Predstava „Mali mi je ovaj grob“ po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dina Mustafića premijerno je izvedena preksinoć u prepunoj sali Bitef teatra. Praizvedba komada odigrala se jesenas u bečkom Šaušpilhausu, koji je bio i njegov naručilac.


Predstavu koja govori o stradanju revolucionara i kidnapovanju njihove plemenite ideje u najmračnije svrhe Crne ruke, publika je na premijeri pozdravila dugim aplauzom. Ipak, generalna proba, koju su gledali studenti FPN, nije imala blagonaklonost publike, budući da su, prema autorkinim rečima, studenti političkih nauka zaključili da predstava „optužuje Srbe da su kasapi“.

Kakve će još reakcije ovaj komad izazvati, ostaje da vidimo, a zanimljivo je da je premijera bila zakazana baš na 12. mart, na godišnjicu smrti Zorana Đinđića, čije ubistvo Srbljanovićka vidi kao još jednu „vezu“ srpske politike sa Crnom rukom i uticaj Apisovih naslednika na našu savremenost.

Inače, prisustvo Srbljanovićkinih dramskih tekstova na evropskim i svetskim pozornicama već godinama je uobičajena stvar. Njeni komadi igrani su u oko 160 pozorišta u svetu i prevedeni na više od dvadeset jezika, a fenomen njenog pohoda na svetske teatarske scene, prema mišljenju teatrologa i pozorišnih kritičara, „nezapamćen je u istoriji književnosti iz koje dolazi i jezika na kojem piše“.

Od prve predstave „Beogradska trilogija“ prepoznata je kao dramska spisateljica koju karakteriše politička angažovanost i oštra kritika savremenog društva. Napisala je više od deset dramskih tekstova, među kojima su: „Pad“, „Skakavci“, „Barbelo, o psima i deci“, „Nije smrt biciklo da ti ga ukradu“. Kao studentkinja Akademije pisala je scenario za televizijsku seriju „Otvorena vrata“, čiji je idejni autor ostala i danas, iako zbog sukoba sa producentima ne učestvuje u snimanju novih epizoda. Svojevremeno je pisala pozorišne kritike u časopisu „Pogledi“. Kao glumica pojavila se u nekoliko filmova i TV serija. Dobitnica je nagrade „Slobodan Selenić“, pet Sterijinih nagrada, priznanja „Ernst Toller“ za angažman „između politike i umetnosti“ i „Joakim Vujić“ za doprinos pozorištu.

Rođena je 15. 10. 1970. u Stokholmu. Diplomirala je dramaturgiju na FDU 1995, a trenutno priprema doktorsku tezu „Američki ustav i američki film“. Bila je kandidatkinja LDP-a za gradonačelnicu Beograda 2008. Udata je za bivšeg francuskog ambasadora u Srbiji Gabrijela Kelera, sada ambasadora u Azerbejdžanu. Aktivna je borkinja za manjinska i LGBT prava, a u domaćoj javnosti poznata je i po svojim oštrim stavovima koje objavljuje na Twitter nalogu pod imenom Leya Keller.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari