Marin le Pen: Desničarka koja bi da uvodi red 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

„U roku od pet godina uvešću red u Francusku“, obećala je liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen po zatvaranju biračkih mesta na francuskim predsedničkim izborima održanim u nedelju.

Da li će imati prilike da „uvodi red“ odlučiće birači u drugom krugu predsedničkih izbora, 24. aprila, kada joj je protivnik, kao i pre pet godina, Emanuel Makron.

Biće ovo treći put da Le Pen učestvuje na predsedničkim izborima, a predviđanja kažu da su joj šanse veće nego ikada.

No, Makron obećava snažniju kampanju, pojedini levičarski kandidati i centristi su već pozvali birače da nikako ne glasaju za Le Pen, te je teško poverovati da će biti ona narodna „treća sreća“.

„Sledeće dve nedelje su ključne“, govorio je dr Predrag Kon, a za Francusku to zaista važi.

Analitičari primećuju da je Le Pen značajno ublažila retoriku, svojevremeno je i promenila ime stranke koja više nije Nacionalni front već Nacionalno okupljanje, u kampanji se koncentrisala na ekonomske probleme građana, poskupljenja sa kojima se suočavaju pre svega zbog rata u Ukrajini, što joj je donelo više glasova i blagu promenu imidža.

Mnogi je više ne gledaju kao „babarogu“, ali deo Francuske i dalje je skeptičan. Rođena je1968. kao najmlađa kćerka Žan-Mari le Pena, bivšeg lidera ekstremne desnice koji je stranku Nacionalni front osnovao 1972. godine.

Detinjstvo joj je bilo obojeno političkom karijerom oca, koji je uvek bio poznat po kontroverznim stavovima, a 1976. i meta bombaškog napada, kada je oštećena zgrada u kojoj su živeli.

„Te noći sam otišla na spavanje, kao i mnoge devojčice mojih godina. Međutim, kada sam se probudila, nisam više bila devojčica kao mnoge druge“, napisala je u autobiografiji.

Preuzela je vođstvo Nacionalnog fronta 2011. godine, a već naredne godine je učestvovala na predsedničkim izborima, pored Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Završila je na trećem mestu, sa osvojenih više od 18 odsto glasova.

Nacionalni front je beležio sve bolje izborne rezultate, ali je u porodici Le Pen došlo do političko-porodičnog raskola.

Kao da imaju i balkanske krvi, zbog politike su se najpre posvađali otac i ćerka, a Marin je oca, koji je kritikovao da je postala previše blaga i da je izdala desnicu, izbacila iz stranke.

Zatim je njena nećaka, Marion Marešal le Pen, takođe partijska funkcionerka, na ovim predsedničkim izborima podržala drugog kandidata ekstremne desnice Erika Zemura.

Poznata je po evroskepticizmu, kao i antimigrantskim i antimuslimanskim stavovima, a političku karijeru Marin le Pen obeležili su i skandali sa kreditima koje je dobijala od ruske banke, kao i sumnjivo korišćenja novca Evropskog parlamenta.

Iako evroskeptici, Le Pen i njena stranka imaju poslanike u Evropskom parlamentu čije fondove rado troše.

Eto još jedne sličnosti sa Balkancima. Po profesiji je advokatica, dva puta je razvedena. Ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari