Nakon pojavljivanja romana Mali kasapin/The Butcher Boy (1992), irski pisac Patrik Mekejb (Patric McCabe, 1955) iz potpune anonimnosti stigao je u sam vrh savremene ostrvske književnosti. A to je značilo, najpre, prestižnu nagradu za najbolji irski roman (Irish Times – Aer Lingus), potom, ulazak u najuži izbor za Man Booker priznanje i, konačno, mesto jednog od najčitanijih i najprevođenijih irskih pisaca današnjice. Uspešni su bili i kasniji romani Breakfast on Pluto (najuži izbor za Man Booker, 1998) i Winterwood (Irish novel of the year, 2006).

Malog kasapina i Breakfast on Pluto na veliki ekran preneo je reditelj Nil Džordan – za prvi je osvojio Srebrnog medveda za režiju na festivalu u Berlinu, dok je drugi proglašen najboljim irskim filmom godine, a Makejb je glumio epizodne uloge u oba filma.

Mekejb je jedan od organizatora The Flat Lake književnog festivala, najvećeg te vrste u Irskoj kao i Clones Film festivala koji se održava u njegovom rodnom mestu. Nakon višegodišnjeg boravka u Londonu vratio se u Klounis gde i danas živi sa suprugom i dve ćerke.

Fransi Brejdi, živopisni, oštroumni klinac koji odrasta u teskobnom irskom gradiću glavni je lik i narator ovog urnebesno smešnog i crnohumornog romana. Duhovita i zaprepašćujuće jeziva priča kreće se od nestašluka ka ludilu u mladalačkoj opsesiji u kojoj se Denis Napast pretvara u Džeka Trboseka. „Mali kasapin odvodi irsku književnost tamo gde nikad pre nije bila. Istovremeno topao i zapanjujući, ovo je najznačajniji roman koji se pojavio u Irskoj u poslednjoj deceniji“, zapisao je o romanu, između ostalog, Nil Džordan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari