova dalekovoda, pronađeno je još osam stradalih strogo zaštićenih belih roda, četiri gačca (Corvus frugilegus) i jedna svraka (Pica pica), koji su zaštićene vrste. Kako na groblju boravi veliki broj pasa lutalica, opravdana je pretpostavka da je broj ptica koje stradaju na mrežama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog”, naveli su u Društvu.

Marković je rekao novinarima da će DZPPS pratiti lokaciju Novog groblja, te da veruje da tu ptice redovno stradaju na putu do gradske deponije koja se nalazi u blizini, a na kojoj one u velikoj količini otpada iz domaćinstva pronalaze hranu.

“Ukoliko znamo da postoji mesto koje je potvrđeno gubilište za veliki broj ptica, a postoje i iskustva koja taj problem rešavaju, onda ne vidim razlog da se ovaj problem ne reši i životinje sačuvaju”, rekao je on.

U DZPPS-a podsećaju da je sredinom avgusta 2019. godine zabeležen najmasovniji slučaj stradanja ptica od strujnog udara, kada su u ataru sela Potočac kod Paraćina ornitolozi pronašli 134 leša divljih ptica. Tada je pronađeno čak 44 belih roda, 33 gavrana, 31 čvorak, 16 sivih vrana, šest čavki, tri mišara i jedna vetruška.

Prema podacima DZPPS-a, u Srbiji je od 2012. do 2019. godine otkriveno 310 slučajeva uginuća ptica od strujnih udara.

Najviše stradaju ptice iz porodice vrana koje traže otvoreno stanište na drveću koje im često zamenjuju stubovi.

U velikom broju stradaju i bele rode, pogotovo mlade koje još uvek vežbaju letenje, kao i druge ptice kao što su dnevne i noćne grabljivice koje sa stubova osmatraju i love.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari