Novi trener, novi režim. Vladimir Vermezović rešio je da disciplinuje fudbalere Partizana, pogotovo ne malu grupu onih koji su prekomerno uživali u preteranoj slobodi na terenu i naročito van njega, u vreme površnog Avrama Granta.

Od ranije poznat po čvrstoj ruci, mladi stručnjak srpskog šampiona je toliko odlučan u toj nameri da planira da, poput selektora Siniše Mihajlovića, stroga pravila ponašanja pretoči u ugovor, overen potpisima obe strane.

– Za mene je reč jača od potpisa, ali ne bi bilo loše ni da je formalizujemo, ako je to pravno dozvoljeno i izvodljivo, odnosno ako se Upravni odbor kluba složi sa tim. Pravljenje ugovora moglo bi da bude shvaćeno kao odraz nepoverenja u igrače, ali ja ta pravila shvatam upravo kao jedan od načina za njegovo građenje. Nisam ništa izmislio, takve norme ponašanja postojale su i ranije u Partizanu, ali je bilo problema s njihovom primenjivošću u proteklom periodu. Slične zabrane postoje i u inostranstvu, a pravi profesionalci ih se pridržavaju čak i kada im se ne sviđaju. Ne radim ovo zato što ih ne volim, već zbog toga što ih želim naučiti da se odmaraju i vode računa o sebi – objašnjava autor „Vermezovog zakonika“, kako su ga već u šali nazvali oni koji će biti na njegovom udaru.

U moru ograničenja, ekipi i javnosti najzanimljivije je ono koje se tiče izlazaka u kasne sate. Kao u neka stara vremena, igrači će biti proveravani gde izlaze i do kada ostaju, a u tu svrhu će svaku noć u dato vreme biti pozivani na fiksni broj.

– Ceo grad bruji o noćnim provodima naših igrača, u čemu naravno ima i dosta preuveličavanja. Mladi su momci, osvojili su sve što su mogli, pa ne vidim zašto se ne bi opuštali. Problem je što će oni koji prepričavaju te događaje reći da su su popili deset flaša, a ne jedno, dva piva koliko su stvarno videli. E, pa da bismo predupredili takve stvari, ekipa će van kuće moći da ostane do ponoći ili neki sat duže posle utakmice. Uz naše znanje i dozvolu. I ne moraju uvek ići na splavove. Mogu se lepo provesti i do 12 sati uveče, u muzejima, pozorištima, bioskopima ili na mestima gde se ne služi alkohol – smatra strateg našeg prvaka, koji je sličnu školu prošao kod sadašnjeg sportskog direktora Ljubiše Tumbakovića, u vreme dok je bio pomoćnik najtrofejnijem treneru „parnog valjka“.

Igrači već ne mogu da koriste mobilne telefone u određeno vreme, na Tari samo čežnjivo gledaju izloge sa slatkišima, slanim grickalicama i gaziranim pićima, a o klađenju ne smeju ni da razmišljaju. Ubuduće neće smeti ni da upražnjavaju mali fudbal, ekstremne sportove, skijanje i vožnju motora u slobodno vreme, pa čak ni individualne treninge sa stručnjacima van kluba, bez nadzora klupskog trenera. I verbalni sukobi sa navijačima su prošlost, ma kako Partizanovci često bili surovi, razmaženi i nepravični.

– Sve je to za njihovo dobro. I na korist Partizana – uverava Vermezović, svestan da će biti i grešaka u „koracima“.

– Kada su crnogorskog kralja Nikolu pitali kako je popeti se na Cetinje odgovorio je: „Prijatelju lako, neprijatelju nikako“. Svako ima pravo na grešku, a kazne više govore o nama trenerima nego o igračima. Moramo ih prvenstveno edukovati. Kao što je to Duško Vujošević radio sa košarkašima. Njihovo i ponašanje naših vaterpolista, a pogotovo odnos sa navijačima, treba da nam budu uzor – zatvara priču trener kluba iz Humske.

Ne zatvarati vrata Ljajiću

Vermezović želi da veruje da je odstranjivanje Adema Ljajića iz reprezentacije Srbije, zbog nepevanja himne, prolazne prirode.

– Čudi me da je došlo do toga, jer verujem da je situacija mogla biti rešena i na drugačiji način. Nadam se da Ljajiću nisu zatvorena vrata nacionalnog tima, jer se radi o dobrom igraču i dečku.

 

Triling na poštedi

Jučerašnje treninge propustili su mladi špic Lazar Marković, golman Vladimir Stojković i novi centarfor Mohamed Zabija. Prvi je zbog ponovnih problema sa trbušnim zidom bio na pregledima u Beogradu, drugi je opet osetio bol u stopalu, dok se Libijac žali na zamor od intenzivnih treninga, kojima se priključio odmah po završetku prvenstva u Kuvajtu. Sva trojica će nekoliko dana pauzirati, dok brojni članovi mlađih selekcija rade po posebnom režimu zbog kraćeg odmora.

Visla vodi Šulera

Partizan i Marko Šuler i dalje vode intenzivne pregovore, ali neće biti iznenađenje ako odlični štoper reprezentacije Slovenije ode na drugu stranu. Centralni igrač odbrane belgijskog Genta ima još nekoliko dobrih ponuda, poput poljske Visle iz Krakova, koja mu nudi više novca od srpskog kluba. Videćemo šta će prevagnuti – pare ili izazov kvalifikacija za Ligu šampiona.

Došao Tumbaković, stiže i Tomić

Brojnoj ekspediciji crno-belih na Tari u nedelju se priključio i sportski direktor Ljubiša Tumbaković, koji je doveo skoro sve igrače koje je hteo, ali još traga za pravim angažmanima onima koji moraju biti prodati. Jedan od njih je i moguće pojačanje ukrajinskog Dnjepra Nemanja Tomić, koji je zbog privatnih obaveza pošteđen uvodnog dela priprema na planini, pa danas dolazi na Taru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari